Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[wxwidgets] Code::Blocks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem z kompilacją programu w Code::Blocks. Kod biorę ze strony producenta 

http://docs.wxwidgets.org/stable/overview_helloworld.html

i wklejam go do kompilatora do pliku main.cpp i wywala mi błędy np.

C:\xxxx\test12312321321\test12312321321Main.cpp|37|error: ISO C++ forbids declaration of 'wxDECLARE_EVENT_TABLE' with no type [-fpermissive]|

C:\xxxx\test12312321321\test12312321321Main.cpp|44|error: expected constructor, destructor, or type conversion before 'wxEventTableEntry'|

o co chodzi? proszę o pomoc

Opublikowano

Sprawdź czy poprawnie zlinkowałeś biblioteki. Może też wersja być nie pod ten kompilator. Z WX jest pełno problemów na początku.

Opublikowano

raczej problem jest z dołączonymi nagłówkami albo może trzeba dodać jakieś opcje do linkiera ?

spróbuj dołączyć tylko tą dyrektywę: #include <wx/wx.h>

Opublikowano

Przecież napisałem, że "domyślny kod" poprawnie się kompiluje, błąd wyskakuje dopiero po wrzuceniu kodu ze strony producenta.

Może po prostu źle wklejam kod. Jeśli ktoś ma code::blocks i tą bibliotekę niech powie gdzie trzeba dokładnie wkleić ten kod.

Opublikowano

@twarożek 

jeśli nie masz o czymś pojęcia to nie pchaj się w te tematy.

Myślisz, że jestem na tyle głupi, żeby otwierać np projekt aplikacji konsolowej chcąc zrobić projekt wxwidgets? 

Wyjdź  -.-

@down 

eh, teraz pewnie sobie tej sprawie nie poradzę :( :( :(

Opublikowano

Zainstalowane i skonfigurowane biblioteki możesz mieć poprawne, sęk w tym, czy na pewno ustawiłeś je w kreatorze tak, jak być powinny. Przykładowo przy kompilacji wxwidgetsow mogłeś dac parametr unicode jako ustawiony, a w kreatorze projektu mogłeś ten parametr pominąć. Zwróć uwagę, jak kompilowałeś wxwidget i jak konfigurujesz projekt.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...