Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wirus duży problem

jarzab95

Pytanie

Opublikowano

Witam mam duzy problem z laptopem a mianowicie pojawil mi sie wczoraj wirus potocznie znany "Interpol" każacy mi zapłacic 500 zł w zamian za odblokowanie komputera - komputer 10 sek po uruchomieniu systemu i nie można skozystac z żadnej aplikacji ani wogule ncizego. na pewnej stronie znalazłem temat pokazujący że należy urochomic komputer w trybie awaryjnym z wierszem polecen w 1

poradniku potem w 2 że w trybie awaryjnym z obsługą sieci no i dobra bla bla przeszlem do robienia tego no i jak sie okazuje w żaden inny sposób nie moge wgl uruchomic systemu windows gdyz system resetuje sie w momencie pojawienia pulpitu... po prostu mozna właczyc system tylko normalnie ale wtedy wyskakuje ten wirus blokujacy caly komputer i nic nie zrobie. Kolejnym krokiem ktory podjelem był oczywiscie format bo co można w takiej sytuacji zrobic po prostu wgrać wszystko od nowa. Jak sie okazuje po sforamtowaniu partycji i wgraniu nowego windowsa 7 sytuacja sie powtarza otóż ponowne sie uruchamianie systemu w momencie wyświetlenia sie pulpitu. Format dysku powtórzyłem 4-5 razy nie pomogło nadal to samo.Dodam że komputer do czasu awarii działał bez zarzutów nagle pojawiła sie ilustracja blokująca uniemożliwiająca korzystanie z komputera. Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Dodam jeszcze coś o sprzęcie

Asus K72DR-TY021V link do parametrow

http://merlin.pl/Notebook-Asus-K72DR-TY021V-W7P-M520-2GB-320-HD5470-17-3_Asus/browse/product/208,787365.html

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

System normalnie z płyty okno nie wyskakuje bo system odrazu sie resetuje 5 sek po "Zapraszamy" Nie widać nawet paska start tylko tło i kursor

Opublikowano

Czyli od razu po zainstalowaniu systemu ten o to wirus wyskakuje, tak? jeśli masz pendrive wgraj na niego program OTL. podepnij do kompa i uruchom system w trybie awaryjnym z obsługą wiersza poleceń. (dodam że pendrive musi być czysty!) musisz również znać literę pendrive. czyli

1. pobierasz otl na innym komputerze z

www.bleepingcomputer.com/download/otl/ 

strony 

2. wgrywasz go na pendrive'a i przy okazji patrzysz jaką ma literę (podpinasz pendrive wchodzisz w mój komputer i widzisz dysk wymienny a przed tym literę dysku np. F:) 

3. podłączasz pendrive'a z otl'em do zainfekowanego komputer

4. uruchamiasz go w trybie awaryjnym z obsługą wiersza poleceń

5. wklepujesz tam X:\OTL.exe (gdzie X - litera pendrive'a)

6. powinno ci się ukazać okienko otl'a i ustawiasz je tak o:

otl3new.png

7. po zakończonym skanie na pendrajwie (nie umiem tego odmienić xD) utworzą ci się 2 pliki textowe (OTL.txt i Extras.txt ) które wstawisz na stronę wklej.org (ich zawartość)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...