Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel xeon vs i5

looobie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Xeon do nowszych gier będzie lepszym wyborem.

Będzie lepszym wyborem ponieważ? 8 Wątków? Aktualnie mogę ci wymienić na palcach jednej ręki ile gier wykorzystuje to. Twórcy gier straszą tym od dawien dawna i co? Jednakże jeżeli autor nic nie podkręca to lepiej brać Xeona. Jeżeli jednak chciałbyś podkręcać to bierz i5

Opublikowano

Xeon do nowszych gier będzie lepszym wyborem.

Przykro mi kolego, ale muszę stwierdzić, ze nie masz o tym bladego pojęcia.

Doradziłeś temu człowiekowi bardzo źle.

Nie pomyślałeś, że może na twoim niedoinformowaniu stracić?

Ponieważ seria Xeon została stworzona dla zadań serwerowych, a nie gier.

@Topic

Jasne, że do gier, a raczej w sumie domowej stacji roboczej lepszy jest I5.

Powtarzam jeszcze raz, seria Xeon została stworzona dla serwerów, a nie domowych stacji roboczych

Doradzę ci jeszcze, żebyś podczas wyboru procesora zwrócił uwagę na jego pamieć cache i jej podział na poszczególne obliczenia.

Częstotliwość procesora jest drugorzędna.

Opublikowano

A na mojej płycie głównej są smoki i jest na niej napisane gaming, czy mogę używać jej do pracy w grafice, czy tylko grać w Skyrima?

Tak samo błędne przekonanie, jak to że na quadro nie da się grać, otóż wszystko zależy od konkretnych modeli, najlepiej poszukać testów na anglojęzycznych stronach, bo w Polsce praktycznie nikt nie testuje Xeonów pod kątem gier...

Ten konkretny model to mimimum i7 3770, nawet pod i7 4770 by szło go podciągnąć.

http://www.cpu-world.com/CPUs/Xeon/Intel-Xeon%20E3-1230%20v3.html

436951440626370320491.png

Opublikowano

Xeon jest nazywany procesorem serwerowym, ale to nie znaczy, ze nie da sie pograć. Jeżeli autor nie podkręca to Xeon lepszy wybór. i5 ma 4 wątki i 4 rdzenie, a Xeon ten co chcesz kupić ma 8 wątków i 4 rdzenie. Ci wyżej to widać jak się znają. Battlefield 4 korzysta z 8 wątków, bodajże Crysis 3 i Thief.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Będzie lepszym wyborem ponieważ? 8 Wątków? Aktualnie mogę ci wymienić na palcach jednej ręki ile gier wykorzystuje to. Twórcy gier straszą tym od dawien dawna i co? Jednakże jeżeli autor nic nie podkręca to lepiej brać Xeona. Jeżeli jednak chciałbyś podkręcać to bierz i5

Przykro mi kolego, ale muszę stwierdzić, ze nie masz o tym bladego pojęcia.

Doradziłeś temu człowiekowi bardzo źle.

Nie pomyślałeś, że może na twoim niedoinformowaniu stracić?

Ponieważ seria Xeon została stworzona dla zadań serwerowych, a nie gier.

@Topic

Jasne, że do gier, a raczej w sumie domowej stacji roboczej lepszy jest I5.

Powtarzam jeszcze raz, seria Xeon została stworzona dla serwerów, a nie domowych stacji roboczych

Doradzę ci jeszcze, żebyś podczas wyboru procesora zwrócił uwagę na jego pamieć cache i jej podział na poszczególne obliczenia.

Częstotliwość procesora jest drugorzędna.

"Sprawdzę w necie co to w ogóle jest ten Xeon, Coś tu jest o serwerach. To trzeba bez chwili namysłu napisać, że gówno ma do gier."

