Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Alone - Czy zdołasz przetrwać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualna wersja: 

prototype 0.5.0

Budzisz się sam gdzieś na odludziu. Jest ranek, a ty idziesz na wstępne rozpoznanie. Okazuje się, że nie ma żadnych śladów obecności człowieka. Tereny wyglądają na urodzajne i pełne zwierzyny, a ty jesteś pewien, że nic złego cię tu nie spotka.

Powoli minuty zmieniają się w godziny i słońce kończy swoją warte. Kiedy tylko skryje się za wysokimi górami, świat stanie się ponury i nieprzyjazny. Z oddali słyszysz straszliwe jęki i zimny dreszcz przebiega po twych plecach.

Kiedy księżyc delikatnie rozświetlił ziemię, zobaczysz dziwne, długie cienie i krwawe ślepia krążące między krzakami. Obracasz się i jakaś postać skacze na ciebie. Jej długie pazury wbijają ci się w skórę, a ty krzyczysz z bólu. ..

Budzisz się z krzykiem i po chwili stwierdzasz, że nie wiesz, gdzie jesteś...

---

Alone to hard survival z widokiem z boku. Twoim zadaniem jest przetrwać w trudnych warunkach. W dzień będziesz musiał zbudować schronienie i zdobyć pożywienie. W nocy zaś będziesz musiał... przeżyć.

Mimo, że gra prezentuje się, jak typowa terraria, to planuję zmienić zupełnie rozgrywkę. Rozgrywka będzie trudna, a przeciwnicy silni. Nawet zabunkrowanie się w jaskini nie da ci gwarancji bezpieczeństwa. Albowiem potwory te z łatwością rozkopią ścianę ziemi, a skały nie sprostają niewiarygodnej sile wroga. Gdy tylko przebiją się przez twoją linie obrony, najlepszym pomysłem będzie ucieczka. Nawet, kiedy uda ci się zrobić prowizoryczny miecz, to i tak walka z takim potworem będzie ciężka. A jeśli on cię trafi, to oprócz głębokich ran dojdzie jeszcze krwawienie i być może choroba. A jeśli szybko czegoś nie zrobisz, to możesz nawet umrzeć.

W późniejszej rozgrywce będzie można tworzyć bomby, pułapki i inne wynalazki, które być może uratują ci skórę.

---

Zdjęcia(w grze będą dostępne różne paczki textur):

tl-dlsctvhgxfiiazkfysfb.jpg

izkf81.jpghidns1.jpg

Gra aktualnie posiada:

• Bohater(poruszanie się, kolizje z blokami, animacje).
  • Generator terenu(góry, jaskinie, flora). //work in progress
  • Cykl dnia i nocy(dynamiczne przejście z dnia do nocy, zachód słońca itp).
  • Światła.
  • Własne GUI(button, textbox, messagebox, bar)

Aktualnie pracuję nad:

• Ekwipunek.
  • Audio.
  • Poprawki i eliminacja błędów.

Upublikowałem już pierwsze nieoficjalne testy i niedługo pojawi się demo dostępne dla wszystkich.

Opublikowano

No no jeden z ładniejszych projektów tutaj, w czym jest pisany?

Chyba w wannie, ale nie jestem pewny.

Opublikowano

Chyba w wannie, ale nie jestem pewny.

Stawiałbym na taboret do góry nogami oblany syropem klonowym.

Widać dopiero początki... zobaczymy jak się rozwinie. Póki co to ostro idzie w terrarię, ale skoro stwierdzone jest zmienienie tego, to okaże się później.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Coś was ugryzło panowie ?

Ps. Dowcip na poziomie gimnazjum.

odpowiedź na twoje pytanie jest w nazwie tematu jeśli jeszcze nie zdążyłeś zauważyć

Odnośnie projektu.

Na razie wygląda (WYGLĄDA) w miare porządnie  patrząc na inne amatorskie projekty jakie się tu pojawiały. Pomysł może nie oryginalny, ale ciekawy. Zobaczymy co będzie potem, czy będziesz miał siły to porządnie kontynuować. Powodzenia.

Opublikowano

wow :O jeden z lepszych projektów tutaj na forum.

życzę Ci powodzenia w rozwoju tej gierki ;)

like_me_on_facebook.png

facebook.com/vershydesign

Opublikowano

//Refresh.

Poprawiłem lekko generowanie terenu. Jeziorka są dodane ręcznie, bo chciałem zobaczyć, jak będzie to wyglądać. Trzeba jednak przyciemnić grafikę wody...

Na screenie widoczny zachód słońca.

pdtr42.jpg

Wiem, że postać jest w ziemi. Usunąłem na chwilę kod z kolizjami. ;)

Oprócz tego znacznie poprawiłem wykrywanie kolizji, przerobiłem niektóre fragmenty kodu i wpadłem na genialny pomysł. Dodam opcję multiplayer. ;)

Niestety tylko tyle, gdyż ostatnio nie miałem czasu na programowanie.
Opublikowano

Całkiem spoko, protip który zajmie ci kilka minut: Dodaj zaokrąglanie tekstury trawy na krawędziach, będzie dużo lepiej wyglądać :) Ogólnie trawę możesz dać jako osobną teksturę i nakładać ją na dirt, wtedy możesz osobno zmieniać jej kolor (Różne biomy) i nakładać ją na np. różne rodzaje dirta albo inne bloki typu mossystone.

