Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Support

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę mi powiedzieć czy poniżej podani bohaterowie są supportami w jakimkolwiek stopniu (nie pogardziłbym uzasadnieniem):

Anivia
Ashe
Fiddlesticks
Galio
Gangplank
Heimerdinger
Nidalee
Orianna
Syndra
Zyra
Opublikowano

Anivia-nie

Ashe-nie

Fiddlesticks-w pewnym sensie się nadaje, ludzie czasami nim supportują, bo ma feara+dość dobry harras

Galio-nie

Gangplank-nie

Heimerdinger-nie

Nami-tak, to jest tylko support, nie nadaje się gdzie indziej

Nidalee-rzadko nią grają na supporcie, ale grają, imo to postać tylko na mida

Orianna-tak, dobry support, shield, cc, harras

Syndra-nie

Zyra-tak, dużo cc, świetny harras

279981407253602336505.png
Opublikowano

Anivia-nie

Ashe-nie

Fiddlesticks-w pewnym sensie się nadaje, ludzie czasami nim supportują, bo ma feara+dość dobry harras

Galio-nie

Gangplank-nie

Heimerdinger-nie

Nami-tak, to jest tylko support, nie nadaje się gdzie indziej

Nidalee-rzadko nią grają na supporcie, ale grają, imo to postać tylko na mida

Orianna-tak, dobry support, shield, cc, harras

Syndra-nie

Zyra-tak, dużo cc, świetny harras

Galio jest supportem wedlug mnie + syndra jest dobra dzieki w+e

image.png 

Opublikowano

Osobiście grałem na supporcie każdą z tych postaci:

Anivia - nie nadaje się na prawdziwego supporta, zbyt duże koszta many, potrzebuje farmy i drogich przedmiotów, stun ciężko posadzić, z runkami AD mozna bawić się w obijanie z autoataków, ale na dłuższą metę o ile się nie nafeedujemy (czyli równe jest to z zabieraniem killi ADC) to stajemy się bardzo mało użyteczni i jedyną naszą dobrą stroną staje się tylko ściana.

Ashe - Ashe to ADC - nie support. Poza ultimatem nie ma nic, co mogłoby zaliczyć ją w gorno supportów - sama pasywka pod E mówi, ze chcemy farmić. A nie mozemy bo jesteśmy supportem. Poza kosztownym spamem z W nie mamy nic do zaoferowania. Na linii to samo da nam Taric (stun) a jeszcze da heal.

Fiddlesticks - jako-tako można nim supportować - wysokie obrażenia bazowe, dobre obijanie z kruczków. Mega fear został usunięty - co było zapewne jego główną przyczyną ataku na pozycję wsparcia, ale po tym drobnym nerfie ludzie jakby zapomnieli o nim. Mozna się jednak pobawić, idziemy wtedy tak czy owak w jakąś ilość AP.

Galio - dawniej pełnił rolę supporta - jednak inicjacja jest zbyt sytuacyjna - często wymagająca flasha. Tarcza wspiera przeciętnie. Deklasowany przez wiele nowych postaci wsparcia jak Nami czy Thresh.

Gangplank - szaleńcy grają nim pod supporta - sam budowałem kiedyś BANKPLANKA - ale nie jest to coś mocnego, bo sama postać ostatnio usunęła się jakby nieco w cień, nie mogąc poradzić sobie najwidoczniej z atakiem tanków i assasynów czy też innych Riven na topie. Już więcej zdziałamy na midzie. A ten mały buff do AD i szybkości ruchu jest stosunkowo mały - równie dobrze mógłbyś grać support Warwickiem dla jego W. Harash z Q kosztuje zbyt dużo many, musielibyśmy bawić się w jej regenerację.

Heimerdinger - grałem i nie polecam, wieżyczki utrudniają lasthitowanie ADC, stun jest ciężki do posadzenia, i ogólnie wciąż potrzebujemy farmy i killi aby coś robić.

