Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Essentials vs skript essentials

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co mniej laguje essentials czy skript essentials (skript jest dopracowany jest malo opcji ale przydatnych)

Szukam sponsora PW !

Opublikowano

Po co zastępować dobry plugin skryptem? Essentials lepiej działa.

Opublikowano

Wkurza mnie ta "epoka skryptów" nie długo pluginy wyjdą z użycia... żaden skript nie zastąpi pluginów takich jak Essentials, WE, WG itd...

Mniej pewnie laguje skript ale jego opcje są pewnie ograniczone do /warp /spawn ... wątpie czy można tam ustawić zestaw.

Opublikowano

Wkurza mnie ta "epoka skryptów" nie długo pluginy wyjdą z użycia... żaden skript nie zastąpi pluginów takich jak Essentials, WE, WG itd...

Mniej pewnie laguje skript ale jego opcje są pewnie ograniczone do /warp /spawn ... wątpie czy można tam ustawić zestaw.

i przy dużej ilości graczy zacznie lagować 20x mocniej niż plugin...

i pewnie ma tylko jedno /home dla gracza, a essentials nawet i 500 (przydaje się dla adminów, modów, vipóe)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wiecie z czasem wszystko staje sie lepsze . I niezgadzam sie z niektorymi osobami ktore mowia ze skript nie moze zastapic pluginu.. Ja aktualnie uzywalem i tesotwalem na serwie u mnie podczas uzywania pluginow itp bylo wieksze zucycie ramu i wgl niz na prostych skryptach :)
Zrobisz jak chcesz ale ja polecam skript..

Opublikowano

Tak.

Jak nauczysz się pisać pluginy to skrypty będziesz miał w jednym paluszku.

Skrypt mniej laguje ale mało opcji ma plugin wytwarza małe lagi ale ma dużo opcji zalety i wady

Wiecie z czasem wszystko staje sie lepsze . I niezgadzam sie z niektorymi osobami ktore mowia ze skript nie moze zastapic pluginu.. Ja aktualnie uzywalem i tesotwalem na serwie u mnie podczas uzywania pluginow itp bylo wieksze zucycie ramu i wgl niz na prostych skryptach :)

Niech wszystkie te osoby nie wypowiadają się na temat jaki przedstawił Autor.

Nie znacie się, wprowadzacie innych w błąd i przy okazji prezentujecie swoją nie wiedzę.

Tak swoją drogą, trzeba być tępakiem (Nie obrażam Cię!), żeby twierdzić, że jak nauczy się pisać w Javie to też w Skript też się umie..

@Autor

Nie prawdą jest, że skrypty lagują mniej od pluginów. W głównej mierze zależy to od poziomu i tego i tego. (Poziom skryptu zawsze trzeba pomniejszyć o jakieś 2-3 razy :))

Java to język programowania, który ma prawie nieskończone możliwości. (Czytajcie to zdanie uważnie i ze zrozumieniem xD)

Są one 2-3 razy wydajniejsze od Skryptów.

Wracając do Twojego pytania.

To jasne, że lepiej uzywać pluginu "Essentials" niż jego "skryptowego" odpowiednika...

Po pierwsze Essentials (Plugin) ma kilkanaście razy więcej opcji.

Po drugie Essentials(Plugin) zawiera takie możliwości, o których "skrypty" mogą pomarzyć.

Po trzecie Essentials (Plugin) nie laguje w ogóle jak i wprowadza napotrzebniejsze rzeczy na serwer (Komendy, permisje ustawienia itd.)

Po czwarte Essentials (Plugin) może zapisać to czego nie będzie mógł wykonać Skrypt.

Po piąte Essentials (Plugin) nie powoduje "zwiech" (Lagów) serwera gdy przebywa na nim kilkudziesięcu graczy.

Pozdrawiam tych, którzy dalej wolą "skrypty" niż pluginy.

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Czyli lepiej nauczyć się pisać pluginy i napisać własne toolsy ?

No chyba raczej! Chyba lepiej mieć autorskie pluginy, a nie z neta!

rok na podstawy, rok na cos ciekawszego, kolejny rok by ogarnąć to tak by bukkit był już tylko wspomnieniem :D

Ona mówi prawdę! Ona się zna! Uwierz jej!

Zapraszam na serwer proGuilds!

Startujemy już wkrótce!

KLIK!

Opublikowano

No chyba raczej! Chyba lepiej mieć autorskie pluginy, a nie z neta!

taa i dla tego jest pelno idiotow z pseudo autorskimi gildiami ...

powodzeenia zycze w pisaniu wlasnego we albo wg 

Skrypt mniej laguje ale mało opcji ma plugin wytwarza małe lagi ale ma dużo opcji zalety i wady

chyba powinno byc plugin nie laguje a na skrypcie sie nie da grac

@top

takie pytanie nawet nie powinno powstac 

plugin zawsze byl i bedzie lepszy od takich pseudo essentialsow ze skripta 

Opublikowano

Niech wszystkie te osoby nie wypowiadają się na temat jaki przedstawił Autor.