Może w Battlefield 3 lepiej się sprawdzi i5, ale Xeon będzie o wiele lepszym wyborem do nowszych gier np. Battlefield 4, czy wychodzący za rok Wiedźmin 3.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Xeon jest nazywany procesorem serwerowym, ale to nie znaczy, ze nie da sie pograć. Jeżeli autor nie podkręca to Xeon lepszy wybór. i5 ma 4 wątki i 4 rdzenie, a Xeon ten co chcesz kupić ma 8 wątków i 4 rdzenie. Ci wyżej to widać jak się znają. Battlefield 4 korzysta z 8 wątków, bodajże Crysis 3 i Thief.

Właśnie "Jeżeli autor nie podkręca", a co jeżeli najdzie go ochota na OC (Nazywajmy OverClocking profesjonalnie, w końcu nie jesteśmy laikami)?

Każdy dobrze wie, że osoba znająca się na overclockingu I5 pobije Xeona.

Chyba w sprzęcie komputerowym chodzi o to, że w momencie kiedy go nabywamy myślimy przyszłościowo, a nie ograniczamy się do obecnej chwili, bo chcemy sobie w BF4 pograć.

"Xeon jest nazywany procesorem serweorwym, ale to nie znaczy, że nie da się pograć" - Tego nie powiedziałem, napisałem po prostu, że został on stworzony z myślą o serwerach, a nie grach i tak faktycznie jest.

"i5 ma 4 wątki i 4 rdzenie, a Xeon ten co chcesz kupić ma 8 wątków i 4 rdzenie." - Jak już podajesz takie parametry, to napisz również, że

Intel Xeon E3-1230v3 ma 2 MB pamięci cache więcej od tej I5.

Ps. Wątki mają bardzo małe znaczenie jak chodzi o wydajność procesora.

Liczy się pamięć cache, rdzenie i częstotliwość.

"Battlefield 4 korzysta z 8 wątków, bodajże Crysis 3 i Thief." - Cudowny argument przemawiający za kupnem Xeona, bo przecież na naszym globie powstały tylko 3 gry, które wymieniłeś. A wiesz, że na owej I5 nie zauważysz żadnej różnicy przez ten brak wątków?

Pragnę ci przypomnieć, że główna role wykonuje GPU w grach.

BF4 (8 wątkowy) będzie działał tak samo na Xeonie, jak na I5.

Fable 3 (4 wątkowe0 będzie działało tak samo na I5, jak na Xeonie.

Ten argument nie wiem skąd wziąłeś.

"Ci wyżej to widać jak się znają." - Oj znamy się, mamy po prostu odmienne zdania. Jeden i drugi procesor ma argumenty za i przeciw.

Przyznacie panowie, że na dłuższą metę i tak I5 wygra, bo właściciel tego procesora i tak weźmie się w końcu za OC.

Wybór należy do autora, ja już swoje napisałem.

@Edit

"Sprawdzę w necie co to w ogóle jest ten Xeon, Coś tu jest o serwerach. To trzeba bez chwili namysłu napisać, że gówno ma do gier."

Może w Battlefield 3 lepiej się sprawdzi i5, ale Xeon będzie o wiele lepszym wyborem do nowszych gier np. Battlefield 4, czy wychodzący za rok Wiedźmin 3.
To może niech autor zamiast marnować pieniądze na Xeona albo I5 kupi sobie 8 wątkowa I7 z porządnym cache.
Wtedy będzie w sam raz pod nowe gry.

Pamiętajcie! Przeklęte procesory odejmą wam masę płynności z gry, a co za tym idzie przyjemności, bo to przecież nie karta graficzna pracuje w pocie czoła, a procesor. // Ironia

Weź jeszcze pod uwagę awaryjność jednego i drugiego procesora.

