Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uczyć się JAVY, czy C++? Co jest lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemaneczko! :P

Powiedzcie mi, którego języka programowania lepiej się uczyć, JAVY, czy C++?

W Javie będę mógł tworzyć pluginy na moje serwery Minecraft, lecz z drugiej strony gry na tym nie zrobie (Wiem, wiem. Można w niej stworzyć grę, tylko z pogłosek w necie, marną... Jeżeli źle myśle, to mnie poprawcie!).

Ale jeszcze jest kwestia serwera :P Mógłbym na niego pisać pluginsy itd itp z korzyścią dla serwera, a w C++ nie mogę ;(

W C++ za to będę mógł tworzyć programy i GRY (Moje marzenie <3). Sądzę, że ma więcej możliwości...

Jeszcze zdradzę wam jedno:

Wybieram się do Technikum informatycznego i tak czy tak nauczę się tam tych dwóch języków (Jeszcze pół roku), tylko chciałbym się uczyć ich wcześniej :P

A może obydwa na raz?

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

W Javie będę mógł tworzyć pluginy na moje serwery Minecraft, lecz z drugiej strony gry na tym nie zrobie (Wiem, wiem. Można w niej stworzyć grę, tylko z pogłosek w necie, marną... Jeżeli źle myśle, to mnie poprawcie!).

Hejty na Javę są zazwyczaj nieuzasadnione i zawierające ukryty przekaz 'Chopaki Java jest do dupy bo jej nie ogarniam i piszę tylko w VB'. Oczywiście są wyjątki. Minecraft, runescape'y, czy wszelkie gry na Androida (chyba, że są hybrydą lub napisaną w jednym z tych wynalazków jak Xamarin, ale według mnie pisanie app na Andro w C# jest... bardzo dziwne). W Javie można napisać grę równą tej z C++ Zasobów zużywa wręcz niezauważalnie więcej, ale zazwyczaj jest to wyolbrzymiane, a nawet jeśli wystąpi sytuacja krytyczna można użyć JNI i połączyć Javę z C. 

W C++ za to będę mógł tworzyć programy i GRY (Moje marzenie ). Sądzę, że ma więcej możliwości...

Możliwości są podobne, bo jak pisałem - Android.

A może obydwa na raz?

Wspominałem o JNI. Można używać Javy równolegle z C/C++. Najlepszym połączeniem jednak (według mnie) jest Java + C, ponieważ kiedy używasz JNI generalnie potrzebujesz tego do operacji niskopoziomowych i bardzo szybkich. A w takich sytuacjach C sprawdza się lepiej niż C++.

708121422388637873334.png

Opublikowano

@Up

Powiedz mi mój drogi, czy długo musiałbym uczyć się C++? Znalazłem kiedyś wzmiankę, że aż lat!

Po nauce w Technikum mam zamiar spróbować napisać grę typu Banished, Twierdza Deluxe, Settlers :P

Później jakiegoś FPS'a :P

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Odpowiedź jest prosta - C++, Javy, C nie da się nauczyć. Są pierdyliardy bibliotek, a do tego zawsze możesz być lepszy w programowaniu - szybciej i lepiej pisać algorytmy, planować kod, rozwiązywać problemy. Gra typu Twierdza nie jest prosta. Prosty FPS byłby łatwiejszy do napisania. Jakby nie patrzeć - w Twierdzy też jest 3D, a jest też bardziej skomplikowane AI i więcej rzeczy do napisania. Przed napisaniem gry typu Twierdza musiałbyś się naprawdę sporo uczyć. Ale satysfakcję daje też napisana prosta gra - jak Snake, Tetris. Przykładowo - Ja potrafię napisać prostą grę 3D i bardziej skomplikowane 2D (w tym online) po 1,5 roku pisania w Javie. Co prawda - wcześniej uczyłem się innych języków, ale Ci zapewnie to szybciej wejdzie - jesteś starszy. Więc po koło 1,5 napiszesz dość skomplikowaną grę a'la Twierdza.

Opublikowano

"Po nauce w Technikum mam zamiar spróbować napisać grę typu Banished, Twierdza Deluxe, Settlers  :P"

Szczerze? Uja tam uczą. (przynajmniej u mnie) po nauce w technikum co najwyżej nauczysz się sortować dane i inne pierdoły.
Jak chcesz się serio czegoś nauczyć to sam, i bez zbędnych pytań co lepsze po prostu zacznij się uczyć jakiegoś obiektowego/strukturalnego języka. Jak ci się nie znudzi "nauka" po miesiącu to możesz pytać co lepsze, z doświadczenia wiem że większość osób które chce się uczyć rezygnuje po tygodniu - dwóch, dlaczego? dlatego, że początki są nudne jak sukwrysyn.

