Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Zrobić Świetnego Sure Czarnej Magii

kamil_77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mod uzna, że dobry proszę o podklejenie, jeśli nie to do kosza i niech wypowiedzą się inni co o tym myślą. ;)

Zacznę od tego że jestem bardzo doświadczonym graczem w metina, jako Sura Czarnej Magii (BM).

Każda moja postać to praktycznie sura właśnie tej profesi, więc znam się na nim dość dobrze. Moja pierwsza poważna Sura była na serwerze Obsydian, zdobyłem nią 69lvl ale niestety okradzione konto (do dzisiaj nie wiem kto, ponieważ dużo osób znało passy).

Potem na Astralu Sura BM ale tylko 42lvl, ponieważ jakoś mi nie wyszedł :D No i najpoważniejsza postać, Agronas i Sura Czarnej Magii 74lvl z 3skilami na poziomie G(sfera, ogniste uderzenie, mroczne uderzenie). OK, dość o mnie teraz przejdźmy do rzeczy.

Sura BM to wymagająca postać, ale jak ją dobrze rozwiniemy możemy mieć z nią same przyjemności.

1 wybór... Jaki build? Każdy raz szedłem innym buildem i powiem tak, pierwszy build na którym osiągnąłem 69lvl to:

Ognisty Duch-->Mroczna Ochrona-->Mroczne Uderznie-->Mroczna Sfera - build mieszany między expem a PvP, ogólnie sura BM to postać pod PvP jednak Mroczna Ochrona jakoś tu nie pasuje z 1 duchem :D Powiem tak, jeśli chcesz wbić szybko 70lvl+ surą BM to jest dobry build, jednak jeśli na 40-50lvl chcesz się zatrzymać na PvP nie masz co tego brać.

Kolejny, tym wbiłem 42lvl, KU nie wchodziły :P

Ognisty Duch-->Mroczna Sfera-->Mroczne Uderzenie-->Duchowy Cios - Build bardzo pod PvP, więc jeśli chcesz na 40-50lvl zatrzymać się na pojedynkowanie się to jest build dla Ciebie!

No i ostatni, według mnie najlepszy:

Ogniste Uderzenie-->Mroczne Uderzenie-->Mroczna Sfera-->Ognisty Duch - mój ulubiony build który bardzo polecam. Na początku OU ponieważ gdy mamy na sobie spot wystarczy użyć tą umiejętność i po zabawie, a w PvP nie spisuje się najgorzej :)

2 wybór... statystyki?

Tak naprawdę wszystko zależy od buildu, jeśli mamy w 3-emce Mroczną Ochronę idziemy buildem 2INT:1WIT. Natomiast jeśli nie mamy tego skilla w 3 pierwszych idziemy buildem 1WIT:1INT.

Expienie surą BM:

1-10 M1

11-18 Zaprzysiężone

19-30/32 Dzikusy

31/33-38/40 Pustynia, z wypadami na Ezoty

41-54 BO w Pt i z czasem sami

55-60 V1

61-75 V2

76-90 Czerwony Las

Najlepsze bony dla sury BM to bony do HP i warto zaopatrzyć się w trochę % absu.

Bronie jakie powinniśmy nosić:

1-10lvl - Miecz+3

11-20lvl- Sejmitar+4

21-30- Szeroki Miecz+6

31-65- tutaj powinniśmy mieć 2 fms-y, jeden na jak największym + z umiejętnościami na 10%+(PvP) i jeden +5/6 wystarczy ze średnimi obrażeniami do expienia, średnie 15%+.

65+- Według własnego uznania, niektórzy nadal noszą FMS, ja nosiłem Miecz Szponu Ducha.

Jakie KD włożyć do broni?

Do FMS'a do PvP koniecznie włożyć KD Powtórki+3 a nawet o +4 można się postarać ale +3 wystarczy. I KD na daną profesję, najlepiej wojownika+3.

Do FMS'a do PvM (expienia) KD Potwora+3 i tu według własnego uznania, jeśli expimy bez konia można KD Powtórki, a jeśli z konia KD Śmierci.

