Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brak pomysłu na projekt ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mianowicie mam taki problem. Mam miesiąc na napisanie pracy zaliczeniowej z c++. Oto treśc zadania. Napisz program korzystający z poznanych dotychczas zagadnien z programowania obiektowego(5 klas, dziedziczenie, zmienne statyczne, klasy wirtualne, akcesroy, konstruktory, referencja, dziedziczenie, funkcje zaprzyjaznione)

Wszystko trzeba zastosowac tak, zeby miało jakiś w miare sens. Ma ktoś jakiś pomysl? Chodzi mi tylko o podpowiedz w czym mogl bym to zastosowac, jak uzyje wiecej niz 5 klas, to ocena leci w dol. Jakas mini baza danych? Do czego stosujecie klasy. Prosze o pomysły. 

Opublikowano

Co to za paranoiczne wymogi...

Chodzi mi o "jak uzyje wiecej niz 5 klas, to ocena leci w dol."

Najprostsze co mi przychodzi do głowy co można by było zrobić według wymogów to zbiór klas do przechowywania obiektów geometrycznych (punkt, kolo, prostokat, trojkat, wielokat, wektor...) dające możliwość rysowania ich w konsoli czy coś w tym stylu (jak możesz użyć jakiejś biblioteki graficznej to można by zamiast rysowania w konsoli rysować na ekranie). Nie wiem na też ile ten projekt musi być skomplikowany i czy coś takiego by wystarczyło.

Opublikowano

Chodzi tylko o zastosowanie tego co sie nauczylismy w obiektowosci do tej pory. Ale same figury geometryczne to niezly pomysl, lecz bez rysowania. Hmmm Pomysle nad tym. Dziekuje za odpowiedz .

Opublikowano

"figury geometryczne to niezly pomysl, lecz bez rysowania" 

To po co to komu? 

W sprawie figur geometrycznych, proszę pamiętać, że w OOP kwadrat NIE jest prostokątem, a koło NIE jest elipsą ( Zasada podstawienia Liskova ), co trochę komplikuje sprawę wymyślenia sensownej hierarchii "na pokaz". 

Osobiście polecam pisanie obiektowych wrapperów do bibliotek napisanych w C (jakiś fragment surowego WinApi, SQLite, curl, etc. etc.)

Raz, może być faktycznie przydatne. 

Dwa, zazwyczaj podobnych rzeczy są dziesiątki, więc można się sugerować w razie trudności. 

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

"figury geometryczne to niezly pomysl, lecz bez rysowania" 

To po co to komu? 

Na zaliczenie :-)

Można utworzyć sobie klase figura która miała by podstawowe pola takie jak np. ilość boków, ich wymiary,współrzędne,  klasa wirtualna do obliczania, odległości, pól.

I można zdefiniować sobie ładny interfejs  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...