Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czego lepiej się uczyć? JAVA, czy C++? (Dylemat...)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemaneczko! :P

Powiedzcie mi, którego języka programowania lepiej się uczyć, JAVY, czy C++?

W Javie będę mógł tworzyć pluginy na moje serwery Minecraft, lecz z drugiej strony gry na tym nie zrobie (Wiem, wiem. Można w niej stworzyć grę, tylko z pogłosek w necie, marną... Jeżeli źle myśle, to mnie poprawcie!).

Ale jeszcze jest kwestia serwera :P Mógłbym na niego pisać pluginsy itd itp z korzyścią dla serwera, a w C++ nie mogę ;(

W C++ za to będę mógł tworzyć programy i GRY (Moje marzenie <3). Sądzę, że ma więcej możliwości...

Jeszcze zdradzę wam jedno:

Wybieram się do Technikum informatycznego i tak czy tak nauczę się tam tych dwóch języków (Jeszcze pół roku), tylko chciałbym się uczyć ich wcześniej :P

A może obydwa na raz?

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Siemaneczko! :P

Powiedzcie mi, którego języka programowania lepiej się uczyć, JAVY, czy C++?

W Javie będę mógł tworzyć pluginy na moje serwery Minecraft, lecz z drugiej strony gry na tym nie zrobie (Wiem, wiem. Można w niej stworzyć grę, tylko z pogłosek w necie, marną... Jeżeli źle myśle, to mnie poprawcie!).

Ale jeszcze jest kwestia serwera :P Mógłbym na niego pisać pluginsy itd itp z korzyścią dla serwera, a w C++ nie mogę ;(

W C++ za to będę mógł tworzyć programy i GRY (Moje marzenie <3). Sądzę, że ma więcej możliwości...

Jeszcze zdradzę wam jedno:

Wybieram się do Technikum informatycznego i tak czy tak nauczę się tam tych dwóch języków (Jeszcze pół roku), tylko chciałbym się uczyć ich wcześniej :P

A może obydwa na raz?

C++ zawszę się przyda...

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

To i to ponieważ jak będziesz się uczył tego i tego to będziesz miał pogląd ale pierw ci tak powiem naucz się 1 Javy a jak ci nie będzie szło to nie bierz się nawet za c++

Opublikowano

Ja się zapytam, co ma Zarządzanie serwerem do wyboru języka programowania. Co do tematu, naucz się obu, ale zacznij od C++, potem Java, C# itd...

Opublikowano

@UP

W Javie masz możliwośc pisania pluginów na serwery Minecraft, o czym jest ten dział.

Dlatego pytam :P

Jeżeli nauczę się C++, to nie będę mógł rozwijać serwerów, ale jak nauczę się JAVY to będę mógł rozwijać serwery.

Czyli lepiej nauczyć się pierwsze JAVY, z której będę mieć korzyści w formie pisania pluginów na swoje serwery albo nawet aplikację na komórke, a później brać się za C++ i reszte tak? (C++ i tak się nauczę w Technikum <3)

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

W Javie nie zarobisz? Często zarobisz nawet więcej od kogoś kto zna c++, i szybciej znajdziesz pracę...

Ale Java nie używa się do gier, tylko do biznesu, aplikacje, strony biznesowe itp itd :> 

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

@Up

Karolinko droga, to mogłabyś mi powiedzieć, co lepiej wybrać?

Z jednej strony mam JAVE, która na chwile obecną (Mam pół roku czasu zanim wskoczę do Technikum Informatycznego xD) da mi możliwość pisania pluginów na moje serwery, które je usprawnią (Planuje walnąć Leauge of Minecraft, tylko w mojej wersji, nie tej dla Hamburgerów..).

Ale z drugiej mam C++, w której mogę napisać... tylko gry na PC(Chyba) i nic więcej...... Hm...

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@Up

Karolinko droga, to mogłabyś mi powiedzieć, co lepiej wybrać?

Z jednej strony mam JAVE, która na chwile obecną (Mam pół roku czasu zanim wskoczę do Technikum Informatycznego xD) da mi możliwość pisania pluginów na moje serwery, które je usprawnią (Planuje walnąć Leauge of Minecraft, tylko w mojej wersji, nie tej dla Hamburgerów..).

Ale z drugiej mam C++, w której mogę napisać... tylko gry na PC(Chyba) i nic więcej...... Hm...

Wybierz co ci jest wygodniejsze...

Mi po prostu spodobała się Java, wygodniejsza...

I zawsze możesz zacząć się potem uczyć 2... 

I nie rozpatruj tylko C++ czy Java, jest wiele innych używanych języków

BukkitSmerf

Opublikowano

@UP

Dzięki za radę. Kochana jesteś :)

No to chyba wybiore Jave, a w Technikum Informatycznym, o ile się dostane hehe, douczę się C++.

Dobra a poleca ktoś jakiś kurs do JAVY?

Mam na razie na oku Javastart.*l i kurs Karoliny. Może są jakieś inne dobre?

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@UP

Dzięki za radę. Kochana jesteś :)

No to chyba wybiore Jave, a w Technikum Informatycznym, o ile się dostane hehe, douczę się C++.

Dobra a poleca ktoś jakiś kurs do JAVY?

Mam na razie na oku Javastart.*l i kurs Karoliny. Może są jakieś inne dobre?