Nami - typowy support

Nidalee - wiele osób gra nią na supporcie ale musi budować ja stricto AP, inaczej staje się bezużyteczna

Orianna - tarcza, poke, inicjacja, buff do szybkości ruchu itp - daje rade jako support i przez pewien czas nawet ludzią grali nią pod tą pozycją. Jest jednak manożerna i potrzebujemy szybkiego kieliszka harmonii, inaczej szybko tracimy pokłady many.

Syndra - jest jakiś harras z Q, jest inicjacja na dużą odległość ze stuna, możemy się ratować, jest burst - wciąż jednak będzie to tylko bardziej ryzykowna Annie i w dodatku potrzebujemy albo kieliszka, albo łezki

Zyra - dawniej mag, teraz lepiej radzi sobie jako support - potwornie dobre CC i wysoki burst. Ludzie często nie doceniają roślinek

Stwierdzam, ze na support można grać praktycznie wszystkim, wiele zwykłych miderów daje radę, ale tylko jezeli zbudujemy kielich harmonii wraz lub bez łzy bogini, ponieważ jestesmy zmuszeni zamieniać jakość na ilość, co w wielu przypadkach jest średnio opłacalne. Ach - no i rushować AP itemek na supporta jak najwcześniej.

wikmk9.jpg

Opublikowano
Zacznijmy od tego, że każda postać może iść na supporta, jeżeli nie robi tego po złości.

Anivia -- Tak na upartego może iść. Ma wkurw****** ściankę + stun. Osobiście się nie spotkałem, ale pomysł dość ok .

Ashe -- Nie, nie.. to jest adc. Bez farmy w late game będzie 5 vs. 4.

Fiddlesticks -- Bardzo lubię tego supporta. Ma fear'a na 4 sec bodajże na 5 poziomie skilla. W te 4 sec idzie zabić np. taką Vayne ze 4 razy : )

Galio -- Widziałem już go na supporcie. Dla mnie masakrycznie bezużyteczny, oprócz tego, że posiada dość przyzwoite ulti. Dla mnie na 100% NIE.

Gangplank -- Topper, ew. Jungler ! ODPADA !

Heimerdinger -- Nie spotkałem się, ale moim zdaniem bezużyteczny. Bardzo papierowy, co sprawia, że jeden lepszy stun i na bocie jest 2 vs. 1 . 100% NIE !

Nami -- Nie wiem czemu przekreślona, ale zrobię tak samo. Dla mnie jeden z najlepszych supportów . 100% TAK, liczę , że jeżeli jej jeszcze nie masz to musisz ją kupić !

Nidalee -- Coraz częściej można ją spotkać na supporcie. Oprócz tego, że ma bardzo tandetne i manożerne "uleczenie" jest bardzo bezużyteczna w early game. Później się rozkręca, ale chodzi raczej o to, żeby dać przewagę swojemu teamowi na początku. Dla mnie nie za bardzo :3

Orianna -- Typowy midlaner, nie spotkałem się, ale ma barierkę, speeda oraz przyciągnięcie z ulti. Pomysł fajny, lecz taka postać również potrzebuje farmy. Ja bym spróbował, ale jakoś mnie nie ciągnie.

Syndra -- Robi DMG, ma stuna, bezużyteczna bez farmy. Jeden z takich midlanerów, który na prawdę robi 0 dmg w late game. NIE POLECAM !

Zyra -- Niby midlaner, ale jednak ludzie się bardziej przerzucili nią na supporta. Bardzo fajna. Ma stuna , roślinki (Niby wardy) pod W oraz dobre ulti (jeżeli wejdzie, bo ma długi czas załadowania) Dla mnie fajna, POLECAM !

