Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam poradników dot. opengl/directx java/C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
nie wiedziałem czy to dobry dział i jaką dać nazwę tematu ale do rzeczy. Chciałbym się uczyć programować,c++ czy java czy coś innego? Jak np: java to jakieś strony do nauki? najlepiej takie żeby tam były rzeczy związane z grą,te podstawowe do tworzenia gry.

A i Mógłby ktoś wytłumaczyć lub dać link do jakiegoś filmiku (najlepiej po polsku) jak się programuje w opengl/directx? A i które lepsze?
aa,i jak się robi w tym textury itd? ogólnie jak to działa bo szukałem w internecie i nie ma,widziałem jakiś filmik ale nie było wszystko pokazane.

Jak coś nie zrozumiale lub źle pisać,poprawie.

O luju.  :v

Opublikowano

Skoro nie znasz żadnego języka to wątpię, żebyś ogarnął OpenGL/DirectX. Co do C++:

http://www.mpcforum.pl/topic/508973-jak-zaczac-przygode-z-programowaniem-c/

Co do javy:

javastart.pl

Jak chcesz tworzyć gry na poważnie, koniecznym jest znajomość języków programowania. Możesz też tworzyć w jakichś makerach.

@down

Propsy za Eckela ;).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Jeżeli nie boisz się książek, to chyba każdy może polecić:
Symfonia C++ Standard - Jerzy Grębosz

Thinking in Java - Bruce Eckel

Opublikowano

To który język wybrać (jako 1)? A jakieś wytłumaczenie jak dziala opengl/directx? np jak zrobić jakieś textury? jestem ciekaw, :D

Opublikowano

Chyba najlepszą książką do C++ jest "Od zera do gier kodera".

Ja sobie odpuściłem jak zobaczyłem void main. Totalne bezguście :D

Opublikowano

To który język wybrać (jako 1)? A jakieś wytłumaczenie jak dziala opengl/directx? np jak zrobić jakieś textury? jestem ciekaw, :D

To do języku na sam początek:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Kurs biblioteki OpenGL (wątpie, czy ogarnąłbyś):

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-OpenGL-C++/101 

A tekstury w sensie to co? Beempeki, jotpegi? Czy nakładanie na model?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

To do języku na sam początek:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Poczytałem trochę i myślałem żeby zacząć uczyć się javy,opłaca się uczyć na sam początek jave? Np: Minecraft chodzi bodajże na javie,to mógłbym w dodatku tworzyć np: pluginy,mody itd.. Java wydaje mi sie dobra opcja a jakie jest wasze zdanie?

Double post,edytować wcześniejszy i dać go tam czy tak może być? bo nie wiem. :D

Opublikowano

Java się opłaca bo na każdą platforme zrobisz aplikacje ale jest strasznie pamięciożerna. Jak BF 4 chodzi mipłynnie na ultra 50 FPS, a taki Minecraft ma ledwo 70 FPS?

Opublikowano

Java się opłaca bo na każdą platforme zrobisz aplikacje ale jest strasznie pamięciożerna. Jak BF 4 chodzi mipłynnie na ultra 50 FPS, a taki Minecraft ma ledwo 70 FPS?

hmm...Pamięciożerna? Minecraft chodzi nawet na starszych komputerach na 50 fps.. :D a jak ci na 70fps chodzi moze masz zbedne pliki: mody itd? albo na serwerze za duzo pluginow.

Opublikowano

Rzeczywiście gram tylko na serwerach, ale to nie zmienia faktu, że jest lamięciożerna.

Opublikowano

hmm...Pamięciożerna? Minecraft chodzi nawet na starszych komputerach na 50 fps..  :D a jak ci na 70fps chodzi moze masz zbedne pliki: mody itd? albo na serwerze za duzo pluginow.

Czym więcej FPS'ów tym lepiej. Uważacie, że 50 czy 70 to jest mało? Do płynnego działania gry wystarcza 30-60 FPS.

