Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak się nazywa to kodowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie co do rozszerzeń .dat, załóżmy że mam save.dat i otwieram go i widnieje tam wartość:

AABOIAAAAB

zamieniam ją na:

BWWUBBBBBB

i za pomocą takiej modyfikacji save'a uzyskuje w grze nieskończoną wartość np. pieniędzy, tylko jak sie to kodowanie nazywa czy cokolwiek to jest?

Opublikowano

Chyba chodzi o reverse engineering, czyli działanie na plikach tak, by zmienić daną wartość. Zakładam, że chodzi o jakieś rozszerzenie danych, prawdopodobnie strumieniem binarnym. Jakie dokładnie są tam wartości i jak są kodowane, zależy od twórcy wykorzystującego te pliki.

Chociaż miałbym wątpliwości z modyfikacją sava tak, by gracz miał nieskończoną liczbę pieniędzy, no chyba że twórca taką wartość utworzy. Najczęściej jest to zmiana z 0 złota na np 999999999999999999 złota.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Trzeba tylko uważać żeby nie przekręcić zmiennej odpowiadającej za hajsy :D IMO zazwyczaj dobrym sposobem na nieskończone pieniądze był freeze w cheat engine.

Opublikowano

dobra, wszystko ładnie pieknie ale niestety duzo mi to nie mówi. Załóżmy że chce liczbe 1.000.000 przekonwertować do postaci jaką podalem wyzej, jak to zrobić?

Opublikowano

nie da się.

Pliki .exe, .dat są każde inne.

Musiał byś się dowiedzieć od autora jak odczytuje i zapisuje dane do pliku.

Po prostu nie da się, chyba że autor wykorzystuje jeden z znanych "systemów" open-source w co wątpię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...