Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Rengar czy Zed

misiek2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kogo wybrać na Solo Top'a? Mniej wiecej wiem z czym te postacię się jedzą, natomiast chciałbym żebyście mi opisali ich dmg na poszczególnych fazach gry / LvL'ach. Dodam że Zed ma ode mnie propsa przez tekst pewnej piosenki (nosi maskę) :D

"Ogień topi lód, ale woda gasi płomień"

Opublikowano

Zed ssie na topie gdyz jest meta na postacie bardzo silne i twarde zed, przegra early prawie z kazda postacia w obecnej mecie. Rengar to juz napewno mocniejszy pick na topa niz zed, ogolnie polecam rengara gdyz mozesz zawsze nim pojsc na jungle i robi on naprawde potezny damage.

Opublikowano

Zed ssie na topie gdyz jest meta na postacie bardzo silne i twarde zed, przegra early prawie z kazda postacia w obecnej mecie. Rengar to juz napewno mocniejszy pick na topa niz zed, ogolnie polecam rengara gdyz mozesz zawsze nim pojsc na jungle i robi on naprawde potezny damage.

Na jungle to mam Kha'Zix'a / Hecarima, w zależności czy potrzebny dmg do team'u czy tank. Co do tego że Zed przegra przeciwko każdemu Top'erowi to się nie zgadzam: Escape system, harras i brak many czynią go niezwykle trudnym przeciwnikiem na lini.

@TOP: Czekam na dalsze wypowiedzi.

Specjalista
Opublikowano

Zed, + wymienione mainuje go i to on jest o wiele lepszy niż Rengar rengar to tylko 3x q a zed wymaga skilla, choc potem dostajesz wiele satysfakcji z gry ;)

Opublikowano

Polecam zeda! Dlaczego?! :

Plusy:
- energia zamiast many
- potrafi zadać bardzo duże obrażenia w krótkim czasie
- posiada escape skill
- umiejętność Q umożliwia harassowanie przeciwnika na odległość "za darmo" (zużywa się tylko szybko odnawialną energię)
- dobry pusher
- ciekawy system umiejetności umożliwiający Zedowi na klonowanie się

Minusy:
- dosyć trudny do opanowania
- "energożerny"
- ultimate stanowi główne źródło obrażeń zadawanych przez Zed'a

Styl gry:
W początkowej fazie rozgrywki powinniśmy skupić się na farmieniu minionów, w miarę możliwości harassując przeciwnika swoim Q skillem kiedy tylko nadarzy się okazja. W chwili kiedy zdobêdziemy nasz ultimate możemy spróbować zabić naszego adwersarza. Na 6 poziomie Zed jest w stanie zabrać około 60-70% życia większości słabszych przeciwników. W teamfightach należy skupić się na odizolowanych AD/AP Carry, a je¿eli to niemożliwe, wejść do walki w momencie kiedy przeciwnicy będą możliwie ciasno zgrupowani co pozwoli nam na zadanie maksymalnych obrażeń obszarowych.

--------------------------------------------------------

To mam nadzieję, że na coś się przydałem :P.

28bb3w1.png

Opublikowano

@UP ale ten zolty oczojebny na telefonie

@topic Wydaje mi sie ze zed bedzie lepszym pickiem.Sam go wymainowalem i powiem ci ze sciaga adc na combo.Rengar jest bardziej tankowaty, a + zeda koledzy up juz wymieniali.Chociaz ja sm nie gram zedem na topie,lecz na midzie musze powiedziec ze ogarniety zed na tej i na tej lini robi miazge.Pozdro

Opublikowano

rengara polecam, dzis nie nafeedowany sciagnalem adc na q krytykiem ;) rengar potrafi zrobic krzywde bedac off tankiem a co dopiero full ad, zedem nie gralem, lecz gralem przeciw niemu i wiem ze rengar jest lelszy ( moja opinia ).

