Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ustawienie firewalla pod BungeeCord.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Tworzę spory serwer z BungeeCord (13.000 zarejestrowanych kont, ble ble).

Kupujemy taką oto maszynę z systemem Debian:

TV040r5.png

I teraz pojawia się pytanie: Jak ustawić firewalla, aby na drugi serwer można było wejść tylko przez główne IP z portem 25565?
Kolejny spięty serwer przez PROXY będzie na innym porcie i nie chcę, aby jakiś gracz bezpośrednio wchodził

na ten serwer, ponieważ jeden z serwerów będzie pełnił funkcję serwera weryfikacyjnego dla no-Premium.

Czy to ustawienie firewalla da efekt, który chcę uzyskać?

http://www.spigotmc.org/wiki/firewall-guide/

Pozdrawiam.

Opublikowano

Od razu widać, że się nie znasz na BungeeCord.

Zapytasz się czemu ?

Ponieważ BungeeCord należy stawiać na oddzielnej maszynie niż reszta serwera.

przy 500 osobach na serwie użycie takiego CPU będzie na poziomie 300-400% i na serwerach będą lagi.

Jak chcesz coś więcej wiedzieć na temat bungee polecam sie :)

2w6ic6t.png

Opublikowano

Fakt, pierwszy raz używam Bungee. Od razu mówię nie będzie to Network, chcę po prostu przerzucić AuthMe na osobny serwer, aby odciążyć główny, ale teraz już nie wiem, czy to dobry pomysł...

Co do tego firewalla, wiesz jak to ustawić? ;-)

Opublikowano

_piorun widac ze ty sie znasz bardzo dobrze...Wiesz ze jak bedzie mial zoptymalizowany bunge to nie bedzie ani jednego najmniejszego laga ale takie osoby jak ty nie wiedza tego ;>
Ava jak chcesz jakas optymalizacje co do bunge pisz na skype.

Opublikowano

Co znaczy zoptymalizowane bungee ? Szczerze mówiąc wiele ustawień testowałem i to nic nie daje. Nawet sam md_5 piszę, że duże użycie CPU nie jest niczym dziwnym

2w6ic6t.png

Opublikowano

Jak wyżej kolega @up ma racje bungee jezdzi ładnie po cpu :)wiec lepiej stawiac bungee na innym dedyku niz sam server

Zbieram jak większość +!

Opublikowano

Fakt, pierwszy raz używam Bungee. Od razu mówię nie będzie to Network, chcę po prostu przerzucić AuthMe na osobny serwer, aby odciążyć główny, ale teraz już nie wiem, czy to dobry pomysł...

Co do tego firewalla, wiesz jak to ustawić? ;-)

Jeżeli chcesz stworzyć jeden serwer to BungeeCord nie jest tobie w ogóle potrzebne, a jeśli go chcesz użyć to musisz wykupić osobne IP, aby nikt nie wbił na serwer poprzez port serwera. W taki sposób bardzo łatwo włamać się na konto Admina i coś zrobić złego.

A jeżeli jednak to zrobisz to polecam wgranie AccountGuard i zablokowanie możliwość wejścia na konto tylko z danego IP

2w6ic6t.png

Opublikowano

Piorun, lekkie bzdury piszesz. Wiem na 100%, że jest możliwość na firewallu zrobienia takiego myku, że gdy wchodzisz na IP takie i takie przez port taki i taki, to w ogóle odcina pingowanie do serwera, albo najczęściej przerzuca i tak na port 25565. ;-)
Co do tego zużycia CPU jeszcze potestuję z tym, dzięki za informację. :-)

Opublikowano

Wiem po swoim serwerze.

bungeeCord stoi na takiej samej maszynie co podałeś wyżej, ale od innego dostawcy i użycie CPU przy 400 osobach mam na poziomie 300-400%, czyli w HTOP jakieś 50-60%, ramu oczywiście bardzo mało ( 600mb )

2w6ic6t.png

Opublikowano

Wiec tak optymalizacja bunge nie jest moja ale wiem ze jest bardzo dobra poniewaz zoptymalizowal ja (AramekPL) jeden chyba z najlepszych ludzi ktorzy sie akurat na tym znaja jak chcecie moge wrzucic wam tutaj konfig ;)

Opublikowano

Wiec tak optymalizacja bunge nie jest moja ale wiem ze jest bardzo dobra poniewaz zoptymalizowal ja (AramekPL) jeden chyba z najlepszych ludzi ktorzy sie akurat na tym znaja jak chcecie moge wrzucic wam tutaj konfig ;)

Wrzucanie nie swoich rzeczy publicznie bez zgody autora  jest karalne. 

Pomogłem Miałem Rację ?

Liczę na LIKE!

Jestem w trakcje tworzenia mojego servera Survival + Gildie (info wkrótce)

Opublikowano

Nic trudnego wystarczy zainstalować IPTABLE oraz ustawić odpowiednie reguły

na początek

apt-get install Iptables

gdy się zainstaluje 

Blokowanie portu Wychodzącego(Serwer-> User)

/sbin/iptables -A INPUT -p tcp --destination-port 77777 -j DROP

Oraz Blokowanie portu Przychodzącego(User->serwer)

/sbin/iptables -A OUTPUT -p tcp --dport 77777 -j DROP

W obydwu przypadkach należy "77777" zamienić na port pod-serwera który podłączyłeś z Bungecord. Oczywiście NIE ZABLOKUJ czasami portu 25565 :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Nic trudnego wystarczy zainstalować IPTABLE oraz ustawić odpowiednie reguły

na początek

apt-get install Iptables

gdy się zainstaluje 

Blokowanie portu Wychodzącego(Serwer-> User)

/sbin/iptables -A INPUT -p tcp --destination-port 77777 -j DROP

Oraz Blokowanie portu Przychodzącego(User->serwer)

/sbin/iptables -A OUTPUT -p tcp --dport 77777 -j DROP

W obydwu przypadkach należy "77777" zamienić na port pod-serwera który podłączyłeś z Bungecord. Oczywiście NIE ZABLOKUJ czasami portu 25565 :)

Mały odkop, ale jak odblokować dany port, jak go wcześniej zablokowałem? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...