Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tutorial do pisania w JAVA/Bukkit.

Tut  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobić tutorial?

• Tak
      29
    • Nie
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proste pytane... naszło mnie już jakiś czas temu na napisanie TuTka do pisana pod bukkita, ale takiego od 0, czyli takiego by wyjaśnić jak pisać w JAVA , a nie tylko co to jest bukkit.

Bo niestety większość osób nawet nie wie że JAVA to język obiektowy a tworzenie własnych obiektów to pewnie jakieś sztuczki dla pro-elo-programistów.

Pytania są tak włąściwie dwa....

Po 1... czy chcecie coś takiego?

po 2. Co powinno zostać zmienione.

Jedno jest pewne... TuT będzie/jest pisany na GitHubie w formie prostej WIKI, dlaczego? bo już aktualnie był by problem żeby zmieścić to na MPC, już nie mówiąc o braku możliwości udostępniania kodu, czy może nawet zezwalaniu na edycje dla innych :>

Aktualne mam tylko początek, i jedyna uwaga która sama mam, to chyba jednak powinnam dac więcej, ale mniejszych stron? bo czasem chyba tekstu jest za dużo jak na jedną stronę i będzie wam trudniej szukać potrzebnego tematu? A wy jak myślicie? :>

Pierwsze rozdziały już są, i głównie czekam na uwagi dotyczące sposobu pisania: (np za mało objaśniam, za dużo info na jeden stronie czy coś):

https://github.com/BukkitSmerf/BukkitTutorial-PL/wiki

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Ode mnie trochę sprostowań, możesz się czepiać, że są dość szczegółowe, ale skoro ludzie mają sie z tego uczyć, to powinno być bezbłędne:

• Pierwsze, czysto estetyczne i mało ważne, ale rzuciło się w oczy - Nie piszemy JAVA tylko prościej - Java.
  • Package tłumaczy się jako pakiet, nie paczka. (To już ważniejsze)
  • W nazwach pakietów nie używamy wielkich liter!
  • W Javie nie ma funkcji.
  • W "powiększaczach" powinnaś była powiedzieć o post i pre inkrementacji, żeby potem nie zgłupieli, kiedy zobaczą :)

Wow, że Ci się chciało. Zdaje sobię sprawę z tego, że błędy i nieścisłości są minimalne i generalnie popełniane przez przypadek, ale poradnik nie może nadawać ludziom złych nawyków. Gratuluję!

PS. Eclipse, Netbeans i zapomniałaś dopisać IntelliJ - IntelliJ sam używam i nie wiem, jak kiedyś mogłem korzystać z czegoś innego. Łączy w sobie wielką ilość funkcji do debugowania, wsparcie Androida, JavaFx i wielkiej ilości innych typów projektów i frameworków. Jak doprawi się to jeszcze JRebel, to piszesz kod 2 razy szybciej i wygodniej :) Do tego jeszcze inne kolory w stylu Dracula - dominujący czarny dużo mniej męczy oczy.

708121422388637873334.png

Opublikowano

TAK! :D na co czekasz ziom :) znam już HTML/CSS/JavaScript/JQuery/PhP (może nie najlepiej oraz popełniam błędy ale...) i ciągle myślę o Javie :) abym mógł pisać pluginy ITP... :)

Opublikowano

Ode mnie trochę sprostowań, możesz się czepiać, że są dość szczegółowe, ale skoro ludzie mają sie z tego uczyć, to powinno być bezbłędne:

• Pierwsze, czysto estetyczne i mało ważne, ale rzuciło się w oczy - Nie piszemy JAVA tylko prościej - Java.
  • Package tłumaczy się jako pakiet, nie paczka. (To już ważniejsze)
  • W nazwach pakietów nie używamy wielkich liter!
  • W Javie nie ma funkcji.
  • W "powiększaczach" powinnaś była powiedzieć o post i pre inkrementacji, żeby potem nie zgłupieli, kiedy zobaczą :)

Wow, że Ci się chciało. Zdaje sobię sprawę z tego, że błędy i nieścisłości są minimalne i generalnie popełniane przez przypadek, ale poradnik nie może nadawać ludziom złych nawyków. Gratuluję!

PS. Eclipse, Netbeans i zapomniałaś dopisać IntelliJ - IntelliJ sam używam i nie wiem, jak kiedyś mogłem korzystać z czegoś innego. Łączy w sobie wielką ilość funkcji do debugowania, wsparcie Androida, JavaFx i wielkiej ilości innych typów projektów i frameworków. Jak doprawi się to jeszcze JRebel, to piszesz kod 2 razy szybciej i wygodniej :) Do tego jeszcze inne kolory w stylu Dracula - dominujący czarny dużo mniej męczy oczy.

Hyyym 1. się zacznie poprawiać.

2. Zwykle spotykałam się jednak z nazwą "paczki" i ak dla mnie oba słowa znaczą mniej więcej to samo :D Ale też się poprawi :>

3. A czy ja napisałam że się używa?

https://github.com/BukkitSmerf/BukkitTutorial-PL/wiki/Czym-jest-JAVA%3F#wiki-paczki

Co prawda jest tam jedna wielka literka... ale wiem że miałam też gdzieś zdanie że nie powinno się używać żadnych!