Nie znacie się, wprowadzacie innych w błąd i przy okazji prezentujecie swoją nie wiedzę.

Tak swoją drogą, trzeba być tępakiem (Nie obrażam Cię!), żeby twierdzić, że jak nauczy się pisać w Javie to też w Skript też się umie..

@Autor

Nie prawdą jest, że skrypty lagują mniej od pluginów. W głównej mierze zależy to od poziomu i tego i tego. (Poziom skryptu zawsze trzeba pomniejszyć o jakieś 2-3 razy :))

Java to język programowania, który ma prawie nieskończone możliwości. (Czytajcie to zdanie uważnie i ze zrozumieniem xD)

Są one 2-3 razy wydajniejsze od Skryptów.

Wracając do Twojego pytania.

To jasne, że lepiej uzywać pluginu "Essentials" niż jego "skryptowego" odpowiednika...

Po pierwsze Essentials (Plugin) ma kilkanaście razy więcej opcji.

Po drugie Essentials(Plugin) zawiera takie możliwości, o których "skrypty" mogą pomarzyć.

Po trzecie Essentials (Plugin) nie laguje w ogóle jak i wprowadza napotrzebniejsze rzeczy na serwer (Komendy, permisje ustawienia itd.)

Po czwarte Essentials (Plugin) może zapisać to czego nie będzie mógł wykonać Skrypt.

Po piąte Essentials (Plugin) nie powoduje "zwiech" (Lagów) serwera gdy przebywa na nim kilkudziesięcu graczy.

Pozdrawiam tych, którzy dalej wolą "skrypty" niż pluginy.

S0L1D3R

trzeba być kompletnym debilem by nie potrafic czegoś napisac w skrycpie znając Jave :D // nikogo nie obrażam :) jak ktoś czuje się obrażony to znak że jeszcze nie nauczył się programować.

A tak to z resztą się zgadzam.

O skrypcie mam jedno dobre zdanie, niestety żaden plugin tego nie wykorzystuje:

Swietnie nadaje się na uzupełnienia konfiguracji pluginu, drobne eventy i instrukcje umożliwiające wygodnie użycie możliwości podobnych do API pluginu bez konieczności pisania pluginu.

Czyli świetnie było by do ROZBUDOWYWANIA pluginów, ale nie do ich TWORZENIA.

:)

Szkoda że nikt tego nie wykorzystuje, np taki Essentials 

BukkitSmerf

Opublikowano

Wkurza mnie to juz epoka skryptow. Jest to oczywiste ze plugin taki jak essientals czy np voxelsniper jest lepszy niz skrypt. Skrypty tak naprawdze zaczna lagowac wiecej niz pluginy przy duzej ilosci graczy. Czyli lepszy jest plugin :D

Dziekuje to tyle co mam do powiedzenia :)

Opublikowano

rok na podstawy, rok na cos ciekawszego, kolejny rok by ogarnąć to tak by bukkit był już tylko wspomnieniem :D

Gówno prawda, javy i api bukkita idzie nauczyć  się w pare miesięcy, jeżeli chcesz, oczywiście

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Opublikowano

Oj, oj, oj Karolinko.

Nie mów mi, że w Skrypcie masz te same rzeczy (Zmienne itp) jak w Javie.

Umiem pisać pluginy (Nie "super-extra" zaawansowane, ale jednak), ale żeby "nauczyć się" pisać w Skript i tak chwilkę czasu musiałbym poświęcić, ponieważ gość, który go stworzył nie zrobił tego wzorując się całkowicie na Javie.

PS: Podziwiam gościa, który zrobił Skript - chociaż pluginu nie pochwalam xD

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Oj, oj, oj Karolinko.

Umiem pisać pluginy (Nie "super-extra" zaawansowane, ale jednak), ale żeby "nauczyć się" pisać w Skript i tak chwilkę czasu musiałbym poświęcić, ponieważ gość, który go stworzył nie zrobił tego wzorując się całkowicie na Javie.

Skript jest banalny do opanowania i dlatego ludzie z niego korzystają. Fakt faktem, że to tez nie jest takie hoł siup 5 min i "jestem skript majsterem".

Natomiast co do wypowiedzi Karoliny to tak.. Skript nadaje się bardziej do czysto matematycznych działań, czyli operowanie zmiennymi (jakieś waluty w grze/punkty coś ten teges). Eventy tak średnio wychodzą bo szczerze mówiąc pisałem już nie jeden i jakoś specjalnie to dobrze nie działa przy 1000+ linijkach. Natomiast jeśli chodzi o jakieś mniejsze gówna 20-50 linijkowe to tam jeszcze ujdzie. Mistrzostwo jednak to jest używanie skripta do celów informacyjnych (czyli odpowiednik MyCommand).

417711489342956987022.png

Opublikowano

Oj, oj, oj Karolinko.