Pomysł ciekawy, zobaczymy jak się rozwinie :)

Opublikowano

//Refresh.

Nie miałem czasu na programowanie i przez ten czas wolny nazbierało mi się sporo pomysłów, które jeszcze bardziej urozmaicą grę

• Ciekawsza walka. Ładne animacje i różne zdolności. Na dodatek bohater będzie miał rozbudowany system obrażeń. Każda część ciała będzie miała osobne punkty życia i efekty. Np. potwór będzie mógł przeciąć ci skórę w lewej ręce, co będzie skutkowało wolniejszym wspinaniem się na drabiny i krwawieniem. Silne uderzenie w głowę będzie skutkowało rozmazaniem ekranu.
  • Każdy obiekt w grze będzie miał wytrzymałość i siłę. Oznacza to, że jeśli położymy 'tonę' kamienia na pojedynczym kaflu desek, to możemy się spodziewać, że deska zostanie zniszczona, a kamienie spadną o kafel niżej(taki upadek kafla również obniży wytrzymałość klocka, albo go zniszczy). Dlatego budowa domu na powierzchni będzie niebezpieczna, gdyż potwór rozwalając jakiś kafel może łatwo przyczynić się do zawalenia całej konstrukcji(mówię tu o wadliwym i nieprzemyślanym wykonaniu budynku).
  • W opcjach gry będzie można wygodnie wybrać odpowiednie textury, które danej osobie najbardziej się podobają. 

Ogólnie ta przerwa dobrze mi zrobiła, bo dzięki niej naprawiłem wiele rzeczy, które tajemniczo nie chciały działać.
Jak widać, dużo pracy czeka jeszcze przede mną. Sądzę jednak, że nie będzie problemu z wprowadzeniem w życie tych pomysłów.

Naprawione kolizje. Od teraz postać koliduje tylko z odpowiednimi blokami. Wcześniej nawet kwiatek stanowił zaporę nie do przebicia.. Oprócz tego bohater jest teraz wyświetlany pod blokami pierwszoplanowymi i przed blokami drugoplanowymi.
Zacząłem też eksperymentować z kolorem powietrza i teraz nie będzie takiej sytuacji, że oświetlając w nocy teren zobaczymy błękitne niebo.

izkf81.jpg

Zamierzam jeszcze poeksperymentować z kolorem światła, ale na razie chcę zająć się bardziej mechaniką.
To na razie tyle. Gierka zbliża się do fazy Alpha.

Opublikowano

Lepiej by było gdybyś użył któregoś z silników graficznych dla tej gry i zrobił ją 3D a nie 2D wygląda jak Minecraft 2D (taka modyfikacja), w play.google.com znajdziesz gry na androida z lepszą grafiką :P, ogólnie to ładnie się prezentuje lecz wszystko co ludzie robią wygląda jak minecraft szczerze ta gra mnie nie zachwyciła fajnie że zrobiłeś taką grę lecz przydało by się ją mocno i to mocno podrasować.

Moje propozycje

Lekko poprawić fabułę

Zrobić grę w 3D

Dodać jakieś GUI np: HP, minimap w którymś z rogów ekranu.

Dodać jakieś inne przedmioty np: loot do znalezienia itp itp.

Nie odbieraj tego posta jako ataku na Cb i Twoją grę, lecz czekam na twoją odpowieć.

Pozdrawiam Kamil.

Opublikowano
Lepiej by było gdybyś użył któregoś z silników graficznych dla tej gry i zrobił ją 3D a nie 2D wygląda jak Minecraft 2D

Bo to takie proste przecież no. 2d a 3d to tylko różnica jednej cyfry prawda?

PS.

4d będzie lepiej

albo i 5 od razu, będzie fazowo

Opublikowano

Hm. Oczywiście w 3D byłoby to lepsze, no ale... Trójwymiar to nie są przelewki, a ja na razie wolę podrasować swoje umiejętności  w 2D. Jak będę gotowy, to przejdę na ten nowy poziom.

Co do grafiki. Robili ją znajomi i to jeszcze za darmo, więc nie oczekujmy cudów. Poza tym lepsze to, niż własne prymitywne bazgroły. ;)

Fabuła to najłatwiejsza rzecz. Wymyśliłem ją w kilka minut i na pewno będzie "ulepszona". :P

GUI mam napisane. Na razie jednak nie potrzebuję go używać, bo dopiero faza prototypu.

A co do reszty. Będzie to powoli dodawane.

//edit

Taki tak bonusik. Kod funkcji na wykrywanie kolizji. ;d

http://wklej.org/hash/599e00debf4/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...