Wyobraźmy sobie awarie!
Pada karta graficzna w komputerze z Xeonem i komputer staje się bezużyteczny do czasu wymiany tej karty graficznej (Xeon nie ma zintegrowanej karty graficznej).
Pada karta graficzna w komputerze z I5, a z komputera nadal możemy korzystać i oczekiwać spokojnie wymiany karty graficznej. Jedno przepięcie kabla i już śmigamy na zintegrowanej karcie graficznej, która mamy w I5.
Opublikowano

@up

Skoro autor napisał, że NIE BĘDZIE podkręcał, bo na przykład ma za słabą płytę do 'OverClocking'u' to po chuj brać 4670k ? Nowsze gry już będą wykorzystywały te 8 wątków, co równa się większą płynnością.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Właśnie "Jeżeli autor nie podkręca", a co jeżeli najdzie go ochota na OC (Nazywajmy OverClocking profesjonalnie, w końcu nie jesteśmy laikami)?

Każdy dobrze wie, że osoba znająca się na overclockingu I5 pobije Xeona.

Chyba w sprzęcie komputerowym chodzi o to, że w momencie kiedy go nabywamy myślimy przyszłościowo, a nie ograniczamy się do obecnej chwili, bo chcemy sobie w BF4 pograć.

"Xeon jest nazywany procesorem serweorwym, ale to nie znaczy, że nie da się pograć" - Tego nie powiedziałem, napisałem po prostu, że został on stworzony z myślą o serwerach, a nie grach i tak faktycznie jest.

"i5 ma 4 wątki i 4 rdzenie, a Xeon ten co chcesz kupić ma 8 wątków i 4 rdzenie." - Jak już podajesz takie parametry, to napisz również, że

Intel Xeon E3-1230v3 ma 2 MB pamięci cache więcej od tej I5.

"Battlefield 4 korzysta z 8 wątków, bodajże Crysis 3 i Thief." - Cudowny argument przemawiający za kupnem Xeona, bo przecież na naszym globie powstały tylko 3 gry, które wymieniłeś. A wiesz, że na owej I5 nie zauważysz żadnej różnicy przez ten brak wątków?

Pragnę ci przypomnieć, że główna role wykonuje GPU w grach.

BF4 (8 wątkowy) będzie działał tak samo na Xeonie, jak na I5.

Fable 3 (4 wątkowe0 będzie działało tak samo na I5, jak na Xeonie.

Ten argument nie wiem skąd wziąłeś.

"Ci wyżej to widać jak się znają." - Oj znamy się, mamy po prostu odmienne zdania. Jeden i drugi procesor ma argumenty za i przeciw.

Przyznacie panowie, że na dłuższą metę i tak I5 wygra, bo właściciel tego procesora i tak weźmie się w końcu za OC.

Wybór należy do autora, ja już swoje napisałem.

Haha, możesz sobie robić nie wiem jak duże OC, a i tak chuj z tego, bo wątków zbraknie.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano
a co jeżeli najdzie go ochota na OC (Nazywajmy OverClocking profesjonalnie, w końcu nie jesteśmy laikami)

Jesteśmy też polakami, po za tym za dużo nie podkręci na płycie nie mającej żadnych opcji od tego. 

W niektórych nowszych grach możesz wyjechać z i5 na 5GHz a zgniecie Cię Xeon czy i7. Po za tym nie liczy się żaden z czynników który podałeś, Może nie zupełnie, ale najwięcej do gadania ma architektura procesora, phenom x6 4,5Ghz ledwo sobie radzi z i5 na stocku(konkretny wynik zależy od danej produkcji).

Przede wszystkim to niech autor poda budżet w jakim składa komputer lub ewentualnie po co mu taka informacja, kupowanie na ślepo to niezbyt dobry wybór. Sama dyskusja o lepszości danego procesora nie ma sensu.

Opublikowano

NukeMC, Twoje eseje tutaj nic nie dadzą.

W niektórych nowszych grach możesz wyjechać z i5 na 5GHz a zgniecie Cię Xeon czy i7. Po za tym nie liczy się żaden z czynników który podałeś, Może nie zupełnie, ale najwięcej do gadania ma architektura procesora, phenom x6 4,5Ghz ledwo sobie radzi z i5 na stocku(konkretny wynik zależy od danej produkcji).

i5 5Ghz < Xeon? Kolejna bzdura.. :)

Haha, możesz sobie robić nie wiem jak duże OC, a i tak chuj z tego, bo wątków zbraknie.

