Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką płyte główną wybrać

Jackob1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzespoły

Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz 

Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD

Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz

Zasilacz SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG 

Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 770 2048MB DDR5

JAKĄ PŁYTĘ GŁÓWNĄ WYBRAĆ BUDŻET DO 400 ZŁ.

Opublikowano

Taka wystarczy:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z87-pro4-z87-ddr3-sata3-usb3-pcie3-0-s1150-atx-z87-pro4-581435/

Socket procesora się zgadza, ma wejście PCI-Express 3.0 x16 (Dla twojej karty graficznej), obsługuje ram 1600 Mhz, ma 2x PCI (na wiatraczki idealne. Pamiętaj, ze jak montujesz to montuj je tak, żeby wydmuchiwały powietrze z środka, mniej kurzu będziesz miał).

Sam ją posiadam i nie narzekam.

Ma zresztą bardzo dobre opinie, tak poza tym w tej cenie i tak nic lepszego nie dostaniesz.

Słaby zasilacz wybrałeś.

Silentium'y są głośne i dziwnie reagują na skoki napięcia.

Często i gęsto się spalają.

Lepiej dopłacić kilka złoty i mieć pewny, cichy i wydajny zasilacz firmy Be Quiet!

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-l8-600w-80plus-bronze-bn224-585607/
Opublikowano

Wątpię, żeby przebolał.

Ja przybyłem tutaj z uczelni i korporacji.

W sumie w celu wypowiadania się w temacie swojego serwera do gry, ale przy okazji byłem ciekaw poziomu jaki panuje w tym dziale.

Po moich obserwacjach z przykrością stwierdzam, że tylko ty tutaj coś wiesz.

Zastanawia mnie czemu moderatora ma 15 latek, który nawet nie zaczął technikum z odpowiednim kierunkiem.

Bardziej byś pasował na tamto stanowisko.

Co do tematu, to płyta główna, która poleciłeś (ten zamiennik) jest trochę lepsza od tej, którą ja pokazałem (W sumie różni je tylko firma, cena i ilość złącz).

Asrock i tak ma lepsze płyty niż MSI, taka moja opinia.

Polecam ci skorzystać z propozycji Rocki Star12.

Co do zasilacza to polecam ci jednak wziąć ten z Be Quiet!

Obawiam się, że jak kupisz SilentiumPC to po dłuższym okresie użytkowania będziesz się czuł jak w koparce.

Natomiast Be Quiet! zapewni ci spokój i cisze przynajmniej na 2 lata o ile czyścisz komputer.

Ja się na SilentiumPC przejechałem, obecnie posiadam zasilacz Be Quiet!, co prawda inny model, ale i tak jest cichy, a mam go 7 miesięcy.

Po takim czasie z SilentiumPC czułem się jak operator koparki, a po roku przestał działać.

Opublikowano

Nwm ale nie spytaliście się czy autor tematu będzie używał OC

Bo jak  można trochę przyoszczędzić i zakupić tańsza płytę i np. dokupić lepsze chłodzenie procesora bo te box'owe nie oszukujmy się słabe jest

Ja bym proponował :

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-intel-b85-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-ga-b85m-d3h-582757/

Jak jednak zależny ci na OC, to Rocki Star12 dał bardzo dobre propozycję

Opublikowano

Dzięki wezmę propozycje  Rocki star 12 - MSI Z87-G45. A teraz chciałbym się spytać jakie chłodzenie do procesora polecacie w granicach 200 zł. 

Opublikowano

Wątpię, żeby przebolał.

W sumie w celu wypowiadania się w temacie swojego serwera do gry, ale przy okazji byłem ciekaw poziomu jaki panuje w tym dziale.

Zastanawia mnie czemu moderatora ma 15 latek, który nawet nie zaczął technikum z odpowiednim kierunkiem.

Jest przycisk wyloguj, jeśli nie podobają Ci się decyzje administracji - użyj go.

Ten Asrock Pro4 będzie lepszym wyborem, polecają go w testach, nie wiem czemu, w końcu VRM takie same mają.

Do twojej budy za dobre coolery nie wejdą, może Fera 2 lub Macho 120 ?

Opublikowano

Wątpię, żeby przebolał.

Zastanawia mnie czemu moderatora ma 15 latek, który nawet nie zaczął technikum z odpowiednim kierunkiem.

Co do tematu, to płyta główna, która poleciłeś (ten zamiennik) jest trochę lepsza od tej, którą ja pokazałem (W sumie różni je tylko firma, cena i ilość złącz).

Asrock i tak ma lepsze płyty niż MSI, taka moja opinia.

Polecam ci skorzystać z propozycji Rocki Star12.

Co do zasilacza to polecam ci jednak wziąć ten z Be Quiet!

Obawiam się, że jak kupisz SilentiumPC to po dłuższym okresie użytkowania będziesz się czuł jak w koparce.

Natomiast Be Quiet! zapewni ci spokój i cisze przynajmniej na 2 lata o ile czyścisz komputer.

Ja się na SilentiumPC przejechałem, obecnie posiadam zasilacz Be Quiet!, co prawda inny model, ale i tak jest cichy, a mam go 7 miesięcy.

Po takim czasie z SilentiumPC czułem się jak operator koparki, a po roku przestał działać.

No, ja już sobie dla bezpieczeństwa zrobiłem dziurę w suficie, bo się boję, żeby mi komputer nie odleciał, bo zasilacz tak głośno i szybko chodzi.

Czyżby jakieś uprzedzenia?

Płytę weź MSI z87 g43, tak jak pisał Rocki, ja gdybym nie miał kasy dołożyć do moje płyty, to właśnie brałbym g43.

436951440626370320491.png

Opublikowano

naprzykład co 

i jeśli do mojej obudowy nie wejdzie nic ciekawego to prosze o proporzycje innych obudów i chłodzenia procesora

Opublikowano

lepiej kupic i5-4670k (ok.800zł) i do tego Gigabyte GeForce GTX 770 czy i7-4770k (ok.1200) i do tego Gigabyte GeForce GTX 660 - przeznaczenie do gier, wyjątkowo renderuje filmiki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...