Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[Problem]Aktywność GPU.

Kobu

Pytanie

Opublikowano

Witam, dzisiaj zauważyłem dziwną przypadłość. Chciałem podkręcić kartę graficzną w celu zwiększenia wydajności w grach. Ku memu zdziwieniu taki oto obrazek pokazał mi się przed oczyma :KqGf.png. Aktywność karty w spoczynku to 95%-98%. Więc zacząłem szukać jak to rozwiązać. Próbowałem zabijać procesy oraz skanowałem komputer nod'em. Następnie skanowanie spyhunterem. Były jakieś wirusy, i pozbyłem się ich, ale to nic nie dało. Jak było ponad 90% tak i jest. Czasem spadnie do 0%, ale razem z tym spadkiem aktywności spada także taktowanie. Nie wiem co już mam robić, temeratura w spoczynku jest ok.70 stopni. Jeżeli ktoś miał podobny problem to z góry dziękuję za pomoc. Za każdą pomoc będę wdzięczny, z góry dziękuję za pomoc.

Specyfikacja komputera to:

Karta Graficzna:HD6790 1gb 256 bit

Procesor: Phenom II 4x 965Be

Ram: 4 GB

Płyta Głowna:Gigabyte 780T-D3L

System operacyjny windows 7 home premium 32bit.

RdLc.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od niedawna w necie grasuje bitcoin.dll zżera sporą część karty graficznej (ogólnie zasobów) zobacz czy nie masz takiego procesu bitcoin.exe/bitguard.exe

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pomogła odpowiedź:

DnaloPub

Okazało się że mam wirusa BitCoinMaker'a. Dla wszystkich którzy będą mieli taki sam problem. To pomógł mi program: RogueKiller.

Oto jego efekt; HvGf.png.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Temat do zamknięcia. :)

RdLc.jpg

Opublikowano

jak najbardziej wszystko jest jak należy, wynika to tylko z nieumiejętności odczytywania danych

pełna sprawność każdego urządzenia to 100% a nie istnieją doskonałe które w pełni tak działają. nie wiem jakiego wyniku się spodziewał ale więcej niż 100% nigdy nie osiągnie a spadki aktywności są NORMALNE w czasie kiedy karta nie używa akceleracji sprzętowej albo tylko 2D zwłaszcza na pulpicie windowsa i jego aplikacjach kiedy to nie działa procesor graficzny pełną parą bo nie ma potrzeby . aktualnie wszystkie nowe karty graficzne tak działają

i jeszcze jedno, mimo że ustawi się OC programowo karta graficzna przy dużych obciążeniach WRACA DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH, można to zablokować umiejętnie dobierając sterowniki, napięcia, blokując układy odpowiedzialne zataktowanie ( pll ) czy też innymi sposobami ale to już sobie poszuka sam jak to rozwiązać dla tej grafiki na niezbyt wydajnym dla grafiki systemie 32 bitowym

wyższą szkołą jazdy taktowania jest wymiana biosu katy albo jego edycja by zmienić fabryczne ustawienia na własne i baedziej efektywne.

to właśnie jest prawdziwe OC a nie zabawa z programem który ma zabezpieczenia przed zniszczeniem karty przez użyszkodnika

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Była czyszczona ok. 2 tygodnie temu. Wcześniej nie zauważyłem takiego problemu.

RdLc.jpg

Opublikowano

@up

Program pokazuje 97% aktywności przy taktowaniu 840mhz, czyli maksymalnym dla karty graficznej. Jeśli byłoby to przy około 300mhz wtedy twoja teoria na temat zwolnienia karty była by prawdziwa. Zresztą temperatura 70'c przy spoczynku w taktowaniu minimalnym była by zabójcza przy pracy w paincie -,-

Poszukaj procesy wymienione przez DnaloPablo. Również stawiałbym na infekcje bitcoin minerem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...