Debil, no po prostu debil... 

EMPTY :C

Opublikowano
i5 5Ghz < Xeon? Kolejna bzdura..  :)

Widać że nie chce Ci się nawet spojrzeć na testy. Przyjmując normalne OC i5 na około 4,5GHz w niektórych momentach niektórych gier może je wyprzedzić lub co najmniej dorównać mu Xeon/i7 na stockowym zegarze.

Opublikowano

Jesteśmy też polakami, po za tym za dużo nie podkręci na płycie nie mającej żadnych opcji od tego. 

Przede wszystkim to niech autor poda budżet w jakim składa komputer lub ewentualnie po co mu taka informacja, kupowanie na ślepo to niezbyt dobry wybór. Sama dyskusja o lepszości danego procesora nie ma sensu.

Jesteśmy Polakami, ale starajmy się myśleć przyszłościowo.

Wyjeżdżanie z i5 na 5Ghz jakoś mi się nie widzi.

Mnie wcale nie dziwi, że mamy tutaj grupę osób, która uważa i5 za gorszy procesor od Xeona.

Co do architektury to racja, to też ma spore znaczenie.

Tylko popatrz też na to, że architektury w procesorach z 2011 mają podobną wydajność, tak samo jest z tymi z 2012 itd...

Ja i tak jestem zdania, że jeżeli procesor został stworzony pod serwery to tam powinien być wykorzystywany.

Jeżeli samolot został stworzony do latania, to powinien latać, a nie jeździć po ulicy.

Może trochę kiepskie porównanie, ale nic lepszego nie mogłem wymyślić.

I tak każdy będzie zgodny z jedną rzeczą:

Lepiej jakby autor tematu dołożył trochę pieniędzy i sprawił sobie porządna i7.

Chyba, że nie wejdzie na jego płytę główna to on wtedy ma problem, a nie my.

Na początku to wgl. powinien napisać, czy ma już płytę główna, jak tak to jaki ona ma socket, bo jeszcze się okaże, że próbuje włożyć do LGA 775 któryś z tych procesorów.

@Edit

Widać że nie chce Ci się nawet spojrzeć na testy. Przyjmując normalne OC i5 na około 4,5GHz w niektórych momentach niektórych gier może je wyprzedzić lub co najmniej dorównać mu Xeon/i7 na stockowym zegarze.

Gdybyśmy posługiwali się tylko teorią, to daleko byśmy nie zaszli.

Wydajność Xeona jest tylko trochę lepsza.

Ja osobiście bym różnicy nie zauważył, może jestem niedoświadczony jak to Zeciarz napisał.

Nie rozumiem sensu skreślana mniejszej awaryjności, kompatybilnośći i przydatności podczas awarii karty graficznej dla trochę większego paska wydajności.

Ps. Uwielbiam, jak wszyscy do okola mnie wiedzą lepiej, a ja nie wiem nic.

W szczególności, kiedy są to osoby 15 letnie, które nawet jeszcze nie ukończyły gimnazjum.

No dobrze:

- 4 letnie wiedza wyciągnięta z technikum informatycznego

- 3 letnia wiedza wyciągnięta z rozszerzonych studiów informatycznych

- 8 letnie doświadczenie w dziedzinie sprzętu komputerowego

- 2 letnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w wielkiej korporacji jako programista

Niestety nie równa się z waszym ogromnym poziomem i wymiękam tutaj.

Także nie będę się z wami wykłócał, bo wiecie lepiej, a ja wracam do nauki, bo z tego co widzę muszę sporo nadgonić skoro gimnazjaliści wiedzą więcej ode mnie.

Opublikowano

Najpierw piszesz 5Ghz, teraz 4,5Ghz.. zaraz zejdziesz do 4.

Warn za niby spam? Ten dział jest w 90% zasyfiony niepotrzebnymi postami.

