Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Łucznictwo.

Ylayla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałam spytać, co myślicie na temat łucznictwa? Hobby rzadko spotykane, bardzo przyjemne i ciekawe jeżeli ktoś lubi klimaty średniowiecza ewentualnie utożsamia się z elfem. :P Ewentualnie czy jest ktoś, kto strzelał kiedyś z kuszy lub ją posiada? Mam chęć kupić sobie ją kupić ale nie wiem czy warto. Zastanawiam się czy lepiej inwestować w nowy łuk (bloczkowy ewentualnie refleksyjny) czy jednak wybrać kuszę. 

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Kusza: mało celna, duża szybkostrzelność, małe wymagania jeśli chodzi o siłę strzelca.

Łuk: większa celność, dłuższy czas potrzebny na załadowanie kolejnej strzały, trzeba mieć dość dużo siły, żeby strzelać z łuku.

Łuki mają też zazwyczaj większy zasięg.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Kusza: mało celna, duża szybkostrzelność, małe wymagania jeśli chodzi o siłę strzelca.

Łuk: większa celność, dłuższy czas potrzebny na załadowanie kolejnej strzały, trzeba mieć dość dużo siły, żeby strzelać z łuku.

Łuki mają też zazwyczaj większy zasięg.

Jeden łuk już posiadam więc nie mam problemów z naciąganiem cięciwy, kusza mnie ciekawiła ale skoro ma mniejszą celność to chyba zrezygnuję z kupna. Wiadomo, że nie będę miała frajdy ze strzelania byle gdzie.

Opublikowano

Strzelalem kiedys z kuszy ale to dawno jak bylem maly u wuja to zem zaje*** tak ze w dach sie wbilo xD  Lukiem bedzie ci o wiele latwiej . Sam sie interesuje nawet srednowieczem to byl fajny czas mordowanie kogo sie chcialo rycerze i wogole . Moj kumpel sie zajmowal lucznictwem to moze z nim zagadam i ci na pw cos powiem . 

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Haha dobrze, że w dach a nie w czyjś tyłek. :D

Opublikowano

Niezłe hobby, raz mi chyba przyszło strzelić z łuku. Może tutaj jakiejś specjalnej pomocy nie znajdziesz ale poszukałbym na forach właśnie o łucznictwie. 

Opublikowano

Strzelalem kiedys z kuszy ale to dawno jak bylem maly u wuja to zem zaje*** tak ze w dach sie wbilo xD  Lukiem bedzie ci o wiele latwiej . Sam sie interesuje nawet srednowieczem to byl fajny czas mordowanie kogo sie chcialo rycerze i wogole . Moj kumpel sie zajmowal lucznictwem to moze z nim zagadam i ci na pw cos powiem . 

Jeśli możesz to też prosze o pw.

Ogólnie hobby ciekawe sam sie tym od niedawna interesuje, mam zamiar kupić luk ale dopiero na wakacjach bo teraz nie za duzo czasu mam, podobno sa też jakieś kluby oraz zawody strzeleckie ale muszę jeszcze doczytać bo do końca nie jestem pewny ; p

1388363882-U262029.png
Opublikowano

Kusza jest dużo celniejsza od łuku (Nie wiem skąd wy macie inne informacje), wymaga mniej siły ale dużo wolniej się przeładowuje (Na dół, noga w stopkę, naciąg, do góry, położenie bełtu, zwolnienie blokady).

Ja bym brał łuk, wymaga większych umiejętnosći

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Kusza jest dużo celniejsza od łuku (Nie wiem skąd wy macie inne informacje), wymaga mniej siły ale dużo wolniej się przeładowuje (Na dół, noga w stopkę, naciąg, do góry, położenie bełtu, zwolnienie blokady).

Ja bym brał łuk, wymaga większych umiejętnosći

Kusza nie jest celniejsza od łuku w rękach dobrego łucznika.

Kusza zawsze była bardziej szybkostrzelna. Dlatego już w średniowieczu zaczęła wypierać łuki.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Łucznictwo to fajna sprawa chciała bym się kiedyś nauczyć.

W stanach z kuszą też się poluje więc jednak musi być celna ale na pewno nie strzela tak daleko jak dobry łuk, za to jest szybsza od łuku.

Zobacz na eBay z USA kusze myśliwskie albo łuki. Wiem że te ze stanów są tańsze nisz te u nas.