(Ale i tak muszę tam zmienić by były same małe, i sama się przyzwyczaić do nazywania tylko z małych... jak się uczyłam to niestety ale nie tej zasady nie znalazłam, domyśliłam się tylko że powinno się z małej, a potem już trudno się odzwyczaić, ale fakt nie powinnam tego pisać, by inny też nie mieli takiego problemu :P)

4. No tu już ja się muszę przyczepić... jeden uj, i o ile pamiętam to jednak częściej pada tam słowa "metoda" :D

5. kurde... jak to pisałam to kompletnie nie mogłam sobie przypomnieć tej nazwy :D więc na pewno poprawie i dopisze, dzięki! :>

A co do "PS", wymieniłam 2 z których korzystałam i tyle :P

No ale dzięki za uwagi, postaram się ich szybko "pozbyć" :>

A i ten... jak byś miał ochotę czy coś, to mogę dodać do git-a :P

+ jak skończę na jakieś 90/95% to dam na wszystkim możliwość edycji, jak na zwykłym wiki, z tym że oczywiście będę pilnować by nikt nie się bawił za bardzo :P

BukkitSmerf

Opublikowano

Czekam na poradnik, zrobie maaaaaaseeeee Pluginów xD

Pozdro :3

Na początku Pomyślałem, że to takie, no że nie wiem. No .

Na początku Pomyślałem, że no nie wiem co z tym zrobię, a potem sobie pomyślałem.
o Zapale i zapaliłem i tyle.

tatuaz-marihuana.jpg

Opublikowano

Hyyym 1. się zacznie poprawiać.

2. Zwykle spotykałam się jednak z nazwą "paczki" i ak dla mnie oba słowa znaczą mniej więcej to samo :D Ale też się poprawi :>

3. A czy ja napisałam że się używa?

https://github.com/BukkitSmerf/BukkitTutorial-PL/wiki/Czym-jest-JAVA%3F#wiki-paczki

Co prawda jest tam jedna wielka literka... ale wiem że miałam też gdzieś zdanie że nie powinno się używać żadnych!

(Ale i tak muszę tam zmienić by były same małe, i sama się przyzwyczaić do nazywania tylko z małych... jak się uczyłam to niestety ale nie tej zasady nie znalazłam, domyśliłam się tylko że powinno się z małej, a potem już trudno się odzwyczaić, ale fakt nie powinnam tego pisać, by inny też nie mieli takiego problemu :P)

4. No tu już ja się muszę przyczepić... jeden uj, i o ile pamiętam to jednak częściej pada tam słowa "metoda" :D

5. kurde... jak to pisałam to kompletnie nie mogłam sobie przypomnieć tej nazwy :D więc na pewno poprawie i dopisze, dzięki! :>

A co do "PS", wymieniłam 2 z których korzystałam i tyle :P

No ale dzięki za uwagi, postaram się ich szybko "pozbyć" :>

A i ten... jak byś miał ochotę czy coś, to mogę dodać do git-a :P

+ jak skończę na jakieś 90/95% to dam na wszystkim możliwość edycji, jak na zwykłym wiki, z tym że oczywiście będę pilnować by nikt nie się bawił za bardzo :P

Chciałem się kiedyś zabrać za zrobienie czegoś takiego, a skoro mam okazję, to nie odmówię  :) Napiszę Ci mój nick na PW.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Ogłoszenie:

@Jaca777 dołączył do "ekipy" :P więc też zacznie coś tam pisać :>

Oraz druga sprawa... zmieniłam troszkę układ stron, mam nadzieję że teraz jest łatwiej wyszukiwać tam wybranych tematów.

Jest więcej ale mniejszych tematów, podzielonych oczywiście na jakieś rodziały:

https://github.com/BukkitSmerf/BukkitTutorial-PL/wiki#wiki-spis-rozdzia%C5%82%C3%B3w-w-kolejno%C5%9Bci-czytania

Mam nadzieję że się spodoba :D

Czekam na poradnik, fajnie by było jak byś dodała dużo SS :D

średnio się da :D nie ma czemu robić tych ss'ów :>

No i oczywiście czekam na jakieś uwagi/pomysły :>

BukkitSmerf

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanko będziesz wszystko wytłumaczyć 

pokażesz jak napisać plugin (prosty)

?

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

Postaraj się wykonać poradnik , chętnie przeczytam , i zapewne temat zyska na sławie , dostaniesz sporo like :)

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

Postaraj się wykonać poradnik , chętnie przeczytam , i zapewne temat zyska na sławie , dostaniesz sporo like :)

średnio obchodza mnie jakies Like :P

Tylko aktualnie serio nie ma czasu, mam do napisania FakeServer i pewien inny jeszcze większy plugin :D

A czasu mało, więc pewnie dopiero w święta dopisze z 2/3 rodziały, i potem znowu czekac na wolne...

BukkitSmerf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...