Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

dysk ssd

piotrx7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka

mam zamiar dodatkowo (tylko nie wiem czy sie oplaci)  kupic dysk ssd  i nie wiem pod co ma lepiej służyć  czy pod samego windowsa  czy pod same gry

i czy da sie podczepic go do tej płyty głownej b75m-d3h  

mam teraz segate 1tb sata600

Opublikowano

kazdy wlasnie mowi ze dla systemu a tak z ciekawosci gry na ssd lepiej by chodziły ? dało by to jakies fps :D

a i dysk da sie podpiac pod te mobo?

Opublikowano

o wczytywaniu to slyszałem ale wole poczekac pare minut wiecej

a miał ktoś doswiadczenie z hdd na ssd z systemem dużą róznice poczuliscie ?

Opublikowano

ja odczułem dużą różnice po zmianie dysku z 5400rmp na 7200rmp

praktycznie system sie szybciej wczytuje, pliki sie szybciej odpalają i kopiowanie wewnątrz partycji wielokrotnie przyspieszyło

z hdd 7200 na ssd są pewnie te same zmiany zauważalne 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

a co myslicie o sdd samsungi ? patrzyłem ze  troszke droższe są 

czy lepiej brać pewne kingston czy inne marki zajmujace sie pamieciami

Opublikowano

w każdym budżecie marki różnych form wyróżniają sie od pozostałych, nie ma co aż tak bardzo patrzeć na firme a na testy i prędkości przesyłowe 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Nie bierz V300.

Te prędkości od producenta są gówno warte, w realistyce wychodzi 380/380+/-

Jeśli mogę coś polecić to ocz agility 3/4 60gb. Wyrwiesz w podobnej cenie a tego zapisu już tak łatwo nie pobijesz 510/540+/-

graphic.png
Opublikowano

Ja mogę polecić dysk ssd od samsunga. Sam mam ssd 830 128GB i różnica była naprawdę duża. Cały system przyspieszył, wszystko włącza się znacznie szybciej, tak samo jak sam windows.

A najbardziej proponował bym ten dysk, i też całą serię 840 evo która ma więcej funkcji niż inne dyski. Też najlepiej wybierać dysk który ma minimum 128GB, bo w tych dyskach im większa jest pamięć tym szybszy jest transfer. A w takim dysku zostanie też miejsce na jakąś grę czy program który będzie włączał się i działał znacznie lepiej.

http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-840-evo-120-gb-mz-7te120kw-612219/
Opublikowano

na takie cudo to bede zbierał kase :)

wiesz chodzi mi bardziej ze na dysku sa same gry albo sam system  lubie mieć porządek :) albo rybki albo akwarium 

wiem ze to nie ma roznicy ale na hdd tak samo c windows   d gry i programy ;D

Opublikowano

Przecież nie ma problemu by zrobić dwie partycje na dysku SSD. Jedną np. 40GB na system i resztę na gry czy programy. Ale w tym momencie nie ma większego sensu kupno osobnego dysku SSD na gry czy programy, chyba że tym komputerem się utrzymujesz i każde przyspieszenie aplikacji jest warte kupna dysku. A jak na razie opłaca się jedynie postawić na takim dysku system i resztę wolnego miejsca jakoś użyć.

A oczywiście prócz serii 840 evo warto zobaczyć też inne tańsze.

Opublikowano

ok no racja mogl bym go podzielic ale skoro duzo mi to nie da do gier itp  to zrobie na nim sam system

dobra to chyba narazie tyle

dzieki za propozycje  popatrze jeszcze na inne

zamknać temat

Opublikowano

Małe info

Za 250zł można dostać ssd crucial 120gb według niektórych najbardziej opłacalny w małym budżecie.Widziałem na innym forum że jest on na marvelu, ale nie jestem pewien.

Dodaje ten post jako info dla autora, a nie propozycję zakupu, bo zabardzo się nie znam.

Opublikowano

Po 1. Obecnie 60GB to strasznie mało i szybko zaczniesz odczuwać brak miejsca.

Po 2. Dyski SSD są takie sławne ponieważ oferują czas dostępu bliski 0 ( 0.5-0.01s ) w zależności od klasy dysku. Niezwykle przydatne podczas codziennej pracy, aplikacje odpalają się w mgnieniu oka. Nie powodują natomiast wzrostu fps w grach, ale poprawiają ich dynamikę tam gdzie potrzebne są częste "doczytywania" np. tekstur z dysku / o wiele szybsze ładowanie map itp.

Po 3. Nie bierz ocz agility/solid 3 ani niczego na przestarzałym i wadliwym kontrolerze SandForce oraz Kingstonów v300 - http://www.dobreprogramy.pl/Polujesz-na-tani-SSD-Wystrzegaj-sie-Kingstona-SSDNow-V300,News,52754.html

Po 4. Najlepszym, najtańszym dyskiem będzie Plextor m5s 128GB - niezawodny i naprawdę szybki, nie spotkałem się jeszcze z falą krytyki na jego temat ;)

EMPTY :C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...