Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zimny cukier do herbaty?

izari

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie mieszam, mieszam, aż mi się wylała na nogę, bolało jak skur*ysyn, i wtedy wpadłem na pomysł. Może by tak trzymać cukier w lodówce, a jak się zrobi herbatę, to wsypać do niej zimny cukier, żeby była zimna (co jest chyba oczywiste). Tylko nie wie, czy pomysł by był dobry, bo w końcu ten cukier ma małą powierzchnię, i szybko się rozpuszcza, ale próbować mi się nie chce. Jak myślicie, da rade?

Opublikowano

rzycie ci nie miłe człofieku ? cókier to loduwki :| 

@Top

Włożyć cukier do lodówki to jak włożyć kartkę papieru do lodówki ,czy to ci coś da ? nie sądzę.

945be9e2a6c17df7med.jpg

Opublikowano

Aaaa, wiedziałem, że coś będzie nie tak. To jakie mogą być jeszcze pomysły na szybkie schłodzeie herbaty? Przelewanie z kubka do kuba?

Opublikowano

kostki lodu?

dolanie zimnej wody?

szukasz problemu tam gdzie go nie ma

parzy cie herbata wylana? człowieku, ja zaparzam herbatę i wypijam tak szybko, że pusta szklanka paruje

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Kostki lodu z przegotowanej wody (chyba że nie jest Ci straszna obstrukcja).
Najlepszy sposób to ciekły azot. Niestety koszt diuaru do przechowywania jest bardzo wysoki. Pamiętam jak na uczelnianej stołówce kilka kropel z termosu (niestety tylko tyle zostawało) potrafiło zmienić zupę kolegi w pomidorowe lodowisko.

f.png

Opublikowano

Zrób herbate, nalej do garnka wysokiego dużo zimnej wody i wsaz garnek/kubek z herbąta. Za 2-3 minuty masz chłodną fajmą idelana

. .

Opublikowano

suchy lód do herbaty, przy okazji efektownie wygląda

1394876804-U150374.jpg

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

suchy lód do herbaty, przy okazji efektownie wygląda

1394876804-U150374.jpg

nie piłbym xD

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Dwutlenku węgla się boisz, mineralną gazowaną pijesz bez problemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

LEKKO GAZOWANĄ

od nadmiaru dwutlenku węgla boli brzuch

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Na szybko --> Nalej do połowy kubka wodę, posłodź cukrem ile normalnie tam słodzisz. Na łyżeczce umieść torebkę od herbaty i wrzątkiem po ściankach zalewaj w tą torebkę. Zrobi się dwukolorowa herbata (zwykła woda z cukrem na dole, wrząca z herbatą na górze). Zamieszaj, można pić od razu ;) Wygląda to mniej więcej tak:

20043027830315984385.jpg

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Nalej do połowy kubka wodę, posłodź cukrem ile normalnie tam słodzisz. Na łyżeczce umieść torebkę od herbaty i wrzątkiem po ściankach zalewaj w tą torebkę. Zrobi się dwukolorowa herbata (zwykła woda z cukrem na dole, wrząca z herbatą na górze). Zamieszaj, można pić od razu ;)

parzenie herbaty level expert

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Może w kostkach lodu trochę cukru?

To jest bardzo dobry pomysł ;x Jak normalnie się robi kostki to do tego cukier :D

Co do tematu - Cukru nie da się zmrozić więc to nic nie da. Ja zawsze biorę inny dzbanek do niego wrzucam ok. 8 torebek z herbatą i zlewam wrzątkiem. Potem wystarczy, że doleję to do wody i osłodzę i mam herbatę o dowolnej temperaturze :D

Opublikowano

Na szybko --> Nalej do połowy kubka wodę, posłodź cukrem ile normalnie tam słodzisz. Na łyżeczce umieść torebkę od herbaty i wrzątkiem po ściankach zalewaj w tą torebkę. Zrobi się dwukolorowa herbata (zwykła woda z cukrem na dole, wrząca z herbatą na górze). Zamieszaj, można pić od razu ;) Wygląda to mniej więcej tak:

20043027830315984385.jpg

Z całym szacunkiem, ale równie dobrze można najpierw zrobić wywar herbaciany do połowy kubka i potem uzupełnić go zimną wodą :P

Czynność zdecydowanie nie będzie wymagała zabaw w lanie po ściankach.

Najlepszy sposób to kostki lodu z przegotowanej wody, bez żadnych cukrów itp. (może on niekorzystnie wpływać na ciepło właściwe naszej mieszaniny)

Robicie sobie normalną herbatę, którą zalewacie do około 4/5 szklanki. Herbata jako nasz rozpuszczalnik o wysokiej temperaturze (około 90 stopni), bardzo dobrze rozpuści cukier. Następnie do naszego herbacianego roztworu dodajemy kostki lodu. Gotowe !

Należy jednak pamiętać że wymiana ciepła między ośrodkami o różnych temperaturach przebiega logarytmicznie, czyli im większa różnica temperatur między powietrzem a nagrzanym kubkiem, tym szybciej spada temperatura. Niestety, im ta różnica mniejsza, tym wymiana ciepła i sam spadek temperatury przebiegał będzie wolniej.

To dlatego gorąca zupa szybko przestaje być gorąca, ale długo jest ciepła ;)

f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...