Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Parę pytań związanych z VPS

XaRaNiX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

1) czy jak wykupię VPS'a i będę chciał postawić tam własny serwer to ile będzie on miał slotów? Muszę posiadać NPL ? Nie rozumiem na jakiej zasadzie to ma działać

2) będę mógł np pobrać jakieś pliki na tego VPS'a a potem skopiować to na swój komputer ? Mieszkam na wsi i odbiera mi tylko internet mobilny (na limit) a vps którego planuje zakupić ma nieograniczony transfer i nie ukrywam, że to mi znacznie ułatwiłoby życie i zmniejszyło koszty( dużo pobieram ) A jakbym mógł oglądać filmy poprzez odpalenie przeglądarki na vps to już w ogóle bajka by była ! :)

3) aktualnie posiadam voice vps i chciałbym żebyście przybliżyli mi różnicę między voice vps a vps.

Opublikowano

Witam,

1) czy jak wykupię VPS'a i będę chciał postawić tam własny serwer to ile będzie on miał slotów? Muszę posiadać NPL ? Nie rozumiem na jakiej zasadzie to ma działać

2) będę mógł np pobrać jakieś pliki na tego VPS'a a potem skopiować to na swój komputer ? Mieszkam na wsi i odbiera mi tylko internet mobilny (na limit) a vps którego planuje zakupić ma nieograniczony transfer i nie ukrywam, że to mi znacznie ułatwiłoby życie i zmniejszyło koszty( dużo pobieram ) A jakbym mógł oglądać filmy poprzez odpalenie przeglądarki na vps to już w ogóle bajka by była ! :)

3) aktualnie posiadam voice vps i chciałbym żebyście przybliżyli mi różnicę między voice vps a vps.

1. Jeżeli nie masz licencji NPL możesz mieć max. 32 sloty na serwerze.

2. Nie nie będzie to w ten sposób działać, VPS to nie twój internet a jeszcze lepiej żeby mieć dostęp do VPS to chyba logiczne, że musisz posiadać dostęp do internetu 0_0

3. Voice VPS to nie jest zwykły VPS. Na VPS możesz instalować co tylko chcesz (wiadomo cudów tutaj nie zrobisz ale małe aplikacje tak.) Voice VPS jest tylko z dostępem do komunikatorów takich jak : TS3, VT, Mumble.

1385681103-U843596.jpg

Opublikowano

1. Jeżeli nie masz licencji NPL możesz mieć max. 32 sloty na serwerze.

2. Nie nie będzie to w ten sposób działać, VPS to nie twój internet a jeszcze lepiej żeby mieć dostęp do VPS to chyba logiczne, że musisz posiadać dostęp do internetu 0_0

3. Voice VPS to nie jest zwykły VPS. Na VPS możesz instalować co tylko chcesz (wiadomo cudów tutaj nie zrobisz ale małe aplikacje tak.) Voice VPS jest tylko z dostępem do komunikatorów takich jak : TS3, VT, Mumble.

z tego co się orientuje, to na voice vps tylko i wyłącznie możesz instalować serwer ts3, nic więcej... Poza tym, żeby włączyć opcje voice vps musisz mieć licencje npl czyli 512 slot. nie jest ją trudno zdobyć. dużo osób ma ją na zbyciu.

Opublikowano

Witam,

Odpowiedzi poprzedników nie były wyczerpujące więc wtrące kilka groszy, za pomoc like, jeśli pomogło ;)

1)przy posiadaniu własnego VPS/dedyka tylko i wyłacznie zasoby sprzętowe i licencja ograniczają cię przed tym ile będziesz miał slotów. Dla przykładu VPS z hosteam OpenVz za kwotę 29.99 netto bodajże wystarczy Ci spokojnie na 512 slotów przy licencji NPL. Musisz jednak pamiętać, ze NPL nie pozwala mieć publika, jeśli ktoś Cię zraportuje zablokują Ci serwer i dość duzo pracy aby odblokować bazę danych po takim blokowaniu (spędziłem dla któregoś klienta kupę czasu ostatnio). Możesz mieć serwer klanowy, gildyjny, natomiast publika na własną odpowiedzialność.

2. owszem, możesz. Instalujesz środowisko graficzne na VPSie gdzie uruchamiasz film, następnie fajnym i śmiesznym pomysłem jest odpalenie clienta TSa i stremowanie dzwięku z VPSa na kanał na TSie, gdzie siedzisz i słuchasz filmu ;) 

Jedyne co Ciebie ogranicza to tylko zasoby sprzętowe VPSa.

3. VoiceVPS to taka sama wirtualizacja jak VPS, zwykle a właściwie zawsze OpenVZ. Mają one zasadniczą różnice. Zwykłego VPSa dostajesz ze standardowym jądrem i kompilacją, ponieważ nie wiadomo do czego potencjalny klient chce przeznaczyć serwer. VoiceVPS z kolei to przygotowany kernel i cały system typowo pod usługę głosową typu TS3, Mumble czy Ventrillo. Dzięki temu wyłaczone są wszystkie zbędne gówna, których taki serwer nie potrzebuje,co sprawia, że mniejsza ilość zasobów wystarcza na więcej. Dodatkowo VoiceVPS to w większości wirtualizacje stawiane na jednym dedyku, gdzie po sprzetowym firewallu wycinane są wszystkie porty poza tymi, których używa serwer głosowy. Tak więc jeśli nie potrzebujesz wielu wodotrysków, nie masz swoich skryptów wybierz VoiceVPS, bo cię ociąży i zlikwiduje wiele problemów, które są na VPS'ach. 

Z punktu widzenia lepiej i bezpieczniej jest kupić VoiceVPS pod tsa i dodatkowo taniego VPSa pod boty systemowe. Wyjdzie Cię to taniej, a serwer będzie zabezpieczony jak ta lala.

Ja posiadam autorskie skrypty na każdy proces, więc niestety nie mogę mieć VoiceVPSa, ale myślę, że tobie wystarczy.

Profesjonalne Wsparcie Serwerów TeamSpeak3          Boty funkcyjne na Serwery na zamówienie         Twórca bety Dużego Bota Serwerowego TS3

Kontakt:

PW     GG: 2660269     e-mail: [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...