Proszę o link do konkretnych testów z Xeonem E3-1230v3 wyprzedzającym i5 4670k @4.5-5Ghz w grach.

Jeśli nie znajdziesz, zdejmuj tego warna bo w tym wypadku twój post jest niepotrzebnym, szkodliwym spamem.

EMPTY :C

Opublikowano

Jeśli nie znajdziesz, zdejmuj tego warna bo w tym wypadku twój post jest niepotrzebnym, szkodliwym spamem.

Jeśli warn jest twoim zdaniem nie słuszny to możesz napisać na support lub do global moderatora, w tym wypadku ostrzeżenie zostało nadane regulaminowo, twoja wypowiedź nie zawiera żadnej wartości merytorycznej. Jeśli widzisz w dziale spam - użyj opcji Zgłoś, po to została stworzona. Na przyszłość rozważaj słowa zanim je udostępnisz.

Podam Ci jeden przykład z i7 na stock'u które ma w zasadzie równą (1-2 fps różnicy) średnią ilość klatek na sekundę, inne znajdziesz przy każdej grze obsługującej 8 wątków.

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2013/02/crysis3/crysis3_cpu_jungle_1024.png

Pomijając te testy, Xeon to jakieś 200 zł więcej od zwykłego i5 powiedzmy na tej samej mobo, i5 pod OC to już kilkaset złotych więcej.

Co nie zmienia faktu że należałoby poczekać na odpowiedź autora co już posiada i co chce osiągnąć, to co napisał NukeMC w swojej ostatniej wypowiedzi.

Opublikowano

Trochę nie potrzebnie Was "nakarmiłem" nie podając wszystkich informacji. Potrzebuje procesor do nowego sprzętu, najprawdopodobniej tego : 

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=75533&s=85773&s=77872&s=78773&s=55807&s=77781&s=77632&s=67056&s=15240

. Tutaj i tak płyta główna jest za słaba do OC. A na droższą + do tego jeszcze chłodzenie mnie narazie nie stać, więc chciałem Was poprosić o porównanie na "sucho", a wyszły z tego nie potrzebne kłótnie obrońców Xeona i I5. Teraz gdy już macie listę podzespołów powiedzcie mi jaki procek do tego najlepszy, ewentualnie gdy wyjdzie że ten xeon to nie jest najlepszy zakup pod gry, to podajcie mi jakąś płytę główną na której (gdy dozbieram np za pół roku na chłodzenie) zrobię OC.

Opublikowano

Trochę nie potrzebnie Was "nakarmiłem" nie podając wszystkich informacji. Potrzebuje procesor do nowego sprzętu, najprawdopodobniej tego :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=75533&s=85773&s=77872&s=78773&s=55807&s=77781&s=77632&s=67056&s=15240

. Tutaj i tak płyta główna jest za słaba do OC. A na droższą + do tego jeszcze chłodzenie mnie narazie nie stać, więc chciałem Was poprosić o porównanie na "sucho", a wyszły z tego nie potrzebne kłótnie obrońców Xeona i I5. Teraz gdy już macie listę podzespołów powiedzcie mi jaki procek do tego najlepszy, ewentualnie gdy wyjdzie że ten xeon to nie jest najlepszy zakup pod gry, to podajcie mi jakąś płytę główną na której (gdy dozbieram np za pół roku na chłodzenie) zrobię OC.

Zestaw jest dobry.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Do takiej płyty brać Xeon'a.@1361622928-U485574.pngNukeMC Ty chyba nawet nie wiesz o czym mówisz, skoro i5 na stocku jest lepszy od Xeon'a to ja się chyba powieszę.

