Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rysowanie mangi

Hotcan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
ostatnio chciałem się nauczyć rysować coś typu manga.
Niby w googlach jest ogrom różnych poradników, niestety żaden nie jest mi w stanie powiedzieć co źle rysuję lub co zrobić w konkretnym przypadku.
Proszę o nie dodawanie komentarzy typu "google nie gryzie" lub "jest w google"..

Szukam cierpliwej osoby, która podałaby mi pomocną dłoń (tj. powiedziała co źle rysuję).
Byłoby fajnie gdybyśmy nie musieli kontaktować się przez mpcforum.

(temat na 100% jest napisany w złym miejscu, ale nie mogłem znaleźć właściwego)

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Nigdzie nie napisałem że "chcę na jutro umieć mangę" czy coś tego typu.. rysuję od kilku dni i liczę się z tym że zejdzie się z tym z rok, może dwa. Ale to raczej zależy od ambicji.
Znowu.
Szukam kogoś kto mi podpowie w jakichś różnych sytuacjach: "ej, tamto jest za małe, popraw bo asdfasdfasdf", "takie wygięcie nogi jest niemożliwe", "światło świeci z lewej, czemu cień jest z lewej?"

Z tego co widzę, książka jest doprowadzona "do końca" - tzn. jest od doboru papieru, po bebranie w tuszu i kolorowanie tego.
Raczej nie mam zamiaru aż tak głęboko wchodzić w świat mangi żeby się w tym bebrać, bo chciałbym za jakieś pół roku kupić sobie tablet graficzny i "tworzyć" na pc.

Jak narazie rysuję koślawe oczy i nie umiem się uporać z nosem http://i.imgur.com/w8nO0ns.jpg , więc przydałaby mi się książka dot. anatomii.

Dziękuję jednak za odpowiedź.

Opublikowano

Pierwsze oko w lewym górnym logo jest bardziej mangowe. Zmniejszyłbym je troszkę i dorysował obok takie same. Zobacz jak będzie wyglądać i wstaw zdjęć.

Opublikowano

Przyjrzyj się dwóm pierwszym rysunkom. Wydaje mi się, że prawe oko jest mniejsze oraz brwi są źle ułożone. :)

Opublikowano

jeśli chodzi o oczy na górze, to to miała być para oczu widzianych pod kątem. Oko z tyłu narysowałem mniejsze i trochę zasłoniętę przez "nos"
oczy na dole - nie wiem. jest w nich coś dziwnego.. nie pasują do siebie

Opublikowano

Ja miałem to we krwi ;d. Mianowicie staż w m&a oraz sprawne oko zrobiło swoje że znam proporcje, i lubie eksperymentować, więc moim zdaniem powinieneś(jeśli jesteś wzrokowcem tak jak ja) uczyć się z oczu :). Ja na początku tak jak mówie, dużo czytałem mang, i oglądałem anime, później przerysowywałem z różnych scen, i perspektyw a teraz jestem z siebie zadowolony. A większość poradników bardzo się nie przydaje. wystarczy znać proporcje wysokości do całej postaci, oraz pamiętac mniej więcej jak wygląda twarz :).

@EDIT:

Potem dochodzą ubrania, tła itd... tak jak mówie, oglądaj mangi/anime :)

Ból jest twoim przyjacielem, sprzymierzeńcem... Ból mówi, kiedy jesteś poważnie ranny... A wiesz, co jest w bólu najlepsze? Pokazuje, że nie jesteś jeszcze... MARTWY! ~ Kaneki Ken

Opublikowano

Czyli nie próbować mazać na siłę, tylko na początku przerysowywać różne "rzeczy" i dopiero zacząć tworzyć? Próbowałem przerysowywać (pierwszego dnia) i rysunki były dobrym odwzorowaniem oryginału. Może jednak powinienem się wyposażyć w taką książkę? Czy da radę na poradnikach?

Do tej pory zobaczyłem ze 2-3 poradniki których się prawie w cale nie trzymam (bo najzwyczajniej nie podobają mi się przedstawione tam oczy i reszta) i rysuję po swojemu. Efekty niestety widać.

Opublikowano

Masz swój i tyle. Musisz tylko wyciągnąć z niego swoje walory i wykorzystać to.

Jak na moje, to zezujesz... Tzn. narysowałeś te oczy, jakby miały zeza.

http://i.imgur.com/Aw5Sjxm.jpg
http://i.imgur.com/w8nO0ns.jpg

Na tym drugim linku, oczy w prawym rogu - górnym, tutaj w szczególności to widać, może specjalnie tak narysowałeś.

Ogólnie podobają mi się, ale wg mnie robisz taki błąd, iż w wewnętrznym koncie górnym oka robisz takie jakby włosy/rzęsy (drugi link, lewy róg, dolny, od lewej oko ma zaokrąglenie, a to obok ma właśnie takie 'rzęsy'). Narysuj całą twarz, wraz z ustami, włosami. Bo ten nos, co rysujesz, w tych przypadkach nie jest zbyt widoczny :p

Opublikowano

Więc tak:
-oczy miały być zezowate, bo patrzą "blisko".
-w wewnętrznym kącie oka rysuję rzęsy, bo oko powinno być widziane pod kątem. Rzęsy powinny być wtedy właśnie w tym miejscu. (?)
-nie umiem jeszcze rysować ust, a tym bardziej twarzy. Nosa też nie umiem, dlatego wygląda jak wygląda.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej byłoby gdybyś po prostu zakupił sobie poradnik. Można go uzyskać bez problemu w Empiku. Moja znajoma szkoliła się na tym, a dziś sama wykonuje cudowne prace.

c17qH55.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...