Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W jakim języku można stworzyć tą grę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!W jakim języku można stworzyć podobną grę do tej: https://www.youtube.com/watch?v=GmMosNHhyxI zgaduje że w prawie we wszystkich ale jaki będzie najlepszy.Chciałbym stworzyć grę 2D RPG z małymi elementami Survival i Action.I czy by dało się w tym samym języku stworzyć program coś w stylu Game Maker w sensie że nie musiał wszystkiego pisać tylko bym mógł np. wgrać obrazek drzewa i  umieścić gdzieś na mapie lub wgrać postać nadać mu animacje itp. Z góry dziękuje za odpowiedzi! :D

PS. Ja wiem że to wszystko nie jest takie łatwe i wymaga to czasu aby się tego nauczyć.

76561198029668333.png

Opublikowano

Szczerze? We wszystkich.

Ale:

1. Java może być, ale wolna.
  2. C++ bardzo szybki i zoptymalizowany, ale długo się grę pisze.
  3. C#..... nie miałem styczności.....
  4. HTML5 i JS.... trochę gra ma na nie za duże wymogi (zdaje mi się)

Szczerze polecam ci C++ + SFMF lub SDL

Ale to jest tylko moje zdanie.

Opublikowano

Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak SFMF - możecie mi powiedzieć co to jest? 

Nie wiem czy jestem niedoinformowany czy może chodziło o SFML ?

gamedevmania.com

Opublikowano
Nie wiem czy jestem niedoinformowany czy może chodziło o SFML ?

Tak, temu ogarowi pewnie o to chodziło.

Jak byś był wystarczająco rozgarnięty, żeby dać radę takiemu projektowi to IMO potrafiłbyś znaleźć te wszystkie informacje na necie.

Opublikowano

"...tylko bym mógł np. wgrać obrazek drzewa i  umieścić gdzieś na mapie..." Zawsze możesz napisać sobie edytor map/postaci i dostosować go do twojej gry. Ja poleciłbym ci napisać to w Javie, tam możesz skorzystać już z gotowego edytora - Tiled. Pamiętaj że pisząc twoją grę w Javie będziesz w łatwy sposób mógł ją przeportować na Androida. :)

2mmtzeu.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

SFML - zewnętrzna biblioteka multimedialna dla C++, stworzona do zarządzania obiektami -> świetnie się nadaje do pisania gier. Ma prostą składnię, łatwo implementuje się fizykę. 

Znasz chociaż podstawy C++?

Opublikowano

To zależy od twoich teraźniejszych umiejętności. Jeżeli nie znasz jeszcze żadnego języka programowania i zaczynasz się uczyć, chyba najszybszą drogą do celu byłby właśnie Unity i język C#, który jest jednym z prostszych języków do ogarnięcia.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...