No dobrze:
- 2 letnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w wielkiej korporacji jako programista

4+3+8+2 masz 22 lata, to wątpie, że 15 lat robiłeś przy kompach zwłaszcza, że wtedy miałeś 7 lat. Prosze, ale chyba ktoś tutaj kłamie

@top

Płyta do OC - Asrock Z87 Extreme 4

Opublikowano

@UP pewnie w simsach tyle miał :D

Zestaw jak najbardziej dobry, ale możesz dopłacić bodajże 13 zł do pełnowymiarowej płyty Gigabyte:

http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/gigabyte-ga-h81-d3-intel-h81-lga1150-box,39890.html

Zawsze to więcej złącz. Akurat wyjdą bliskie okolice 3200 zł

Opublikowano

Do takiej płyty brać Xeon'a.@1361622928-U485574.pngNukeMC Ty chyba nawet nie wiesz o czym mówisz, skoro i5 na stocku jest lepszy od Xeon'a to ja się chyba powieszę.

4+3+8+2 masz 22 lata, to wątpie, że 15 lat robiłeś przy kompach zwłaszcza, że wtedy miałeś 7 lat. Prosze, ale chyba ktoś tutaj kłamie

@top

Płyta do OC - Asrock Z87 Extreme 4

12+17 to masz 29 minimum, co się ma nijak do 22, ale mogę się mylić, w końcu jestem tylko w techbazie. :P

Zestaw jest dobry.

Dobry, bo skopiowany z zestawu Klausa, tylko RAM jest zmieniony i procesor.

Prawda jest taka, że ten Xeon poradzi sobie w każdej starszej grze nie wykorzystującej HyperThreadungu, czy 4 rdzeni, a w nowszych grach fak faktem, czasem HT przeszkadza, ale idziemy ku przyszłości i może on się przydać tym bardziej, że idzie w parze z GTX770, bo jakby ktoś był na bieżąco z Firmware (chodzi mi tu o jeszcze niewypuszczone sterowniki od Nvidii) to by wiedział, że wielowątkowość tutaj będzie miała akurat sporo do gadania.

Link.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-geforce-sterowniki-graficzne-optymnalizacja-zapowiedz.html

Jak widać testy były robione na i7 3930k, który ma 6/12  rdzeni/wątków, może to słabe porównanie do Xeona, ale trzeba myśleć przyszłościowo, czasem warto zaryzykować i poczekać na rozwój akcji.

Nie będę tutaj wskazywać, co kto ma brać, ale można wyciągnąć wnioski z tego, co napisałem + nawet jak weźmie sobie tego 4670k, to i tak na tej MOBO NIE poszaleje + brak chłodzenia = kompletne dno.

Opublikowano

@up

Źle policzyłem - nie spałem w nocy. No to jak miał 2 lata to skubany..

Opublikowano

12+17 to masz 29 minimum, co się ma nijak do 22, ale mogę się mylić, w końcu jestem tylko w techbazie. :P

Dobry, bo skopiowany z zestawu Klausa, tylko RAM jest zmieniony i procesor.

Prawda jest taka, że ten Xeon poradzi sobie w każdej starszej grze nie wykorzystującej HyperThreadungu, czy 4 rdzeni, a w nowszych grach fak faktem, czasem HT przeszkadza, ale idziemy ku przyszłości i może on się przydać tym bardziej, że idzie w parze z GTX770, bo jakby ktoś był na bieżąco z Firmware (chodzi mi tu o jeszcze niewypuszczone sterowniki od Nvidii) to by wiedział, że wielowątkowość tutaj będzie miała akurat sporo do gadania.

Link.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-geforce-sterowniki-graficzne-optymnalizacja-zapowiedz.html
Jak widać testy były robione na i7 3930k, który ma 6/12  rdzeni/wątków, może to słabe porównanie do Xeona, ale trzeba myśleć przyszłościowo, czasem warto zaryzykować i poczekać na rozwój akcji.

Nie będę tutaj wskazywać, co kto ma brać, ale można wyciągnąć wnioski z tego, co napisałem + nawet jak weźmie sobie tego 4670k, to i tak na tej MOBO NIE poszaleje + brak chłodzenia = kompletne dno.