A czy ja mówię że są podobne? ale jak potrafisz ogranąć setki możliwości Javy, to w 10 minut nie nauczysz się 10 możliwości skrypta? :D

Gówno prawda, javy i api bukkita idzie nauczyć  się w parę miesięcy, jeżeli chcesz, oczywiście

Rozumiesz że ogarniasz już wielowątkowość (i nie mam tu na myśli bukkitowe taski), synchronizacje, wiesz co to strictfp, OpenGL znasz na pamięć, apki na androida piszesz w pamięci a takie klasy jak Unsafe znasz na pamięć, ogarniasz refleksje na wystarczającym poziomie by wykonać wszystko, w tym edycji kodu w runtime?

Znasz wszystkie zasady pisania, tak by kod był czytelny i szybki.

A nie... czekaj, ty należysz do tych co myślą że Java została stworzona dla bukkit i MC, a kod ma po prostu działać.

W parę miesięcy można nauczyć się podstaw :) i jak patrze na część (większość kochanego bukkita...) ludzi co piszą że znają wszystko a takiego zadania nie zrobią:

Posiadasz 4 klasy: ClassA, ClassB, ClassC, ClassD, ClassE - klasa A rozszerza tylko Object, klasa B rozszerza klase A, klasa C rozszerza klase B, klasa D rozszerza klase A, klasa E rozszerza klase D
(schemacik pomocniczy)
ClassA:
  ClassB:
    ClassC:
  ClassD:
    ClassE:
  (tych klas nie musisz tworzyć, uznajmey że po prsotu są)
Zrób klasę (obiekt) - jako argument w <> (Tak samo jak mamy ArrayList<To Cos Tutaj>) musimy podać klasę B lub klase która jest jej rozszerzeniem (W typ wypadku B i C)
"get" która która zwraca ten obiekt - ale odpowiedniego typu, czyli jak jest B to zwraca B a jak jest C to zwraca C

Do tego metodę "run" przyjmującą jako argument klasę która rozszerza klase A (lub "czyste" A) i drugi argument przyjmujące klase która rozszerza klasę D i zwraca to samo (ten sam typ który zostanie podany w drugim argumencie)

To mi się śmiać chce :)

PS: czekam na rozwiązanie na PW, dostaniesz wtedy plusika.

PS2: rozwiązanie zadania ma mniej linijek niż treść :D bo da się do 4 linijek upchnąć (z czego 1 to tylko klamerka) i to trzymając się jakiś zasad formatowania.

Java nie kończy się na bukkite i mincrafcie czy innym gównie :) API MC i naucz się pisać pluginy... to fakt, można w kilka miesięcy, nawet tygodni pisząc najczystszymi podstawami podstaw...

Ale dopiero jak zacznie się naprawdę używać magii Javy gdzieś gdzie można naprawdę pobawić się obiektowością np własne gry w LWJGL czy trochę łatwiej -> libGDX, pobawić się wielowątkowością, dopiero wtedy można uznać.... że zna się podstawy javy :)

Potem możesz w końcu zacząć się uczyć.

A tak to większość bukkitowego grona nie wie co to:

- instancja

- obiektowość

- dziedziczenie

- polimorfizm

- interafce 

- abstract

- różnice między interface a abstract

- adnotacje

- inner/nested classes

- Synthetic

- strictfp

- przeciążanie

- Rekurencja (by dowiedzieć się co to znaczy patrz: Rekurencja) :D taki tam nerdowski żarcik + klasyk: Żeby zrozumieć rekurencję musisz najpierw zrozumieć rekurencję.

- generic types

- API

- Reflekcje

A nowości takie jak lambdy to już pewnie czarna magia :)

Więcej magii nie przychodzi mi do głowy

googlujcie sobie <3

Pozdrawiam, dobranoc i czekam na rozwiązanie zagadki, level: mini-początkujący-do-rozwiązania-z-palcem-w-dupie  :)

I pozdrawiam tych co na javie się znają (I to lepiej ode mnie :< ) :D szkoda (a może i lepiej) że albo nie mają tu konta, albo siedzą w dziale Javy a nie srajcrafta.

Poranny edit: Zmieniłam delikatnie zadanie by było wam trudniej uzywać google, ale i tak pewnie będzie to jedno wielkie szukanie po googlach :P

+ dodałam coś do listy magicznych rzeczy :)

Ale się tu rozpisałam, troszkę się chyba zdenerwowałam :D

BukkitSmerf

Opublikowano

Essentials zapisuje za duzo danych w sobie i przy duzej ilosci graczy on na prawde moze lagowac ;c.Polecam nauczyc javy i zaczac pisac toolsy pod swoj gust ;p Eclipse nie boli.

Opublikowano

@#xXBlakeyzXx#

Chyba Cię głowa boli, żeby Essentials mógł lagować. (Serwer 200 slotowy i ani jednego laga spowodowanego przez niego - Cud? Nie sądzę).

@2Up

Ale widzisz, i tak trzeba poświęcić te 10 minut na naukę pisania w Skript, więc zbytnio od prawdy nie odbiegłem :D

PS: Spróbuję rozwiązać to zadanie, ale nie licz na PW xD

//EDIT

Dobra, poddaje się.

Nie rozwiążę tego :D

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...