Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Tworzenie tekstury/efektu

Cripzore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemacie!
Mam pytanie odnośnie stworzenia konkretnie tego typu tekstur:

H5UAZTd.jpg

DH7zND3.jpg

Czyli jak stworzyć takie i podobne tekstury ponieważ są one idealne do wypełniania tła na stronach www.
Najczęściej jak nie na białych to na szarych odcieniach można spotkać tego typu teksturę na tle.

Oraz pytanie drugie:
Jak uzyskać taki efekt:

adBnyjg.png

efekt tych kwadratów tworzonych często w animacjach, komputerach etc. - mam nadzieje że się zrozumieliście o co mi chodzi  :P

5gubmKI.png

Opublikowano

1. Adobe ilustrator tworzenie patterna, tam można idealnie coś takiego zrobić :) 

2. Jakiś tryb warstwy nakładka, albo coś z tego typu na teksturce z maską przycinającą 

NE8h1XT.png

Opublikowano

Mocno w skrócie to napisałeś xD
Illustratora nie obsługuje więc informacja ta mi się średnio przyda ;/
Co do maski przecinającej...meh, ja chcę wiedzieć jak coś takiego mogę uzyskać albo ew. gdzie teksturę mogę znaleźć która pomoże mi w tym X.X

5gubmKI.png

Opublikowano

Trochę to ironiczne pytanie lecz...
Illustratora z ilustratora nie korzystam bo to program którego nie potrafię się "nauczyć" obsługiwać - gdzie obsługuje zaawansowane silniki 3D i Illustrator to pikuś w liczbie opcji X.X
Lecz jakoś nie podchodzi mi nauka tego programu
Co do programu - to ofc. Photoshop :)
I dlatego właśnie programu chciałbym też jakiś "pomysł" nie poradnik, ale pomysł - jak można coś takiego wykonać :)

5gubmKI.png

Opublikowano

Nie miało to być ironiczne pytanie :) Po prostu chciałam wiedzieć jaki program używasz bo każdy ma trochę inaczej skonstruowane opcje do tworzenia wzorku/ patternu.

Więc tak, coś w ten deseń, co pokazałeś, najłatwiej i najszybciej będzie za pomocą samych kształtów w photoshopie. Np.

1. tworzysz sobie nowy dokument (nie za duży) i na nim rozmieszczasz jakieś kształty z photoshopa. Cos takiego:

jn-rfixvcspbghdonbscslk.jpg

Oczywiście musisz pamiętać, by je tak rozłożyć, by wzorek był "powtarzalny".

2. usuwasz tło lub je zostawiasz w zależności od tego, jaka to ma byc tekstura.

3. Edycja-Zdefiniuj wzorek

Zapisujesz wzorek i masz już go w patternach :)

jr-xsvcbnpeoxrfojemnszu.jpg

Opublikowano

Dobra! To mi starczy :D
Jak zawsze wiesz co i jak Wredna ;)
Dzięki temu też w podobny sposób wykonam to z "paskami" :D oraz trójkątami na odpowiednim poziomie krycia blah, blah, blah... - wiadomo o co chodzi :D
Nie mam więcej pytań - temat można zamknąć :)

Na szczęście jestem nieco kumaty i wystarczy mi tylko trochę wskazać drogę bym doszedł do celu :P

5gubmKI.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...