Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Java - Tworzenie tasków w pluginie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do was pytanko, nie wiem jak dokońca je sprecyzować, ale mam nadzieje, że mnie zrozumiecie. Próbuję napisać dziwny plugin( nie będę go opisywał bo mnie wyśmiejecie :D ) i do tego potrzebuje wielozadaniowość, i szybkie tworzenie nowych "procesów", a więc stworzyłem sobie taką funkcje:

public static BukkitTask createTask(){

return Bukkit.getServer().getScheduler().runTaskTimer(plugin, new Runnable() {

@Override
       public void run() {

}
   }, 10l, 1 * 20);

}

Jak widać zwraca ona mi tak jakby PID(process id) czyli ten BukkitTask i teraz mam pytanie( uwaga trzeba się skupić żeby mnie zrozumieć :D ) jak mogę potem w kodzie odwołać się do tego "procesu" i wklepać do tego run() jakiś kod. Mam nadzieje że mnie rozumiecie.

Opublikowano

od tak nie wkepiesz

ja w moim pluginie mam coś takiego:

public static int tryDoItInSync(Runnable what, long delay, long timer) {
		return Bukkit.getScheduler().runTaskTimer(ProfessionalWarns.getPlugin(), what, delay, timer).getTaskId();
	}

projekt raczej porzucony, ale źródło i kilka metod więcej też tam jest:

https://github.com/BukkitSmerf/ProfessionalWarns/blob/Non-tested/ProfessionalWarns/src/com/gmail/bukkitSmerf/professionalWarns/utils/Utils.java#L71

Mam nadzieje że chodzi ci o to :P

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

O to mi chodziło :) Widzę, że będzie z tym dużo problemów. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy mogę w pluginie stworzyć nieskończoną pętle while?, czy ona po prostu dostanie jakiś prioritet i będzie blokować inne pluginy?

Opublikowano

O to mi chodziło :) Widzę, że będzie z tym dużo problemów. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy mogę w pluginie stworzyć nieskończoną pętle while?, czy ona po prostu dostanie jakiś prioritet i będzie blokować inne pluginy?

ale jakie problemy? z czym masz problem? :D

Co do pętli... jak ją od tak stworzysz, to ci zamuli cały server, chyba że zrobisz ją w osobnym wątku... wtedy zamuli mniej, ale na słabszym serwie i tak zacznie lagować jak niewiadomo co, pomijam fakt... że java po prostu nie lubi nieskończonych pętli (Z wyjątkami), już nie mówiąc o spigocie, po prostu wywali error bo wykryje zapętlony kod

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...