Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

akcyza na słodzone cukrem napoje

Ateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomysł mi się podoba, ale wiadomo, że nie chodzi o walkę z otyłością, tylko o załatanie dziury budżetowej.

Mi w zasadzie nie zrobiłoby to różnicy, bo już dawno przerzuciłem się na zdrowsze napoje słodzone aspartamem,

ale czy do cholery nie mogli by sobie załatać tej dziury np po przez zalegalizowanie marihuany?

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Skoro mowa o marihuanie, to odśwież swój temat o legalizacji, bo dostałem tam tylko 42 lajki, a chciałbym więcej :/

#Top

Co do samych napojów, to nie zwracam uwagi na to czym są słodzone tylko na ich smak.

Jak jeden napój będzie za drogi, to przerzucę się na inny.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Spoko utrudnią dostęp do cukru, a ludzie będą się jeszcze bardziej truć aspartamem, logika dzisiejszych rządzących, byle by się hajs zgadzał ;-;

Opublikowano

Spoko utrudnią dostęp do cukru, a ludzie będą się jeszcze bardziej truć aspartamem, logika dzisiejszych rządzących, byle by się hajs zgadzał ;-;

aspartam jest mniej szkodliwy od cukru.

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Pomysł mi się podoba, ale wiadomo, że nie chodzi o walkę z otyłością, tylko o załatanie dziury budżetowej.

Mi w zasadzie nie zrobiłoby to różnicy, bo już dawno przerzuciłem się na zdrowsze napoje słodzone aspartamem,

ale czy do cholery nie mogli by sobie załatać tej dziury np po przez zalegalizowanie marihuany?

"zdrowsze napoje słodzone aspartamem"

XDDDD

Zdrowsze, to są niesłodzone sztucznie napoje. Aspartam to shit.

Opublikowano

publikacje w internecie mi to powiedziały. i badania naukowe.

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Szanowni Państwo,
W celu rozwiązania problemów związanych z wypowiedziami typu "słyszałem, że amerykańscy naukowcy ..." fajnie byłoby podpierać swoje wypowiedzi artykułami.
Nie dość, że udowodnicie swoje racje, to jeszcze poćwiczycie wyszukiwanie źródeł, tak niezbędne przy tworzeniu prezentacji czy artykułów.

@topic
Akcyza to moim zdaniem kolejna opcja na wyciągnięcie od nas pieniędzy, tak samo jak w przypadku alkoholu. Idąc tym tropem, niedługo akcyza złapie również w objęcia kawę, internet czy seks (ten "ręczny" też) bo w końcu wszystkie uzależniają i co za dużo to nie zdrowo!

f.png

Opublikowano

Szanowni Państwo,

W celu rozwiązania problemów związanych z wypowiedziami typu "słyszałem, że amerykańscy naukowcy ..." fajnie byłoby podpierać swoje wypowiedzi artykułami.

Nie dość, że udowodnicie swoje racje, to jeszcze poćwiczycie wyszukiwanie źródeł, tak niezbędne przy tworzeniu prezentacji czy artykułów.

@topic

Akcyza to moim zdaniem kolejna opcja na wyciągnięcie od nas pieniędzy, tak samo jak w przypadku alkoholu. Idąc tym tropem, niedługo akcyza złapie również w objęcia kawę, internet czy seks (ten "ręczny" też) bo w końcu wszystkie uzależniają i co za dużo to nie zdrowo!

Filip, sęk w tym, że artykułów na ten temat w sieci mnóstwo, a zdania podzielone. Wszędzie mnóstwo informacji o badaniach, nigdzie jednak odnosników do nich.

Jak dla mnie- sytuacja wygląda tak: odkryto szkodliwość aspartamu, rozwój nowotworów, a po jakimś czasie nagle wszystkie badania zaczęły zaprzeczać takiemu zjawisku. Zapewne zrozumiano, że to świetny biznes, takie napoje sprzedają się równie dobrze, a zakazanie ich byłoby po prostu nieopłacalne. :)

Opublikowano

Filip, sęk w tym, że artykułów na ten temat w sieci mnóstwo, a zdania podzielone. Wszędzie mnóstwo informacji o badaniach, nigdzie jednak odnosników do nich.

Jak dla mnie- sytuacja wygląda tak: odkryto szkodliwość aspartamu, rozwój nowotworów, a po jakimś czasie nagle wszystkie badania zaczęły zaprzeczać takiemu zjawisku. Zapewne zrozumiano, że to świetny biznes, takie napoje sprzedają się równie dobrze, a zakazanie ich byłoby po prostu nieopłacalne. :)

od kiedy pamiętam, piję napoje, najtańsze oranżady, tony gum do żucia i innego gówna, a nowotworu ani widu ani słychu

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Artykułów jest zawsze dużo i każdy ma swoje plusy i minusy ;)

Co do napojów, czemu za 10-15 lat coraz więcej ludzi ma mieć nowotwór? Albo inne pytanie ^^ Czemu coraz więcej osób ma chociażby cukrzycę? Cukrzyca 10 lat temu była o 60% mniej popualna, a wtej chwili nazywa się ją epidemią XIX wieku :)

Więc jeśli rząd ma taki plan, popieram to ;) chodz zdania mogę być podzielone

Opublikowano

Proponuje politykom by w ramach solidarności, dali akcyzę na swoje diety.

Oh wait... Nie zrobią tego bo nie wiedzą co to solidarność, póki nie ma zadymy jak teraz na Ukrainie.

Opublikowano

Badanie czy doustne podawanie aspartamu przez 90 dni w jakiejś tam dawce może zmieniać zachowanie?

Ciekawie brzmi, ale drogie cholernie

BÓG = CZŁOWIEK

Opublikowano

Pomysł niestety kompletnie nie oparty na jakimś logicznym myśleniu, które by miało jakiekolwiek szanse. Każdy wie, że cukier jest szkodliwy, każdy je, pije wszystko na własną odpowiedzialność. Jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać to się odżywia jeśli nie to nie. Drogi autorze tego tematu czy by to ograniczało cukier w napojach? Nie po prostu by były ciężej dostępne, droższe i jak coś jest droższe staje się dla ludzi bardziej atrakcyjne. Pomysł iracjonalny, względem realizacji.

[center][img]http://oi42.tinypic.com/2evrhgx.jpg[/img][/center]

Opublikowano

Napoje słodzone aspartamem? Lepiej przerzuć się na wodę. Jeśli chodzi o legalizację marihuany to tylko dla osób pełnoletnich. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...