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Dobry Zed zniszczy kazdą postac w lolu, wymaga zajebistego skilla ale gdy go ogarniesz to japierdole. Na topa jest spoko, harassujesz z W+Q lasthitujesz podobnie ale jak masz juz ten 3 lvl to lasthituj z aa a jak bedzie ziomek melee chcial podejsc do farmy to W+E+Q i masz trade wygrany. Na 6 harrasujesz do 40% hp (lepiej zebys mial mniej hp od przeciwnika, latwo mozesz go sprowokowac do zabicia Ciebie lecz jak dobrze ustalisz sobie plan dzialania to gowno Ci zrobi a ty go zabijesz) On cie dosiada Ty zeby zmaksymalizowac dmg puszczasz W gdzies obok, walisz R przy tym dodgujac jakis jego spell (jak wolisz) ignite, reszta kombo i kill. Pamietaj zeby nie dac sie zbaitowac ale jak ogarniesz juz Zeda a zacznac Cie gankowac to mozesz wyjsc z double killem albo chociaz z jednym. Ostroznie rzucaj W jak nie bedziesz mial warda bo latwo bedzie mogl zostac zgankowany. Pamietaj o passywie. Teleport bedzie spoko zamiast ignite bedziesz mogl spokojnie po 6 niszczyc bota, patrzysz na mapke bot ma warda w bushu obok enemy towera albo gdzieś ( xD ) patrzysz na hp adc i suppa(lepiej zeby mieli gdzies okolo 40% hp, teleport + R/W w razie czego mozesz ich zdajwować lecz ostroznie i masz killa i assyste, lepiej zawsze oddaj tego jednego killa dla ADC przy ganku. A najpierw przed tym prosisz junglera niech potrzyma Ci topa, niby tego ganka mogl wykonac jungler lecz Zed gdy zrobi taka wbite to przeciwnik nawet sie nie ogarnie i zrobi to bardzo szybko. Potem ew. drake lub podpierdalacie blue. Nie daj sie zestunowac bo stracisz czas zeby wycastowac kombo ktore u Zeda jest bardzo wazne. Dochodzi late trzymaj sie troche z tylu, pozycjonuj, czekaj na wbite junglera albo jakis stun na enemy. Dobrze meic amumu w jungli wbija sie z ultem a ty spokojnie sobie zjadasz enemy adc/apc. Kill dla was a gdy przeciwnik bedzie chcial walczyc w teamfghcie bez ADC to macie tf wygrany. Zed ma nawet krotkie cooldowny to po zabiciu mozesz spokojnie bic sie dalej. Teleport tez bedzie spoko gdy gra bedzie dluzsza stawiacie warda gdzies przy Nexusie i robisz backdoora xD. Pamietaj ze Zed glownie polega na ulcie. Jak grasz na takiego Mundo na topie to lepiej brac ignite, zredukuje to troche jego poteznego heala. Harrassuj jak najwiecej nie posiadasz many to mozesz to robic, lecz uwazaj gdy wyjebiesz cala energie na jakis harras a przeciwnik na ciebie siadze to nie bedzie mogl jak sie obronic bez energii.

Osobiscie Zeda bardziej polecam na mida (popatrz jak Faker nim gra lub Bjergsen). Na midzie bez problemowo farmisz, zbierasz wraithy, dostep do wszystkich lini, zajebisty roam(nie potrzebujesz tp)

btw: mozesz zajebiscie baitowac graczy silver/braz/gold. Wchodzi xin na ganka, dajesz sie troche obic lecz ostroznie, stajesz pod towerem on sie wkurwia bo chce Cie dojechac ty walisz R+W oddalasz sie wieża go obija uzywasz znowu R jestes obok niego ignite+Q+E. R zostaje wycastowane i masz killa.

1390144171-U592769.png

Opublikowano

"ale gdy go ogarniesz to japierdole"   I tymi słowami wybieram Zed'a :D 

Dziękuję wszystkim wypowiadającym się, temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...