Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak spolszczyć grę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Obiło mi się o uszy że do spolszczenia gier potrzeba znać na blachę angielski i umiejętność podstawowego programowania. Dlatego pojawia się u mnie pytanie - Jak spolszczyć grę? (Chodzi mi tutaj głównie o produkty Rockstara, bardziej o Red Dead Redemption, które nie ma polskiej wersji.)

Nie moc silnika, lecz Technika robi z ciebie zawodnika

sygnaturkaa.jpg

Opublikowano

Genialna znajomość angielskiego + umiejętność tłumaczenia tego tekstu tak, by miał spójną całość. A co do kodowania to różnie: może być to po prostu edytowalna paczka językowa, plik ze stringami oznaczającymi frazy z gry. Zdarza się też, że tekst jest już wkompilowany w gre, wtedy trzeba się bawić w reverse engineering.

Pogrzeb w plikach gry, a może znajdziesz odpowiedź ;)

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Zależy w jakim języku gra powstała :D Pamiętam te bazarowe polonizacje GTA. Zmarnowany!

Opublikowano

Zależy od gry. 
w niektórych wystarczy że zmienisz linijki w jakimś pliku .txt, a w innych musisz szperać i po prostu rozumieć grę. 
Np. jak w 2010r. chciałem zrobić spolszczenie do Combat Arms, nie dość że musiałem bawić się plikami gry, wyciągnąć plik tekstowy, zmienić tam tekst, to jeszcze okazywało się, że niektóre napisy były dodane przez tekstury, albo co lepsze z serwera, do którego dostępu nie mieliśmy ;)

dziwi mnie jednak pytanie o znajomość angielskiego... 
bo przecież większość gier jest po Angielsku, więc albo chcesz zrobić grę po Polsku, albo "po polskiemu". W tym drugim wypadku, wystarczy że przeciągniesz ja przez translator ( przecież ostatnio takie gry to nie rzadkość).

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

I jeszcze jedno: mówisz o red dead redemption, czyli produkcie rockstara. Dam głowę, że tego tekstu jest mnóstwo i jeśli myślisz o jego spolszczeniu w pojedynkę, to licz się z tym, że przy takich tytułach poświęcisz kilka miesięcy. No chyba że wrzucisz to na google i dasz tłumaczenie dokumentu. Wtedy jednak licz się z kompletnie niezrozumiałym, nielogicznym i niespójnym tekstem.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Do gier Rockstara ( San Andreas, Vice City ) widziałem program dzięki którym można edytować teksty w grze. ;)

Opublikowano

@UP Przecież te gry są spolszczone to po co się trudzić ;]

Dzięki za rady, zastosuje się do nich ;]

Nie moc silnika, lecz Technika robi z ciebie zawodnika

sygnaturkaa.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...