Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lex 2D - Gra Java

karolsw3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam do zaprezentowania grę stworzoną przeze mnie w Javie.

Nazywa się ona Lex 2D (łac. ~prawo) i jest ona pseudo typem gry planszowej.

Zasady:

Zdobyć wszystkie pola na mapie poprzez wchodzenie na nie.

Każdy ruch przesuwa nas o dwa pola, więc jeśli chcemy przejść na nieparzyste pole ,będziemy musieli "odbić" się od pionka wroga. 

Wróg będzie nam w tym chciał przeszkodzić.

Poruszanie się:

Strzałki

UPDATE 0.1:

-Możliwość poruszania się strzałkami

-Możliwość wyboru rozmiaru planszy (5x5-12x12)

- Ładniejszy wygląd 

- Licznik ruchów

-Zmiana spawnu gracza i wroga - Gracz spawnuje się w pierwszej kratce - wróg w ostatniej.

Chwalcie się swoimi wynikami (ruchy) w komentarzach! :D

Mój rekord na planszy 5x5 to 34 ruchy ;)

Zdjęcie update'u:

hpxv1lednb8c2fcfg.jpg

Scree'ny:

c6oa4t2b4a4l65yfg.jpg

a23n7j51gj85kalfg.jpg

c512mc7as3g4384fg.jpg

Download:

Skan:

Opublikowano

To jest oczywiście koncepcja gry, do projektu dodam grafikę ,i sterowanie strzałkami :) Jeśli chodzi o zaawansowanie to to jest moja pierwsza gra w Javie,w którą się da grać, więc proszę o zrozumienie ;)

Opublikowano

Jak na pierwszą grę, to zaskakuje i ciekawi mnie AI. Mogę sobie zdekompilować i zobaczyć kod?

A poza tym - nie współżędne tylko współrzędne  :)

Możesz zobaczyć kod :) Jeśli chodzi o AI to zrobiłem je na podstawie generatora liczb z zakresu 0-3 ,każda z cyfr odpowiada danej stronie -np. 0 = lewo ,itd .

Opublikowano

Dobra. Pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to to że w tej grze jest troszkę więcej projektów, niż być powinno xD:

http://i.imgur.com/SGYdnsx.png

Jednak można to potraktować jako pewien gratis :). W kodzie zdecydowanie omijasz programowanie obiektowe. Kod jest przez to bardzo nieczytelny, więc zbytnio się w niego nie zagłębie. Zdecydowanie powinny być klasy pola, gracza, przeciwnika, jakaś klasa po której dziedziczą, etc. Do tego lepiej nie upychać wszystkich klas do jednej :). Kod zdecydowanie by się skrócił przy zastosowaniu obiektów. Jednak, jak na pierwszą grywalną grę, to nieźle. Działa i nawet wciąga.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Dobra. Pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy, to to że w tej grze jest troszkę więcej projektów, niż być powinno xD:

http://i.imgur.com/SGYdnsx.png

Jednak można to potraktować jako pewien gratis :). W kodzie zdecydowanie omijasz programowanie obiektowe. Kod jest przez to bardzo nieczytelny, więc zbytnio się w niego nie zagłębie. Zdecydowanie powinny być klasy pola, gracza, przeciwnika, jakaś klasa po której dziedziczą, etc. Do tego lepiej nie upychać wszystkich klas do jednej :). Kod zdecydowanie by się skrócił przy zastosowaniu obiektów. Jednak, jak na pierwszą grywalną grę, to nieźle. Działa i nawet wciąga.

O nie >.< Coś java to exe conventer nawalił ,ale mniejsza. Jeżeli chodzi o prog. obiektowe to strasznie sobie kiepsko w tym radzę ,nie wiem jak zarządzać tymi zmiennymi ,by się nie pomieszało - bo i zmienne statyczne jak i zwyczajne mają swoje wady ;/  Dzięki że gra ci się podoba ,kiedyś przepiszę ją na androida , a nad komputerową też popracuję :)

Opublikowano

Gratulacje :D

tylko 1 bug jak zle kordy wpiszesz to wywala ze nie ma takich ale gra sie rozpoczyna i jest button wybierz kierunek :D

Tz2Wo9h.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...