Opublikowano

@UPUP

1. To ile ty masz lat? o.O

2. To o którym języku mówisz? C++, czy Java, bo nie napisałeś.

3. Od kiedy w Twierdzy jest lepsze AI niż w FPS (Np. taki Bf3.) Jeżeli chodzi o Twierdze to o pierwszą część, gdzie jednostki potrafiły iśc tylko we wskazanym kierunku.

4. Thx za wszystko co piszesz, tak czy tak się zastanawiam.

@UP

Wiem, że początku są w ch*j trudne <3

Sam na 4 lekcji, próbowałem przez 2 godziny zrozumieć co znaczy "scanf" i "printf" i jak to zapisywać xD.

Koledzy, nauczyciele i kumple mamy (Informatycy po studiach) mówią, że studiowali w Technikum do którego chce iść i mówią, że uczą tam bardzo dobrze, więc współczucie dla Ciebie :P

@All

A co jest trudniejsze, że tak spytam? Zanim wejdę do Technikum, chciałbym znać przynajmniej podstawy.

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Hah, BF4... Chodzi mi bardziej o coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=ipuah_gN3ls

Podchodzisz do przeciwnika, a jego AI ma tylko pilnować, by w Ciebie strzelał i nie strzelał w ściany.

Chodziło mi o Javę, z C++ nie mam pojęcia jak jest, ale pewnie podobnie.

A co jest trudniejsze, że tak spytam? Zanim wejdę do Technikum, chciałbym znać przynajmniej podstawy.

Chodzi Ci o C++ vs Java?

@ A początki nie muszą być nudne. Są osoby, które jarają się nawet jak napiszą konsolowe RPG (i to bardzo dobry objaw).

Opublikowano

@UP

Tak, o to mi chodzi, C++ vs Java.

Ale można robić i w tym i w tym te same rzeczy?

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

"Koledzy, nauczyciele i kumple mamy (Informatycy po studiach) mówią, że studiowali w Technikum do którego chce iść i mówią, że uczą tam bardzo dobrze, więc współczucie dla Ciebie  :P"

Hehe mi też tak mówili, aczkolwiek nie wiem bo znalem programowanie od dość innej strony niż inni uczniowie (znalem je na poziomie bdb) i to może było przyczyną tego iż stwierdzam że ujowo uczą, bo dla przeciętnego człowieka może faktycznie to jest dobre. W każdym razie nie polecam tempa jaki jest w technikum, zawsze staraj się być o krok dalej z tematem, to zobaczysz że po pół roku praktycznie możesz napisać końcowy test z programowania.

Um, ja na początku się uczylem C, przejście na Jave było genialnie proste. Praktycznie kazdy język jest teoretycznie prosty (Prócz ASM i tego typu bo aby go zrozumieć potrzeba trochę więcej informacji) gdyż wszystko w nich zawarte opiera się na logicznym myśleniu i zachowywaniem pewnych reguł np nie PrInTf tylko printf. 
Jak już na siłę mam polecać język pod względem łatwości przyswajania i popularności to Java, następnym atutem tego języka jest jak już wspomniał jaca JNI czyli takie coś dzieki czemu możesz łatwo łączyć javę z C/C++, kolejny atut to pierdylion aplikacji,forum,bibliotek, etc ułatwiających pisanie w tym języku (nie mówię że niema ich w C++ ale dla mnie jest ich znacznie więcej).

Ale można robić i w tym i w tym te same rzeczy?

Tak i nie - a to dlatego że c++ ma lepszy dostęp do twojego komputera, np w javie nie możesz ruszać myszką od tak. Ale tak jak już mówilem wystarczy napisać JNI i już możesz.

Opublikowano

W Javie nauka idzie mniej pod górkę - podstawy są proste, a później jest coraz trudniej, ale Ty jesteś też coraz lepszy. Poza tym Java jest bardziej intuicyjna. Mi też zdecydowanie przyjemniej pisze się w Javie, niż C. Pewnie przez to, że Java jest bardzo obiektowa.

Tak, w C++ zrobisz to samo co w Javie, jeśli w specyficznych momentach użyjesz JNI lub gotowych bibliotek używających JNI.

@povskill był pierwszy :)

Opublikowano

No to chyba wybiore Jave, a w Technikum Informatycznym, o ile się dostane hehe, douczę się C++.

Mam już kursik na oku.

Javastart.pl

Polecacie?

@ALL w tym temacie <3

Dobra, zdecydowałem.

Uczę się Javy.

