Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki Maxell Retro Dj vs Superlux HD 681

Lirnen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Które lepsze i dlaczego. Zazwyczaj słucham dużo basu a'la Skrillex i pop. Zależy mi na wysokiej jakości dźwięku i basu w słuchawkach nie droższych jak 100zł. Mile widziane również inne propozycje.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Integra czy jakaś sensowna dźwiękówka?

rozjaśnisz mi to pojęcie? nie znam się na tym

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Luxy 681 (wersja zwykła, ta poniżej stówy) ma zdecydowanie mniejszy bas od Maxelli. Po za tym do Maxelli jest pełno modyfikacji zwiększający bas czy scenę muzyczną. Łatwiej też jest je napędzić z tańszych kart lub integry

Opublikowano

nie zamierzam bawić się ze słuchawkami. jak je kupie, to po prostu mają dobrze grac. co do karty dźwiękowej jest zintegrowana, realtek.

Opublikowano

Tak czy siak weź lepiej Maxelle, HD681 mają specyficzne brzmienie, musisz wiedzieć że właśnie je chcesz bo inaczej możesz być zawiedzony.

Opublikowano

Z opinii które czytałem wynika, że w Maxellach jest coś nie tak z tym basem. Niby jest go za mało czy coś? No i podobno, żeby były super trzeba je zmodowac, a ja się kompletnie a tym nie znam i nie chcę się w to mieszać. Nadal uważacie, że to dobry wybór? Zamawiam za 15 min. I jeszcze jak się ma wykonanie? Plastiki czy coś porządniejszego?

Opublikowano

Żeby były super, owszem, ale nawet stockowe bardzo fajnie grają. Z czasem nabierzesz chęci do lepszego brzmienia i zdecydujesz się na moda, przynajmniej ja tak miałem. W HD681 jest jeszcze mniej basu, w maxellach po prostu jest tam gdzie być powinien, nadwyżek nie ma (przynajmniej bez modów). Wszystkie słuchawki to plastik, tutaj konstrukcja jest taka że masz metalowy pałąk.

Opublikowano

Jak słuchasz jazzu, klasyki, blues'a etc to może się okazać, że basu będzie za dużo. Jak nie słucham rapu to w EQ wszystko na 0. 

Only pop, dubstep, rap

Opublikowano

Only pop, dubstep, rap

Sam słucham często rapu i wystarczy lekko podbić w EQ. 

Pop - nie wiem. 

Dubstep - może być trochę mało basu. 

Zanim kupiłem Maxelle analizowałem inne słuchawki w tym przedziale cenowym. Jedyne, co znalazłem to Cresyn HP-600, które do tej muzyki powinny być lepsze. 

Opublikowano

ok, dzięki. A co znajdę najlepszego w cenie ~200zł? takie tam znalezisko na chodniku ;D

Opublikowano

Superluxy są płaskie jak dziewczyny w gimnazjum (oczywiście porównując do Sennheiser HD202), mam obydwie sztuki i jedyne, czym Superluxy przewyższają Senki, to lepszy design i nic więcej, w reszcie są gorsze od nich. Nie wiem jak jest z nowościami, ale HD202 dają radę praktycznie w każdym gatunku i tyle, już na bieżąco nie śledzę rynku słuchawek, ale są jak najbardziej dobrą propozycją.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Superluxy są płaskie jak dziewczyny w gimnazjum (oczywiście porównując do Sennheiser HD202), mam obydwie sztuki i jedyne, czym Superluxy przewyższają Senki, to lepszy design i nic więcej, w reszcie są gorsze od nich. Nie wiem jak jest z nowościami, ale HD202 dają radę praktycznie w każdym gatunku i tyle, już na bieżąco nie śledzę rynku słuchawek, ale są jak najbardziej dobrą propozycją.

HD202 są przebasowione. Słuchałem co prawda w sklepie nie dla idiotów, ale zdecydowanie wolę Maxellki. Jeśli luxy grają lepiej od maxelli (co jest potwierdzone przez dziesiątki osób, które mają to i to) to nie ma co stawiać obok nich tanich senków. 

Opublikowano

HD202 są przebasowione. Słuchałem co prawda w sklepie nie dla idiotów, ale zdecydowanie wolę Maxellki. Jeśli luxy grają lepiej od maxelli (co jest potwierdzone przez dziesiątki osób, które mają to i to) to nie ma co stawiać obok nich tanich senków. 

