Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie - Wgrywanie questa bez resetu maszyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam takie pytanie.

Jak wgrać questa bez resetu maszyny 

posiadam pliki by terenzo

zawartość pliku quest_rebuild.py

#!/usr/local/bin/python

# -------------------------------------- #
# Script to rebuild quest files which    #
# are located in quest_list file.        #
# Copyright (C) Ethoard (www.ethoard.tk) #

import os
os.system('rm -rf object')
os.system('rm -f qc.core')
os.system('rm -f qc.log')

succes = ''
failed = ''

for line in file('quest_list'):
if len(line) > 1:
if os.system('./qc ' + line):
print '\r\nError occurred on compile! ' + line[:len(line)-1] + '\r\n'
failed += line[:len(line)-1] + '; '
import sys
sys.exit(-1)
else:
succes += line[:len(line)-1] + '; '

if len(failed)>0:
print '\r\n\r\nSucces: ' + succes
print '\r\nFailed: ' + failed + '\r\n'
else:
print '\r\nSucces all!\r\n'

Opublikowano

cd /ścieżka_do_questa/
następnie:
./qc nazwa_questa.quest
W grze wpisujesz:
/reload q
I po robocie.
A następnie płacz na forum, że postacie mają zbugowane questy.

Opublikowano

A następnie płacz na forum, że postacie mają zbugowane questy.

Hehe zależy jaki to quest, np. jakiś nowy dungeon to wtedy nie będzie żaden bug postaci, jeśli edycja questów z misji to wiadome że będzie syf i bałagan i nieogar ^^

Jak dobrze jest napisany quest oraz dobre kodowanie questa to nie powinno być żadnego buga po /reload q  ;p

Nie sprawdzałem na nowych game, na starym nic nie buguje ;p

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Hehe zależy jaki to quest, np. jakiś nowy dungeon to wtedy nie będzie żaden bug postaci, jeśli edycja questów z misji to wiadome że będzie syf i bałagan i nieogar ^^

Jak dobrze jest napisany quest oraz dobre kodowanie questa to nie powinno być żadnego buga po /reload q  ;p

Nie sprawdzałem na nowych game, na starym nic nie buguje ;p

Pozdrawiam.

Otwórz serwer, wpisz reload q przy np 500 graczach i powiedz mi wtedy ilu z nich zacznie Ci płakać że połowa questów im nie działa, ok? :)

Opublikowano

Ty....Pomysl logicznie ....co ci szkodzi reset yebnac ?....

Aby siedzisz i czytasz ze jeden ci radzi tak a drugi tak :>

Pozdrawiam  ^_^

3201528209.png
Opublikowano

nie mogę reseta maszyny robić ponieważ mam dzieloną maszynę z innymi serwerami które stoją na tym dedyku. Jak i nie posiadam dostępu do roota tylko do osobnego usera maszyny więc reset jest automatycznie wykluczony.

Opublikowano

nie mogę reseta maszyny robić ponieważ mam dzieloną maszynę z innymi serwerami które stoją na tym dedyku. Jak i nie posiadam dostępu do roota tylko do osobnego usera maszyny więc reset jest automatycznie wykluczony.

istnieje cos takiego jak wirtualizacja,  ZRESTZĄ NA CHU CI RESET MASZYNY DO WGRANIA QUESTA? :s

aFMA3pg.png

Opublikowano

A następnie sprawdźcie sobie w syserr dlaczego wywaliło ch ;) nie pada od tak ;p

Otwórz serwer, wpisz reload q przy np 500 graczach i powiedz mi wtedy ilu z nich zacznie Ci płakać że połowa questów im nie działa, ok? :)

Hm ok ^^

ty myślący

jak masz 50 graczy i to wpiszesz to ch ci leci ^^:D

po reload p zamienia itemy o 1-20 id więcej :D

po reload a nic

Aha xD

Sprawdź potem syserr i syslog z db i proszę podaj mi je tutaj oraz z ch1 i z ch99 ! :D

Wywali ch, a następnie połowa questow się zbuguje.

O to teraz o dziwo wcześniej mówiłeś że się zbuguje, teraz piszesz 2 wersje :O

Ile będzie jeszcze? 20 wersji bzdurnych ?

A ja o dziwo nie mam żadnych problemów, zaloguje te 50 postaci zobaczymy czy cokolwiek kogoś wywali :3

Nakręcę filmik :3

Powiem wam tak, błąd levelup wystarczy mieć a levelup to chyba wiecie od czego ten quest? ale okej napiszę xD od tego by się wyświetlały misje te boczne np. Misja 1 <zabij ileś tam wilków czy coś xD> i wystarczy przy około 10-20 graczy wpisać /reload q  i wiadomo że musi wywalić, no czasami fartem nie wywala :3

Czasami macie w db błąd ambigous czy jakoś tak, warto to przeanalizować ;)

Jeżeli nie macie żadnych błędów, to wiadome że można bez problemów wpisać reload q a gracze będą mieli po przelogowaniu np. z m1 do m2 albo jak zmieni postać itd widoczny/zmieniony quest, jak ostatnio operowałem questem i było 110 graczy online to jakoś nie wywaliło na pewnym privie którego już go oczywiście nie ma ;)