FPS jest zależny od ilości wyświetlanych obiektów na ekranie. Jest to ilość klatek na sekundę.

gamedevmania.com

Opublikowano

hmm...Pamięciożerna? Minecraft chodzi nawet na starszych komputerach na 50 fps.. :D a jak ci na 70fps chodzi moze masz zbedne pliki: mody itd? albo na serwerze za duzo pluginow.

Pamięciożerna, jeśli nie wie się jak działa GC. Troszkę (bardzo) niemiarodajne jest porównywanie fps`ów.

Tak, jest dobra na początek. Daje duże możliwości, ale nie wrzuca odrazu na 'głęboką wodę', przez co możesz stopniowo coraz bardziej się rozwijać bez większych problemów. 

chodziło mi o modele :D

Nim zajmiesz się modelami 3D w LWJGL (OpenGl), to TROCHĘ czasu minie. Zresztą, jest tak z każdym językiem. Modelami się póki co nie martw, sukcesem będzie to, kiedy zaczniesz zajmować się chociażby grafiką 2D. Jeśli chcesz odrazu tworzyć gry 3D, to tylko gamemakery (najwięcej możliwości daje Unity, ale nie można też nazwać tego silnika gamemakerem, programowaniem zresztą - też.), ale one nie mają wiele wspólnego z prawdziwym programowaniem i nie dają tylu możliwości. Nie martw się - zaprogramowanie prostego ponga może dać więcej satysfakcji, niż sobie wyobrażasz.

708121422388637873334.png

Opublikowano

chodziło mi o modele :D

Myślałem, że modelami zajmują się graficy od 3d a niekoniecznie programiści. Bierzesz takiego 3dmaxa bądź blendera i modelujesz. A co do wstawiania ich w kodzie to... sądzę że przed tobą bardzo długa droga.

Opublikowano

Unity ma bardzo duże możliwości. To profesjonalny silnik jak Cry Engine, o ile masz wersje Pro

Opublikowano

Dobra już wiem dużo,to jak jave? opłaca się?,bo mi się spodobała. :) A i pytanie: firmy też chyba robią gry na directx itd tak?

Opublikowano

Dobra już wiem dużo,to jak jave? opłaca się?,bo mi się spodobała. :) A i pytanie: firmy też chyba robią gry na directx itd tak?

Firmy jednak bardziej idą w Unity.

Opublikowano

Firmy jednak bardziej idą w Unity.

Unity? Unity 3d? Firmy chyba mają swoje programy do tworzenia textur itd?

A i jakiś link do kursu java? A i pytanie jest jakas roznica miedzy java a javascript czy to to samo?

Opublikowano

Nie, w javascript pisze się skrypty głównie do stron internetowych, dwa różne języki.

Podałem chyba stronę:

javastart.pl

Dobra na początek.

Plus jeszcze coś robią z działu java:

http://www.mpcforum.pl/topic/1165119-polski-powstajacy-kurs-o-javie-i-bukkicie/

Opublikowano

Unity? Unity 3d? Firmy chyba mają swoje programy do tworzenia textur itd?

Dokładnie - Unity3d, ewentualnie Unreal. Chyba, że planujesz pracę w firmie, która ma swój autorski silnik (Blizzard, CDP, etc.)

Na grafice się nie znam, ale ze strony oprogramowania to zazwyczaj kończy się na licencji do Photoshopa.

Opublikowano

ok,dzieki wszystkim za odpowiedz,temat mysle ze mozna by bylo zamknąć,chociaż przez pare dni niech zostanie jak będe coś jeszcze chciał się zapytać napisze.
A i ide uczyc sie javy trochę. ;) Jak będą jakieś postępy tez napiszę.

@Zauważyłem że rozumiem dosyć dobrze język,wcześniej kopiowałem i chyba przez to sie nauczyłem :D,idzie jak narazie dobrze lekcje powtarzam po 2 razy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...