Dziękuję wam, za pomoc w wyborzę. Będziecie mieli sprawę, to pomogę :)

/Temacik do zamknięcia <3

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Zamiast dawać dwa oddzielne tematy: jeden do C++ a drugi do Javy, mogłeś zrobić jeden np. w innych językach programowania. Ale rozumiem, nabicie sobie postów i te sprawy...

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

@Up

Nie nie.

Administracja może mi nawet odjąć te posty.

Jestem na MPCforum, żeby zasięgać porad i je dawać innym :)

To, że pomysłałeś w inny sposób... nic nie szkodzi, jest git :P

Po prostu chciałem mieć większą pewność, że mi ludzie odpowiedzą. Nie sądziłem, że takie zainteresowanie będzie.

Jeżeli problem - przepraszam.

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@Up

Nie nie.

Administracja może mi nawet odjąć te posty.

Jestem na MPCforum, żeby zasięgać porad i je dawać innym :)

To, że pomysłałeś w inny sposób... nic nie szkodzi, jest git :P

Po prostu chciałem mieć większą pewność, że mi ludzie odpowiedzą. Nie sądziłem, że takie zainteresowanie będzie.

Jeżeli problem - przepraszam.

Praktycznie dobrze zrobiles, bo fanboye z c++ powiedzą inaczej i fanboye javy (min ja) powiedzą też inaczej.

Opublikowano

Praktycznie dobrze zrobiles, bo fanboye z c++ powiedzą inaczej i fanboye javy (min ja) powiedzą też inaczej.

Heh. Nie jestem fanbojem c++ ani fanbojem javy, uważam, że każdy język jest na swój sposób użyteczny. Jak śledziłeś tamten temat, nikt specjalnie mu nie polecał c++, zaskocze cię, właśnie polecali mu javę :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Heh. Nie jestem fanbojem c++ ani fanbojem javy, uważam, że każdy język jest na swój sposób użyteczny. Jak śledziłeś tamten temat, nikt specjalnie mu nie polecał c++, zaskocze cię, właśnie polecali mu javę :).

Meh bo nikt specjalny sie tam nie wypowiedział

Opublikowano

Pogłoski że java ma słabą wydajność są żałosne, sporo osób programujących w C++ jako argument podawało.... minecrafta. Jest tylko jeden problem, minecraft jest tak chujowo zoptymalizowany że to się w głowie nie mieści, wystarczy zainstalować modyfikację o nazwie OptiFine i dostajemy na starcie 100FPS więcej. 

Wiele osób mówi też że java jest do dupy, bo na androidzie im lagują gry. Zgadzam się, jak ma się telefon sprzed 3 lat, z 256MB ramu i procesorem 600Mhz to polecam nie narzekać i zainstalować androida na pralce bo na pewno będzie lepiej śmigał.

Nie będę się wypowiadał co jest lepsze, bo w C++ programowałem jakieś 2 miesiące i dałem sobie siana. Polubiłem javę bo w niej wszystko jest na swoim miejscu, wszystko jest proste i przyjazne. A w C++ 2 dni męczyłem się z instalacją biblioteki graficznej Allegro... (Tak, jestem debilem), a w Javie wystarczy dodać plik .jar do classpath i ..... działa. Po prostu działa.

Nie wiem czemu, ale programistę c++ wyobrażam sobie jako gościa po 40stce programującego na Atari. Nie mam pojęcia dlaczego xD

#edit

Dosłownie jakąś godzinkę temu zacząłem się uczyć libGDX 

http://kotcrab.pl/libgdx/

, tak tylko mówię.

#edit2

Pomijam już fakt że java ma lepsze wsparcie community, chyba, przynajmniej takie odniosłem wrażenie chodząc po polskich stronach.

Opublikowano

Nie wiem czemu, ale programistę c++ wyobrażam sobie jako gościa po 40stce programującego na Atari. Nie mam pojęcia dlaczego xD

Hehe... dobijam ledwo do 20stki, a atari nigdy nie widziałem na własne oczy :), no chyba że chodzi o zawodowców. No to nie wiem. 

Nie neguje zasług javy, wg mnie jest naprawdę dobrym językiem wysokopoziomowym i świetnie nadaje się do poznania programowania obiektowego, szybkiego tworzenia aplikacji desktopowych oraz jest niezastąpiona przy urządzeniach mobilnych. C/C++ wydaje mi się lepszym rozwiązaniem przy mechanikach niskopoziomowych, bezpośrednich operacjach na pamięci itp. Zachęcam więc do zapoznania się z oboma językami oraz także wszystkimi innymi, bo moim skromnym zdaniem nie warto się ograniczać tylko do jednego języka programowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...