"Bycie człowiekiem przeważnie jest do kitu. Życie da się jakość znieść jedynie dzięki grom komputerowym." - Ernest Cline z książki "Player One".
"Czytelnik żyje tysiącem żyć zanim umrze. Ten zaś, kto nie czyta – tylko jednym." -  George R.R. Martin.
"Po wielkim niegdyś kraju, w którym się urodziłem, pozostała tylko nazwa. Nie miało znaczenia, kto był u władzy. Ci ludzie zamieniali się tylko krzesłami na pokładzie „Titanica” i wszyscy o tym wiedzieli."  - Ernest Cline "Player One".

Opublikowano

Kusza nie jest celniejsza od łuku w rękach dobrego łucznika.

Kusza zawsze była bardziej szybkostrzelna. Dlatego już w średniowieczu zaczęła wypierać łuki.

I od tych czasów wiele się nie zmieniło, kuszę wciąż trzeba naciągać i jest to proces czasochłonny.

Więc nie, nigdy nie była bardziej szybkostrzelna, zasięgnijcie informacji.

Z drugiej strony kiedyś było inaczej - łuk był celniejszy od kuszy. W dzisiejszych czasach kusze są idealnie wyważone i w rękach dobrego strzelca, celne niczym karabiny snajperskie. Przesąd o ich braku celności wziął się stąd, że bełt z kuszy ma mniejszą prędkość wylotową niż strzała więc szybciej opada, czego skontrowanie wymaga wielkich umiejętności strzeleckich.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Dla mnie łucznictwo to ciekawe hobby, ale trzeba do niego mieć trochę rozumu. We wsi mojego kolegi jeden bezmyślny człek najpierw strzelał z łuku do samochodów, a potem zabił kota i wrzucił do rzeki...

1360865668-U643884.png

Sygna by @Syndicate

Pomogłem? Daj Like!

Opublikowano

Dla mnie łucznictwo to ciekawe hobby, ale trzeba do niego mieć trochę rozumu. We wsi mojego kolegi jeden bezmyślny człek najpierw strzelał z łuku do samochodów, a potem zabił kota i wrzucił do rzeki...

To już przejaw debilizmu.. Łuk to broń jak każda inna. Wiadomo, że nie każdy powinien brać go do rąk.

I od tych czasów wiele się nie zmieniło, kuszę wciąż trzeba naciągać i jest to proces czasochłonny.

Z drugiej strony kiedyś było inaczej - łuk był celniejszy od kuszy. W dzisiejszych czasach kusze są idealnie wyważone i w rękach dobrego strzelca, celne niczym karabiny snajperskie. Przesąd o ich braku celności wziął się stąd, że bełt z kuszy ma mniejszą prędkość wylotową niż strzała więc szybciej opada, czego skontrowanie wymaga wielkich umiejętności strzeleckich.

No cóż, jeśli jest tak z tą prędkością bełtów jak mówisz to jednak wolę kupić solidny łuk bloczkowy. 

Fajnie, że jest tu więcej osób, które lubią to hobby. Zajęcie bardzo ciekawe, czasem bolesne jeśli cięciwa w rękę przypierdzieli, ale da się przeżyć. :P No i ruch na świeżym powietrzu zapewniony. :) 

Opublikowano

Na tym filmie Ci strzelcy są za wolni. Żadne porównanie.

Zresztą jest bardzo dużo rodzajów kusz. Są też szybkostrzelne. Dobry łucznik potrafi ściągnąć człowieka z kilometrów. Kusza? Nie da rady.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ja jestem w posiadaniu właśnie Długiego Łuku Klasycznego (jak na filmiku który podali). Bardzo przyjemnie się takim czymś strzela w cele itp. Strzały lecą baardzo daleko.  Dodatkowo wielkiej siły nie wymaga to do naciągnięcia ;)

hcq0.png

Opublikowano

Ja jestem w posiadaniu właśnie Długiego Łuku Klasycznego (jak na filmiku który podali). Bardzo przyjemnie się takim czymś strzela w cele itp. Strzały lecą baardzo daleko.  Dodatkowo wielkiej siły nie wymaga to do naciągnięcia ;)

Jak bardzo daleko z ciekawości jak można spytać?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jeżeli chciałby ktoś info o łucznictwo pw do mnie ;) Chodziłem na łucznictwo (zawody i te sprawy) 3 lata :) Co do tematu... Większa zabawa z strzelania z łuku ;) Z mojego starego łuku spokojnie 40 metrów w kartke z notatnika :D

273511408998783345728.png
Opublikowano

... dla mnie - to spoko sprawa/rzecz, bo można się odreagować po ciężkim np. tygodniu pracy/szkoły i iść postrzelać do celu na ŁUCZNICTWIE, na dworze, na świeżym powietrzu.

A Wy co o tym myślicie?

bez gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...