Nie rozśmieszaj mnie "douczę się w szkole" xD

co najwyżej poznasz składnie i zrobisz kalkulator... bo co nauczyciele mogą wiedzieć, no ale tak serio... jak byś dobrze znał jakiś język programowania, zgodził byś się pracować w szkole za 1500 zl? :D

BukkitSmerf

Opublikowano

Jak to powiedział Linus Torvalds, "Java is horrible language". Dlatego ucz się cpp

Nie rozśmieszaj mnie "douczę się w szkole" xD

co najwyżej poznasz składnie i zrobisz kalkulator... bo co nauczyciele mogą wiedzieć, no ale tak serio... jak byś dobrze znał jakiś język programowania, zgodził byś się pracować w szkole za 1500 zl? :D

W szkołach tak dobrze płacą???. Zobaczę czy u mnie kogoś szukają. xD
Opublikowano

Jak to powiedział Linus Torvalds, "Java is horrible language". Dlatego ucz się cpp

A jakies argumenty o.O

Piękny i prosty język :D i nie trzeba czekać 4 godzin na kompilacje kilku linijek kodu xD

Co do języków... sporo można też zyskac na np .net czy jako webmaster ale webmaster to troche lipa - PHP, HTML, CSS, JavaScript  :P

No a do gier itp przyda ci się też C, C#, JavaScript

No i do wszystkiego przyda ci się XML ale to już nie język programowania :P

BukkitSmerf

Opublikowano

@ALL w tym temacie <3

Dobra, zdecydowałem.

Uczę się Javy.

Dziękuję wam, za pomoc w wyborzę. Będziecie mieli sprawę, to pomogę :)

@Karolinka_666

Mogłabyś podesłać jeszcze raz link do Twojego poradniczka z Javy? <3

/Temacik do zamknięcia <3

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

A jakies argumenty o.O

Piękny i prosty język :D i nie trzeba czekać 4 godzin na kompilacje kilku linijek kodu xD

Co do języków... sporo można też zyskac na np .net czy jako webmaster ale webmaster to troche lipa - PHP, HTML, CSS, JavaScript :P

No a do gier itp przyda ci się też C, C#, JavaScript

No i do wszystkiego przyda ci się XML ale to już nie język programowania :P

Jak kompilujesz na Windows to się nie dziwie. Na linuxie wszystko się szybko kompiluje. Pozdrawiamy FireHosting.pl team.
Opublikowano

Na konkursach z informatyki częściej teraz jest c++ niż java

Crysis-800x200.jpg

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką dołączonej do opakowania , bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą , gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża twojemu życiu lub zdrowiu

Opublikowano

Jak kompilujesz na Windows to się nie dziwie. Na linuxie wszystko się szybko kompiluje. Pozdrawiamy FireHosting.pl team.

Powodzenia, pisz aplikacje na windowsa w VisualStudio 13 Unlimited używając linuxa... 

Więcej zamieszania niż korzyści...

BukkitSmerf

Pasjonat
Opublikowano

Ucz się C++, ponieważ będzie Ci potem łatwiej w JAVIE, ponieważ składnia jest podobna i będzie Ci się łatwiej pisało potem.

Nie działa to niestety to na odwrót, to znaczy, że jeżeli będziesz się uczył pisać w JAVIE to nie będzie Ci łatwiej wtedy pisać w C++.

Programy w JAVIE są bardzo długie, często mówi się na kod, że jest "Ala spaghetti" - to znaczy, że jest dość długi.

W C++ łatwiej jest wszystko sobie posegregować i łatwiej się w tym języku pisze.

C++ jest dużo szybszy od JAVY i kody są o wiele krótsze niż drugim języku, który chcesz wybrać.

Javę uważa się za wolniejszą, jest to prawda i nieprawda. W aplikacjach J2EE wirtualna maszyna bardzo przyśpiesza obsługę reqestów, a poza tym w tych jak się nie pisze softu na mikroprocesory to zasobami nie ma się co martwić. JAVA także nie pozwoli na wiele przykrych błędów początkującym. Jeżeli jednak chcesz pisać różne gry czy programy desktopowe to skłaniam się jednak do C++'a.

Większość ludzi właśnie popełnia duży błąd, ponieważ wkuwają wszystko na pamięć ucząc się programować, ale nie myślą logicznie - to znaczy, że potrafią wszystko od "a do z", ale nie potrafią tego zastosować w odpowiednim momencie. Jeżeli chcesz zostać programistą to musisz mieć pojęcie na co się porywasz, co będziesz pisał oraz jak to będziesz robił. Większość ludzi wybiera właśnie JAVĘ, co robią głupi błąd. C++ dodatkowo daje nam STL'a, gdzie mamy do dyspozycji mnóstwo optymalnie szybko działających, przetestowanych algorytmów i struktur danych.

Polecam uczyć się C++.

Pozdrawiam!

Opublikowano

@UPUP

No to teraz mnie troszeczkę skonfundowałeś..

Jeżeli nauczę się C++ to będę szybciej uczyć się później Javy, ale nie na odwrót... Troszeczkę dziwne...

Mm.... Przyznaję może tak być, ale sądze w 60%, że nauczę się Javy to będe szybciej się uczył C++ niż bez tej nauki...

Dobra, ja lece do nauki Javy :P

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i porady.

Ostatecznie wybieram Jave i jej mam zamiar się uczyć.

Pozdrawiam

S0L1D3R

//Do zamknięcia.

Cześć!

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Chodzi o składnie itp, java wykrywa 99% błędów już podczas pisania, do wszystkiego masz wygodny dostęp itp, w c++ jest odwrotnie... ciągle masz setki błędów jak nie nauczysz się dobrze pisać :D

W c++ musisz pilnowac zasobów by nie stworzyć niemiłych błędów, Java robi to za ciebie.

Więc łatwiej sie przestawić z czegoś gdzie musisz robić wszystko sam na cos gdzie wszystko robi się za ciebie niż w 2 stronę :P

BukkitSmerf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...