Więc zależy jak kto robi pliki i czy z głową czy bez niej, bo tutaj nawet może wywalić channele z powodu tego że za dużo errorów w ciągu 1-3 sekund idzie do pliku syserr i syslog np. na ch1 a najczęściej wywala przy expowiskowych gdyż wystarczy nie dać do /data/monster/ mobów i 20 graczy wbije na mapę i załóżmy że będą 4 grupki(4 foldery) więc już zasypie to syserrorem 20 razy więcej czyli 80 syserr w ciągu 1-3 sekund, a one się powtarzają i powtarzają i powtarzają po zabiciu moba i regeneracji moba bądź po samym tym że pójdziemy dalej by zobaczyć moba. Takie drobnostki a tak szkodzą ;) i wiadome nie dziwić się potem że syserr są po 20mb, 100mb a czasem nawet ponad 1gb w ciągu 1 dnia.

Nie tylko z tych powodów może wywalać serwa, ale to zostawię na jakiś czas w sobie.

A co do restartu też można użyć komend:

killall auth
killall game
killall db

Jeżeli wolny serwer vps/dedykowany jest to taka rada żeby patrzeć komendą

ps

czy auth/game się wyłączyło a potem na samym końcu db, to jest najważniejsze by zamykać db zawsze na samym końcu.

Jeżeli ktoś ma oddzielone channele i ma game99 to niech wpisze też game99 itd.. ale to chyba jest zrozumiałe.

No nic, rozwiązanie jest teraz przejrzyście wytłumaczone.

Pewnie polecą hejty na mnie, nic nie szkodzi, jestem przyzwyczajony ;)

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

A następnie sprawdźcie sobie w syserr dlaczego wywaliło ch ;) nie pada od tak ;p

Hm ok ^^

Aha xD

Sprawdź potem syserr i syslog z db i proszę podaj mi je tutaj oraz z ch1 i z ch99 ! :D

O to teraz o dziwo wcześniej mówiłeś że się zbuguje, teraz piszesz 2 wersje :O

Ile będzie jeszcze? 20 wersji bzdurnych ?

A ja o dziwo nie mam żadnych problemów, zaloguje te 50 postaci zobaczymy czy cokolwiek kogoś wywali :3

Nakręcę filmik :3

Powiem wam tak, błąd levelup wystarczy mieć a levelup to chyba wiecie od czego ten quest? ale okej napiszę xD od tego by się wyświetlały misje te boczne np. Misja 1 <zabij ileś tam wilków czy coś xD> i wystarczy przy około 10-20 graczy wpisać /reload q i wiadomo że musi wywalić, no czasami fartem nie wywala :3

Czasami macie w db błąd ambigous czy jakoś tak, warto to przeanalizować ;)

Jeżeli nie macie żadnych błędów, to wiadome że można bez problemów wpisać reload q a gracze będą mieli po przelogowaniu np. z m1 do m2 albo jak zmieni postać itd widoczny/zmieniony quest, jak ostatnio operowałem questem i było 110 graczy online to jakoś nie wywaliło na pewnym privie którego już go oczywiście nie ma ;)

Więc zależy jak kto robi pliki i czy z głową czy bez niej, bo tutaj nawet może wywalić channele z powodu tego że za dużo errorów w ciągu 1-3 sekund idzie do pliku syserr i syslog np. na ch1 a najczęściej wywala przy expowiskowych gdyż wystarczy nie dać do /data/monster/ mobów i 20 graczy wbije na mapę i załóżmy że będą 4 grupki(4 foldery) więc już zasypie to syserrorem 20 razy więcej czyli 80 syserr w ciągu 1-3 sekund, a one się powtarzają i powtarzają i powtarzają po zabiciu moba i regeneracji moba bądź po samym tym że pójdziemy dalej by zobaczyć moba. Takie drobnostki a tak szkodzą ;) i wiadome nie dziwić się potem że syserr są po 20mb, 100mb a czasem nawet ponad 1gb w ciągu 1 dnia.

Nie tylko z tych powodów może wywalać serwa, ale to zostawię na jakiś czas w sobie.

A co do restartu też można użyć komend:

killall auth
killall game
killall db
Jeżeli wolny serwer vps/dedykowany jest to taka rada żeby patrzeć komendą
ps
czy auth/game się wyłączyło a potem na samym końcu db, to jest najważniejsze by zamykać db zawsze na samym końcu.

Jeżeli ktoś ma oddzielone channele i ma game99 to niech wpisze też game99 itd.. ale to chyba jest zrozumiałe.

No nic, rozwiązanie jest teraz przejrzyście wytłumaczone.

Pewnie polecą hejty na mnie, nic nie szkodzi, jestem przyzwyczajony ;)

Pozdrawiam.

Kurwa! Znowu piszesz tutaj. ;___;

Wypierdalaj. :| Lac wode tylko potrafisz. :(

Pierdolic kazdy glupi potrafi, a robic nie ma komu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...