Powiem tak, jak umiesz posługiwać się korektorem graficznym, a właściwie 1 parametrem (polecam poweramp) to nic nie masz przebasowanego, + w tych słuchawkach nie spotkałem się z czymś takim, jak zagłuszanie basem innych pasm, jak to zwykło sporo osób twierdzić.

Wolałbym mieć jednak zapas basu, niż mieć jego niedomiar i słuchać trzeszczenia, coś jak wybór zasilacza, wiesz o co chodzi. :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

A co powiecie mi na SONY MDR-V55 ? Ogólnie podoba mi się ich design :)

Opublikowano

Ref

Opublikowano

Design designem bo to góruje  u sonego ale jakościa nie grzeszą. Nie miałem ich i nie mam co mówić ale to kolejny złom ala beatsy by Dr.Dre.

Wielki niewypał w prost, bardziej dla szpanu niż muzyki bo o to chodzi właśnie tym producentom.

W sesenkach masz gorsze wykonanie ale jak Kirit napisał lepszą jakość.

SJ lubi hardbassa więc raczej wie o czym mówi :)

graphic.png
Opublikowano

Powiem tak, jak umiesz posługiwać się korektorem graficznym, a właściwie 1 parametrem (polecam poweramp) to nic nie masz przebasowanego, + w tych słuchawkach nie spotkałem się z czymś takim, jak zagłuszanie basem innych pasm, jak to zwykło sporo osób twierdzić.

Wolałbym mieć jednak zapas basu, niż mieć jego niedomiar i słuchać trzeszczenia, coś jak wybór zasilacza, wiesz o co chodzi. :P

Ja w tych słuchawkach spotkałem się z rozmytą górą, lekko wycofaną średnicą i nieco rozlazłym basem. Do technu, popu, głośnego słuchania są w porządku, ale nie stawiałbym ich obok luxow czy maxelli, co nie znaczy, że są  złe. 

Korektor graficzny to jednak nie to samo, pewnych cech słuchawek nie zmienisz  bez modyfikacji np.  bas dalej będzie rozlazły. 

Design designem bo to góruje  u sonego ale jakościa nie grzeszą. Nie miałem ich i nie mam co mówić ale to kolejny złom ala beatsy by Dr.Dre.

Wielki niewypał w prost, bardziej dla szpanu niż muzyki bo o to chodzi właśnie tym producentom.

W nutkach Hard maxelle sprawdzają się przeciętnie, ale najgorzej nie jest po lekkim podbiciu oczywiście. Niektórzy te słuchawki modyfikują bo mają za dużo basu, a niektórzy bo mało. Co kto lubi, jak się nie posłucha to ciężko będzie zdecydować. Zawsze można oddać, o ile sprzedawca pozwoli. 

Opublikowano

Mówisz, że nigdy ich nie miałeś na uszach a tak śmiało je komentujesz?

Opublikowano

A jak myślicie które te słuchawki do gier i do cięższej muzyki? Rock,metal choć pewnie nie tylko to będzie słuchane. Superluxy czy te Maxele? Lub inne do 200zł +/- ?(Myślałem nad Superluxami HD 681 Evo, ale nadal nie wiem na co się zdecydować)

Opublikowano

Mówisz, że nigdy ich nie miałeś na uszach a tak śmiało je komentujesz?

Za to ja ich słuchałem i jak chcesz #słag słuchawki to bierz śmiało. W tych tańszych modelach do 100zł basu nie ma za dużo. 

Opublikowano

Sony jeśli chodzi o tańsze konstrukcje to zawsze niewypał bo oszczędności przedewszystkim.

Słuchałem Beatsów to mi wystarcza ;), moje kiepskie creativy mi już wystarczą, czekam aż się biedne rozpadną (góra miesiac) i zmiana na HD 202/681/3

Nie jestem wymagający, wystarczą mi dobre zejścia z basów oraz dobre uderzenie. Bo to jest Dubstep :P.

Jednak raz w życiu słuchałem porządnych słuchawek to cena zaczynała się na 6 i kończyła na 9. Więc sobie raczej odpuścić można.

Ja bym Ci polecał przejechać się do jakiegoś sklepu, posłuchać sobie na nich muzyki przez minimum 15 min, i w tedy się zdecydować.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...