"12+17 to masz 29 minimum, co się ma nijak do 22, ale mogę się mylić, w końcu jestem tylko w techbazie. :P"

Czy ty jesteś na prawdę taki ograniczony?

Idziemy twoim profesjonalnym jakże logicznym tokiem myślenia!

Kiedy ja studiuje, to nie mogę pracować i nie mogę nabywać własnego doświadczenia z sprzętem.

Kiedy się uczyłem w technikum, to nie mogłem sam nabywać doświadczenia.

Nie pomyślałeś, że mogę nabijać sobie te lata jednocześnie?

Wyjaśnię ci wszystko wiedzący hrabio, który nie wie nawet czy uda mu się otrzymać podstawę (czyli tytuł technika informatyka).

Od 14 roku życia zajmuje się komputerami od siebie.

W wieku 16 lat zacząłem technikum informatyczne (w tym samym czasie zajmowałem się komputerami od siebie).

Skończyłem technikum informatyczne w 19 roku życia z każdą kwalifikacją zdaną przynajmniej na 85%.

20 rok mojego życia zaczynam studia dziennie i podejmuje się pracy w korporacji "Samsung" na stanowisku programisty (Żeby mieć z czego dojazd i studia oplacić).

Obecnie jestem na trzecim roku studiów (dla mnie ostatni rok) z rozszerzoną informatyka, nadal pracuje w korporacji, a mija drugi rok.

Więc w ciągu 8 lat zdobyłem takie doświadczenie:

Mam nadzieje, że wyjaśniłem wam gimnazjaliści na czym polega zdobywanie doświadczenia, ale jeszcze dużo przed wami.

O ile głupotę 15 letniego RADTOR'a (Który raz pisze, że Xeon jest lepszy od i5, a raz, że Xeon do gier się nie nadaje) można wytłumaczyć, to twojej Kirito nie.

To mój ostatni post w tym dziale, nie będę się zniżał do kłótni z 15 latkami.

Ten dział dzięki wam tryska brakiem doświadczenia i biedą umysłową.

Z drugiej strony trzeba mieć coś nie tak z głową, żeby słuchać się 15 latków w tak ważnej sprawie, jak wybieranie sprzętu na kilka lat wprzód.

Polecam autorowi tematu udanie się na jakąś profesjonalną stronę np. Chip i wysłanie im swojego zapytania.

Profesjonaliści siedzący w branży od 15-25 lat polecą ci i5, a nie Xeona.

W sprzęcie komputerowym chodzi o niezawodność, a nie osiągi.

Tym bardziej, że do żadnej gry nie będziesz potrzebował tak dużej mocy jaką oferuje Xeon.

Idę się zająć swoimi sprawami, piąteczka!

Opublikowano

"12+17 to masz 29 minimum, co się ma nijak do 22, ale mogę się mylić, w końcu jestem tylko w techbazie. :P"

Czy ty jesteś na prawdę taki ograniczony?

Idziemy twoim profesjonalnym jakże logicznym tokiem myślenia!

Kiedy ja studiuje, to nie mogę pracować i nie mogę nabywać własnego doświadczenia z sprzętem.

Kiedy się uczyłem w technikum, to nie mogłem sam nabywać doświadczenia.

Nie pomyślałeś, że mogę nabijać sobie te lata jednocześnie?

Wyjaśnię ci wszystko wiedzący hrabio, który nie wie nawet czy uda mu się otrzymać podstawę (czyli tytuł technika informatyka).

Od 14 roku życia zajmuje się komputerami od siebie.

W wieku 16 lat zacząłem technikum informatyczne (w tym samym czasie zajmowałem się komputerami od siebie).

Skończyłem technikum informatyczne w 19 roku życia z każdą kwalifikacją zdaną przynajmniej na 85%.

20 rok mojego życia zaczynam studia dziennie i podejmuje się pracy w korporacji "Samsung" na stanowisku programisty (Żeby mieć z czego dojazd i studia oplacić).

Obecnie jestem na trzecim roku studiów (dla mnie ostatni rok) z rozszerzoną informatyka, nadal pracuje w korporacji, a mija drugi rok.