Opublikowano

ja sie wypowiem na temat anivii, grałem z bratem duo bota i poszedł anivią, Fakt że ma spore koszty many, ale + to zdecydowanie: ściana + ogromny dmg z E gdy cel jest zamrożony. Ogólnie rzecz biorąc wypracowanie killa na linni nie było żadnym problemem, co do late to zostaje jej jedynie ściana + przedmioty supportowe typu mikael, bo tych do AP sie nie opłaca składac

Opublikowano
Anivia - nie ta linia

Ashe - kompletnie nie nadaje się na supporta

Fiddlesticks - jeżeli masz naprawdę ogarniętego adc to moze coś ugrasz, duży poke z E, przerażenie Q na enemy supporta, lecz podczas ganków fidle pada na kilka strzałów. Słaby w late ze wzgledu na mala ilość AP.

Galio - nie ta linia

Gangplank - jedyny poke z Q + heal/ brak escape

Heimerdinger - nie ta linia

Nami

Nidalee - poke z Q, w miarę spory heal, wizja z pułapek

Orianna - nie grałam/ nie widziałąm aby ktoś nia grał jako supp

Syndra - widziałam ją na supporcie lecz brak escape ruinuje jej kariere na supporcie

Zyra - moim zdaniem dobry support z tego co widziałam na YT, nigdy nie grałam nią.

Opublikowano

Ja bym tak łatwo nie skreślał żadnej z tych postaci, dla każdej z nich da się znaleźć cechy którymi powinien charakteryzować się support. To że ludzie piszą tu o niektórych że się nie nadają to samo by ci napisali np. o Annie jakbyś ich spytał rok temu czy się nadaje na supporta, a obecnie Annie siedzi w top 5 supportów.

Anivia - nawet bez itemów chory DMG z E w early game, do tego ściana i stun - jak dla mnie lepszy support od soraki, chociaż znacząco traci w late 

Ashe - też nadawałaby się na support - perma slow z Q, stun na ulcie, slow na salwie, całkiem niezły poke i range na salwie, do tego w razie podejrzeń że jungler kręci się w pobliżu strzela z E i po ganku

Fiddle - całkiem niezły support, 

Galio - jako support może nie najlepszy, chociaż ma tą swoją śmieszną tarczę, ale za to jego ulty mogą wygrywać teamfighty

Gangplank - poke i slow z Q, zwiększa dmg i szybkość ruchu na E, globalny ult ze slowem, jak dla mnie bardzo podobny do nunu na supporcie, więc nie wiem czemu wszyscy go tu skreślają

Heimer - nie lubię tego champa, ale na siłe jakoś by nim na supporcie sie dało grac - ma te swoje turreciki + slow / stun na granacie

Nidalee - tym chyba z wymienionych przez ciebie postaci najczęściej grają na supporcie, jak dla mnie to ona nie ma cc więc średnio się nadaje, chyba że nastawiasz się na farm lane, to wtedy jest w sam raz - healuje, a w przeciwnego adc rzuca dzidami

Orianna - bez feeda nie ma dmg w late ale zostaje utlity na ulcie + fakt że w czasie laning phase ma slowa + tarcze

Syndra - tym bym nie grał na supporcie, niby może zestunowac, ale nie widzę jej jakoś w late game

Zyra - bardzo dobry support a pod koniec s3 bardzo popularny - wizja z roślinek, root pod E, ulti doskonałe do TF

Opublikowano

Nic więcej nie dopisze na temat tych supportów (i nie supportów), ale jeżeli szukasz dobrego supporta polecam Alistara, gdy ma ulta na 3 poziomie mogą go bić w pięciu, a najprawdopodobniej i tak ucieknie. Pod "Q" ma podrzucenie i stun na chwile po upadku, pod "W" ma odrzucenie, pod "E" ma niewielkiego heala dla siebie i sojuszników, ult działa na zasadzie dodania na 1 poziomie 50% pancerza i magic resist, 2 poziom bodajże 70% pancerza i magic resist, a na 3 poziomie 80% pancerz i magic resist, dodatkowo dodaje trochę do AD (czas działania jego ulta to 7 sekund).

Doskonały do protectowania ADC przy gankach.

Co?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...