Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile fps na takim sprzęcie? - Minecraft

KsardesPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc odpowiedź pierwszego pana jet błędna.Mam laptopa Pavilion g6 który ma i5 o wyzszym taktowaniu niz ty przedstawiasz czyli 2.6 turbo 3.2, oraz mam 12gb ram w nim.... Mam z OPTIFINE zaledwie 130 FPS ! i więcej nie chce wycisnąć, a ustawienia optifine mam wszystko na FAST oraz niektore rzeczy powylaczane np. gwiazdy, chmury, itd.

Tak więc gdy kupowałem tego lapka byłem święcie przekonany, że będe miał okoo 400fps, i się grubo myliłem :)

pomogłem ? LIKE !

10  50  100  150  200  250  300  350  400  450  500  550  600  650  700  750  800  850  900  950  1000

Proszę Moderatorów o usunięcie %, jeżeli napisałem post, który był pomocny !

Opublikowano

Drogi kolego!

Pozwolisz, że wyjaśnię ci co wpływa na ilość FPS w grach.

Po pierwsze liczba FPS zależy od optymalizacji gry (Optymalizacja w minecrafcie jest słaba).

Po drugie wszystko zależy od podzespołów, jak chodzi o minecrafta to duże znaczenie ma tutaj dysk (Jego szybkość zapisu i odczytu danych) i pamięć ram.

Po trzecie i najważniejsze - Ostatecznie to monitor decyduje ile FPS odczujesz, a dokładniej jego częstotliwość odświeżania decyduje o liczbie FPS wyświetlanej. Choćbyś posiadał komputery z NASA, czy Pentagonu i miał na liczniku w grze 500 FPS, to twój ekran laptopa i tak obsłuży tylko 60 FPS, bo jego częstotliwość odświeżania wynosi 60 Hz.

Wyjaśnię ci sens FPS i działanie jeszcze lepiej:

Powiedzmy odpalasz sobie na swoim laptopie grę "Fable: The Lost Chapters".

Masz w tej grze na tym sprzęcie 120 FPS, ale tak na prawdę odczujesz maksymalnie 60 FPS, bo twój ekran jest w stanie tylko tyle wyświetlić.

Czyli mimo tego, że masz te 120 FPS, to i tak 60 FPS karta graficzna renderuje na marne i kompletnie bez sensu się zużywa.

Dlatego warto zastosować opcje "V-sync", która jest w każdym pakiecie sterowników do karty graficznej.

Co robi opcja synchronizacji pionowej? - Pobiera maksymalna częstotliwość jaką może obsłużyć monitor i ustawia taki sam maksymalny próg dla liczby FPS w grach.

Czyli gdy włączysz grę bez trybu V-Sync (Synchronizacji pionowej) karta graficzna będzie renderować 120 FPS (Z czego 60 FPS będzie się marnować, a karta bardziej zużywać).

Po włączeniu trybu V-Sync gra będzie wyświetlać, że masz stabilne 60 FPS, czyli tyle ile twój monitor jest w stanie "przetworzyć" (Karta wtedy nie renderuje nic na marne, bardziej się skupia na utrzymaniu tych 60 FPS'ów niżeli renderowaniu większej ilości FPS na marne i w ten sposób karta się mniej zużywa).

60 FPS i monitor 60 Hz to taki standard, kiedy mózg i wzrok człowieka nie jest w stanie przetworzyć więcej.

Uwierz mi na słowo, że nie zauważyłbyś różnicy pomiędzy Monitorem 60 Hz i 60 FPS, a monitorem 100 Hz i 100 FPS.

Więc możesz zapytać po co kupować monitory 100 Hz? - Odpowiedź jest prosta, dla zdrowia oczu. Szybsze odświeżanie mniej męczy oczy niż wolniejsze.

Za to zdrowie oczu pro gracze płacą sporo pieniędzy, bo dla nich wzrok jest ważny.

Monitory 100 Hz i więcej są nawet trzy razy droższe od monitorów 75 Hz.

Standardy:

Monitor - 75 Hz (75 FPS odczuwalnych)

Ekran Laptopa - 60 Hz (60 FPS odczuwalnych)

Większe częstotliwości raczej nie są potrzebne zwykłym graczom.

Wnioski:

Nawet 500 FPS wam nic nie da, kiedy wasz ekran / monitor może przetworzyć tylko 60 z nich.

