Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Grawitacja w unity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Użyłem RigidBody 2D oczywiście zaznaczając opcje "Is Kinematic" i przypisałem go do przedmiotu (kwadracika).

Potem dodałem do niego też skrypt niego skrypt:

using UnityEngine;
using System.Collections;

public class Obstacle : MonoBehaviour {

public Vector2 velocity = new Vector2(-4, 0);

// Use this for initialization
void Start()
{
rigidbody2D.velocity = velocity;
}
}

Po dodaniu tego skryptu kwadracik zaczyna lecieć w lewo.

No i teraz czas na moje głupie pytanie. Da się jakoś regulować prędkość przesuwania się obiektu w lewo?

Opublikowano

Tak.

Możesz zmienić wartość velocity. Możesz zrobić AddForce w przeciwnym kierunku. Jest wiele rzeczy, które można robić z rigidbody.

Opublikowano

Ja nie mogę! Od teraz zmieniam ksywkę na "Debil".

Kombinowałem właśnie z tym i wtedy nie działało bo zapominałem wrzucać skrypt do kwadracika xD.

Wielki plus dla Ciebie.

Myślę, że jeszcze moje drugie pytanie pasuje do tematu, miałem je umieścić ale zapomniałem.

Co by trzeba było zrobić, żeby uzyskać stan jak w kosmosie? Czyli żeby kwadracik po kliknięciu przechylał się troszeczke w prawo, chodzi o taki stan nieważkości, tak jak w kosmosie nie mamy nad sobą pełnej kontroli tylko się obracamy? Chcę żeby jak się coś kliknie to żeby ten kwadracik trochę się przechylał w prawo, taki obrót wokół własnej osi (Nie wiem czy piszę zrozumiale) a jak się przestanie klikać to wraca do swojego początkowego stanu.

Opublikowano

Kosmos ma to do siebie, że momentami nie ma w nim grawitacji. Odznacz "Use gravity'.

Co do obrotu:
Przy wyłączonej grawitacji, możesz korzystając ze ScreenToPointRay, zrobić słabe AddForce w miejscu które dostaniesz.

Możesz korzystać z samego transform.rotation.

Możliwości jest mnóstwo.

Opublikowano

A przy włączonej grawitacji jakby to wyglądało na obracanie się? 

Proszę o odpowiedzi jak dla 4-latka, bo jeszcze w tym Unity obeznany nie jestem.

Opublikowano

Tu nie chodzi o obeznanie w Unity, tylko w fizyce. Przy włączonej grawitacji to klocek będzie leciał w danym kierunku. Grawitacja ma to do siebie, że przyciąga :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...