Jeśli chodzi o bronie z 3 slotami to do PvP dodać KD na inną profesję, np surę lub ninję. A jeśli o exp to Penetracji lub jeśli włożyliśmy KD Powtórki wcześniej i expimy z "buta" wybierzmy teraz KD Śmierci.

Mam nadzieję że mój poradnik będzie służył wszystkim, i tym doświadczonym i tym nieco mniej ;)

Pozdrawiam! :)

sygnanampc2.png

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę !

Opublikowano

Nie popisałeś się -.-'. Exp od 76 w red lesie? .. Expi się do 79 ew. 80 w v2 a potem dobija się 83 lv w dt a potem na PLu zostaje "Grota Wygnańców" lub red als.

Przepisuję obrazki , robie spolszczenia oraz pomagam. Nie oczekuję 5* wystarczy , że podziękujesz.

我喜欢煎饼. 我玩波兰服务器. 有时,在私下进行。

Expie na warnach od Mou. :D

Opublikowano

Wszystko było by pięknie gdyby nie ten build. Na początku zawsze powinno być wymaksowane MROCZNE UDERZENIE... Dlaczego ?? Ponieważ ten skill ma całkiem dobry dmg i ładuje sie 7 sek. Następnie można pomyśleć o Mroczniej Ochronie lub Duszku. Tyle z mojej strony jeśli chodzi o build.

Mój build wygląda następująco:

Mroczne Uderzenie->Mroczna Ochrona->Ogniste Uderzenie->Ognisty Duch->Duchowy Cios

Jest to build bardziej pod expa choć na 85 lv na pvp się bardzo dobrze sprawuje.

Co do eq to oczywiście wszystko z jak najwyższym "+" ... Ja ledwo zaczynając swoją kariere ryzykowałem z ulepszaniem i wychodziłem na tym lepiej niż kolega który biegał cały czas w itemach +6 i miał więcej kasy odemnie ...

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

jeżeli najpierw ide s duszka ( robie surke do pvp ) to co wbijać potem ? ? ? ogniste ( nie chcem tez zeby za slabo sie wbijalo lvl) czy sferke ? ? ? mam 1000sm wiec z resetem nei ma sprawy

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Słaby tut, widać, że masz małą wiedzę o tej grze :>

Szczerze nie przyda się to cheaterą <_<

Takie tematy pisz na :

www.metinforum.pl

Jest to partnerski serwis służący do publikowania podobnych poradników :)

Opublikowano

A mnie to zaciekawilo :D od jutra zaczynam karierę sury :D napracowales się +leeeeeeeeci ^^

65994253024037513199.pngYay! ☺

Inne Moje Nicki:

DjSmash

DjSmash506

Opublikowano

Dodaj jakieś kolory.. bo to się czyta nie miło :huh:

wtf? 76-90 red las..xD

65-79 v2, później grota.;D

"Najlepsze bony dla sury BM to bony do HP i warto zaopatrzyć się w trochę % absu."

Zgadzam się ale nie zupełnie.. do tych bonów najlepiej dołączyć inta.. co przy tym osiągniemy?

int - zwiększenie dmg skilli, więcej obrony w mrocznej ochronie..

abs też jest potrzebne ;]

45% abs

najlepiej z 100 lub nawet 120 inta

kd +4

z 8k hp

FMS +7/8 um +10%

mroczne, sfera na G i kokximy ^^

Opublikowano

1. Ochronka 2. Duck 3. Sfera 4. Mroczne

Najlepszy build w pvp i expie. Nie wierzysz? Wbij na s14 chunjo. Jak tam jestes to pisz na PW o nick ;>>. Pokaze sile sury.

Opublikowano

Dobry build to ochrona-ogniste-duch-sfera-i potem kulki jak kto woli... A co do poradnika nie popisałeś się;/

Metallica, Drowning Pool, Ozzy Osbourne - Kto słucha jeszcze prawdziwej muzyki?

subx.jpg

Opublikowano

dobry poradnik ja do tego ostatniego punktu dodam ze chyba lepszy szponek +8 za 75kk a +9 za 450 -600kk na s16 a poznioej mozna robic swiety

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...