Opublikowano

Jeżeli masz dobry komputer, monitor, procesor, itp. to osiągniesz około 100 FPSów.

Pasjonat
Opublikowano

ja mam i7 reszty nie chce mi sie podawac, wyciagalem na .1.6.4 200 fpsow, 

a po zmianie na 1.7.2 jakies 40

z tym, ze nadal wszystko smiga plynnie i bez zaciec

pozdrawiam

lzJdkMd.png

Opublikowano

Drogi kolego!

Pozwolisz, że wyjaśnię ci co wpływa na ilość FPS w grach.

Po pierwsze liczba FPS zależy od optymalizacji gry (Optymalizacja w minecrafcie jest słaba).

Po drugie wszystko zależy od podzespołów, jak chodzi o minecrafta to duże znaczenie ma tutaj dysk (Jego szybkość zapisu i odczytu danych) i pamięć ram.

Po trzecie i najważniejsze - Ostatecznie to monitor decyduje ile FPS odczujesz, a dokładniej jego częstotliwość odświeżania decyduje o liczbie FPS wyświetlanej. Choćbyś posiadał komputery z NASA, czy Pentagonu i miał na liczniku w grze 500 FPS, to twój ekran laptopa i tak obsłuży tylko 60 FPS, bo jego częstotliwość odświeżania wynosi 60 Hz.

Wyjaśnię ci sens FPS i działanie jeszcze lepiej:

Powiedzmy odpalasz sobie na swoim laptopie grę "Fable: The Lost Chapters".

Masz w tej grze na tym sprzęcie 120 FPS, ale tak na prawdę odczujesz maksymalnie 60 FPS, bo twój ekran jest w stanie tylko tyle wyświetlić.

Czyli mimo tego, że masz te 120 FPS, to i tak 60 FPS karta graficzna renderuje na marne i kompletnie bez sensu się zużywa.

Dlatego warto zastosować opcje "V-sync", która jest w każdym pakiecie sterowników do karty graficznej.

Co robi opcja synchronizacji pionowej? - Pobiera maksymalna częstotliwość jaką może obsłużyć monitor i ustawia taki sam maksymalny próg dla liczby FPS w grach.

Czyli gdy włączysz grę bez trybu V-Sync (Synchronizacji pionowej) karta graficzna będzie renderować 120 FPS (Z czego 60 FPS będzie się marnować, a karta bardziej zużywać).

Po włączeniu trybu V-Sync gra będzie wyświetlać, że masz stabilne 60 FPS, czyli tyle ile twój monitor jest w stanie "przetworzyć" (Karta wtedy nie renderuje nic na marne, bardziej się skupia na utrzymaniu tych 60 FPS'ów niżeli renderowaniu większej ilości FPS na marne i w ten sposób karta się mniej zużywa).

60 FPS i monitor 60 Hz to taki standard, kiedy mózg i wzrok człowieka nie jest w stanie przetworzyć więcej.

Uwierz mi na słowo, że nie zauważyłbyś różnicy pomiędzy Monitorem 60 Hz i 60 FPS, a monitorem 100 Hz i 100 FPS.

Więc możesz zapytać po co kupować monitory 100 Hz? - Odpowiedź jest prosta, dla zdrowia oczu. Szybsze odświeżanie mniej męczy oczy niż wolniejsze.

Za to zdrowie oczu pro gracze płacą sporo pieniędzy, bo dla nich wzrok jest ważny.

Monitory 100 Hz i więcej są nawet trzy razy droższe od monitorów 75 Hz.

Standardy:

Monitor - 75 Hz (75 FPS odczuwalnych)

Ekran Laptopa - 60 Hz (60 FPS odczuwalnych)

Większe częstotliwości raczej nie są potrzebne zwykłym graczom.

Wnioski:

Nawet 500 FPS wam nic nie da, kiedy wasz ekran / monitor może przetworzyć tylko 60 z nich.

Weź jeszcze pod uwagę, że może mu zależeć na większej ilości klatek do nagrywania, które czasami potrafi sporo zeżreć, a VSync bywa niekiedy skopane i powoduje mikroprzycięcia (u mnie w Fifie jest to dość mocno zauważalne).

@TOP

Powinieneś pograć płynnie, ale MC jest o tyle nieprzewidywalnym tytułem, że nikt ci nie powie, czy osiągniesz 60 klatek czy 120. Nawet to, jak bardzo zaśmiecony masz system może na to wpływać.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...