Więc w ciągu 8 lat zdobyłem takie doświadczenie:

Mam nadzieje, że wyjaśniłem wam gimnazjaliści na czym polega zdobywanie doświadczenia, ale jeszcze dużo przed wami.

O ile głupotę 15 letniego RADTOR'a (Który raz pisze, że Xeon jest lepszy od i5, a raz, że Xeon do gier się nie nadaje) można wytłumaczyć, to twojej Kirito nie.

To mój ostatni post w tym dziale, nie będę się zniżał do kłótni z 15 latkami.

Ten dział dzięki wam tryska brakiem doświadczenia i biedą umysłową.

Z drugiej strony trzeba mieć coś nie tak z głową, żeby słuchać się 15 latków w tak ważnej sprawie, jak wybieranie sprzętu na kilka lat wprzód.

Polecam autorowi tematu udanie się na jakąś profesjonalną stronę np. Chip i wysłanie im swojego zapytania.

Profesjonaliści siedzący w branży od 15-25 lat polecą ci i5, a nie Xeona.

W sprzęcie komputerowym chodzi o niezawodność, a nie osiągi.

Tym bardziej, że do żadnej gry nie będziesz potrzebował tak dużej mocy jaką oferuje Xeon.

Idę się zająć swoimi sprawami, piąteczka!

Po prostu ja nie mam w zwyczaju podawania 2 razy tego samego, jak składałeś papiery do pracy, to też chwaliłeś się 2 razy tym samym? Trochę bez sensu, jedno wynika z drugiego.

Póki co odnosisz się tylko do poziomu w dziale komputery, który nie ukrywajmy jest jaki jest, a do samego tematu odniesienia większego nie widzę.

Kolejna sprawa słuchanie 15 latków, jeśli taki 15 latek ma większą wiedzę w danym temacie ode mnie, to go posłucham, przeanalizuję sprawę na spokojnie i nie będę takim ignorantem, bo "jest młodszy ode mnie i co on może takiego wiedzieć, czego ja bym nie wiedział?". Ciągle powołujesz się na swoje doświadczenie, jednocześnie odrzucając moje potwierdzone argumenty dotyczące sprawy, jak już sam określiłeś w jednym z pierwszych postów, chciałeś tylko sprawdzić tutaj poziom, a nie pomagać innym, więc sorry, ale moje nastawienie do takich ludzi jest, jakie jest. Awaryjność powiadasz? Jak sam już wspomniałeś Xeony to procesory SERWEROWE, co podkreślałeś w każdej swojej wypowiedzi, SERWERY nie są załączone 5-8 godzin dziennie, jak przeciętny komputer, tylko chodzą niemalże nonstop i potem się dziwisz, że są bardziej "awaryjne"? Kolejna Twoja niekompetencja to to, że piszesz, że PODKRĘCONY haswell jest mniej awaryjny, co ni jak się nie pokrywa z rzeczywistością, ponieważ wbudowany kontroler zasilania w procesor, to TOTALNA porażka, przez to ciężko się podkręca Haskie wraz z RAMem i trzeba sobie odpuścić jedno, albo drugie, ewentualnie obydwa, bo właśnie przez ten drobny szczególik niektórym padają te procesory jak muchy z dnia na dzień, ale skąd to mogłeś wiedzieć?

Nic, mam nadzieję, że przestaniesz się patrzeć ze swojego poziomu i traktować innych z góry, bo szczerze mówiąc takich ludzi nie trawię, ale jeszcze nic straconego...

Powodzenia w Twoim projekcie, trzymaj się! ;)

@Topic.

Zawsze jeszcze możesz dać i5 4440 + SSD na gry i system, np taki.

http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/a-data-ssd-premier-pro-sp600-128gb-sata3-asp600s3-128gm-c,35152.html
http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/goodram-ssd-c50-120gb-sata3-ssdpr-c50-120,40615.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...