Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana żarówki w aucie i oświetlenie kabiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Ja mam takie pytanie posiadam ford fiesta 99r. auto przedział 99 na 2001 ta nowsza wersja...

teraz mam 3 pytania...

1. Podświetlenie tablicy rejestracyjnej jest wymagane....

i tu się rozchodzi o to ze z jednej strony mam lampke ale nwm czy jest żarówka... z drugiej strony nie mam nic pusta wnęka...

lampy są takie;

i-lampa-oswietlenia-tablicy-rejestracyjn

i tu sie rozchodzi o to jak otworzyć lampe by zamontować tam żarówkę, bo lewą lampe mam a drugą kupiłem i mam 2 żarówki nówki...

i czy da się samemu pociągnąć jakoś kabel do tablicy rejestracyjnej? prosiłbym o dokładny opis.

2. Oświetlenie kabiny

mniej więcej jest tkaie coś;

13804277855761_A_N.jpg

i to ma 3 poziomy, lewy,prawy,środek

według mine to;

lewy - powinna sie palić lampka stale

prawy - wyłączony

środek - jak się drzwi otwiera a gaśnie jak się zamyka 

a ja mam;

lewy - pali się cały czas

prawy - wyłaczony

srodek - pali się cały czas

Czego to może być wina?, jak to sprawdzić,jak naprawić. prosze pomoc.

3. chciałbym oświetlić samochód.... to nie jakiś mój wymysł itp tylko jeżdżę wieczorem głównie i często wypada mi coś i potem szukam i szukam godzinami....

chodzi dokładniej o listwę led

zwykła prosta listwa; 

http://allegro.pl/tasma-listwa-300-led-smd-5m-zasilacz-6-kolorow-i4057413551.html

chciałbymją przymocować w takich miejsach jak:

z przodu pod pedałami i nogami pasażera.

pod fotelem z kierowcy i pasażera by światło padało na podłogę z tyłu

i pociągnąć to do bagażnika (w którym miejscu jeszcze nie wiem)

problem nie jest kupić i przykleić tasmę...
moje pytanie jak to połączyć z lampą oświetlenia kabiny żeby świeciło jak powinno

Oswietlenie-wnetrza.61.jpg

prosiłbym tez pomoc.

Wszystkie 3 punkty dotyczą forda fiesty 1999 r. nowsza wersja. zdjęcia przedstawione w celu wyjaśnienia o co chodzi dokładniej.

Ps. prosze nie pisać ze to jakiś wiejski tuning itp. bo to nie ma byc dla szpanu jednak dla mnie bym miał lepszą widoczność w samochodzie.

Ps2. jeżeli ktoś z Poznania/Okolic i umie to zrobić za rozsądną cenę mozna się dogadać.

Jeżeli ci pomogłem kliknij : "LUBIĘ TO". Jeżeli uważasz że temat jest rozwiązany kliknij : "Oznacz jako rozwiązany".

Opublikowano

Nie wiem jak w samochodach, ale listwe led mozesz podpiac pod aku, tylko ze tu masz 12V a w skuterach 6V (robilem) i do tego jakis przelacznik.

A jesli chodzi o lampe to klosz jest sklejony wystarczy rozciac na pol (''szkło'' od czarnego plastiku'')

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

Hejka :) 

1) Na pierwszej fotce  po prawej stronie masz taki "języczek" należy płaskim śrubokrętem go odgiąć  i lampka powinna Ci wyskoczyć potem przekręcasz w lewo plastikowa oprawkę w której jest żarówka (chyba W5W)
Instalacje możesz puścić sobie z światła pozycyjnego tylnej lampy

2) Ciężko powiedzieć co może być, nie lubię pisać o czymś czego nie mogę dotknąć ^^ Może to być kwestia samego przełącznika , krańcówki drzwi lub cokolwiek. Trzeba wziąć miernik i przejścia popatrzeć ..... Naprawdę nie będę strzelał   :)

3) Sprawa  wygląda tak ze..... Zakupione ledy kleisz na taśmie dwustronnej (tam gdzie Ci pasuje) i opcje podłączenia są dwie stała masa lub stały +. Stala masa - jeden przewód podłączasz pod stalą masę, śrubkę lub akumulator następnie +owy pod żarówkę oświetlenia wnętrza, żarówkę w liczniku sygnalizująca otwarcie drzwi.  Stały + ... przewód +owy pod klemę akumulatora (lub jakiś stały + z instalacji w środku) a masowy pod krańcówkę drzwi kierowcy. I powinno wszystko huśtać :)

Pozdro jak coś pisz PW :)

Opublikowano

woow spinvvik jesteś dobry !!

dobra co do tablicy to byłem u elektryka i mi zrobił za 40zł.... 

teraz z lampą w środku i lampą ledową...

masz może jakieś foto/schemat prosty by to ogarnąć?;pi

Jeżeli ci pomogłem kliknij : "LUBIĘ TO". Jeżeli uważasz że temat jest rozwiązany kliknij : "Oznacz jako rozwiązany".

Opublikowano

ref

Opublikowano

Siemka
Nie mam żadnych schematów ani foto, w ogóle z tym autem miałem mało do czynienia. Bierzesz miernik i to Ci powinno wystarczyć. Naprawdę  nic trudnego nawet dla zielonego w temacie elektryki/mechaniki

Ps. ewentualnie na jakimś TS3 mogę ci coś więcej podpowiedzieć na forum rzadko zaglądam ;/

Opublikowano

Hej

właśnie się dowiedziałem co do punktu drugiego dlaczego na środku lampka pali się cały czas....

podobno przed zakupem koleś mówił ze jakiś "BOLEC" w drzwiach lewych mu się (urwał,wyłamał,wypadł nwm) - w którym miejscu jest ten bolec od tego ze drzwi sa zamkniete??

Opublikowano

Siemka
No wiec to jest ta krańcówka o której pisałem w pkt.2, a powinna się znajdować na otworze drzwiowym na dole z prawej strony, lub wyżej w okolicy zaczepu zamka (środkowy słupek) może być przykręcona na 1 śrubkę lub trzymają 2 jakieś zaczepy, odpinasz z niej pin i tyle roboty przy wymianie. Z łatwością kupisz sobie taką na Alledrogo. 
fz0a6s.pngWygada on mniej więcej tak koszt 10-15zl
Pozdrawiam.

Opublikowano

yh nie ma za tą kwote na allegro, a w mej miejscowości chcą od 15 do 30 zł ;/

Opublikowano

no mam to wyłamane w lewych drzwiach .... trudno,trzeba to się kupi... dobra teraz gorzej z instalacją diod led bedzie bo nie wiem jak sie za to zabrać:(

Opublikowano

Witam

Lampki rejestracji mam

Lampkę kabiny też mam ( kupiłem jedną krańcówkę za 10 zł :D )

Teraz oświetlenie kabiny w ledzie. w tym problem ze nie wiem jak podłączyć do lapy w kabinie.... chodzi o to ze by diody led działały po 3 przyciskami w aucie.... wyłoczony/drzwi otwarte/zapalone jak to zrobić??

Opublikowano

do światła kabiny chce, ale zeby działała taśma led pod wszystkimy 3 przyciskami jak to zrobic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...