Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Trudny początek...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dłuższego czasu interesuję się tworzeniem stron internetowych i do tej pory poznałem HTML i CSS. Mam zamiar się brać niedługo za PHP i MySQL.

I kieruje kilka moich pytań do osób, które już znają się na tym:

Jak nauczyć się tworzenia stron od zera? Jak to ćwiczyć?

Jak wy zaczynaliście swoją przygodę z stronami?

Czy również było wam ciężko pojąć całą "filozofię" stron? 

Pomogłem? Daj Lubię to!

Opublikowano

Filozofię każdy pojmuję inaczej.

Dla mnie jest ot trochę jak ze szkołą.

Najpierw uczysz się schematów potem praktyki.

Ćwiczyć? Rób proste, nawet najbardziej głupie projekty. (mp. Quiz, albo Forum, CMS, Blog)

Jak się nauczyć?

1. Musisz mieć dobry TUT/ film
  2. nie może być on o przestarzałej wersji
  3. Musisz się zmotywować (np. zrobisz sobie własne Forum, a za rok sprzedasz je ulepszone za X kasy)

Osobiście korzystam z PHP, i życie będzie dla mnie trudniejsze bo namnożyło się tych PHP webmasterów w ...... Poucz się też ASP.NET  / Ruby / Python

Ja zaczynałem przygodę z starym HTML(3) i notatnikiem, następnie kupiłem "HTML5. Nieoficjalny podręcznik", a PHP nauczyłem się z..... C++ (bo są podobne, nie uczyłem się wogulę PHP, ot tak uczę się C++ i znam PHP)

Bardzo polecam gotowe biblioteki typu: Bootstrap

Uwaga: Czytaj dokumentację! (w tym przypadku PHP)

Opublikowano

Jak Cody napisał wyżej, też zaczynałem od starszego HTML'a i CSS'a, Potem kupiłem sobie HTML5 nie oficjalny podręcznik, ale i tak na niego nie patrzę/patrzyłem, jak dla mnie to kiedyś było i trudno ogarnąć całego HTML'a do dziś znam może go w 85% ;)

@Edit - PHP to już trochę co innego, i jest znacznie trudniejsze do ogarnięcia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...