Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gothic II:NK - Jak dobrze zacząć?

Wetize

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

14dkeix.png

Po rozmowie z Xardasem eksplorujemy całą wierze - zbieramy mikstury, bronie, zwoje i inne przedmioty które zobaczymy, oraz czytamy księgi (od jednej przeczytanej dostaniemy 25 doświadczenia). Warto dodać że przy kominku znajduje się tajny przycisk, który otwiera kraty, a za nimi znajduje się także parę przydatnych przedmiotów, za to na samej górze wieży znajdziemy klucz do skrzyni. Teraz schodzimy na dół (warto także okrążyć całą wieże, bo możemy znaleźć trupa przy którym znajdują się zwoje), idziemy prosto, tam zobaczymy naszego pierwszego przeciwnika, czyli owcę. Nie jest ona agresywna, ani nie atakuje, więc zabijamy ją, zabieramy mięso i idziemy dalej.

Nieco dalej od owcy znajduje się jeziorko z wodospadem, idziemy w jego stronę - znajduje się tam Goblin, którego zabijamy i idziemy ciągle prosto lewym brzegiem, aż dojdziemy do trupa - leżą obok niego zwoje i mikstury, zabieramy je, odwracamy się i możemy zobaczyć pomost obok stawu - wchodzimy tam, i tu uwaga na przeciwników bo jest tutaj ich cała masa, polecam założyć łuk i atakować z bliska - zabijamy przeciwnika 2 strzałami (warto zapisywać grę przed atakiem). Po wyeksplorowaniu jaskini wracamy do wyjścia, tym razem skręcając w prawą odnogę a potem w lewą - tym sposobem trafimy do kotliny, w której znajduje się nasz stary przyjaciel, Lester.

Po rozmowie z Lesterem odsyłamy go do Xardasa, możemy też powybijać pobliskie zwierzęta (co nie jest łatwe, bo wilki są tam w grupie, ale dla cierpliwych..). Wychodzimy z jaskini, idziemy do Xardasa i rozmawiamy z nim - tym sposobem dostaniemy pierścień z ochroną na magię. Wychodzimy z wieży, idziemy ciągle prosto dróżką - zabijamy młodego wilka, i ponownie spotykamy starego przyjaciela, imieniem Cavalorn. On powie nam, że "bandyci okradli go z wszystkiego, ogłuszyli i zostawili jako żarcie dla goblinów". Mówiąc, że idziemy do Górniczej Doliny dostaniemy dodatkowe zadanie.

Gdy rozpocznie się quest z bandytami, polecam wziąć od niego broń i 2 mikstury, i tu uwaga - nie przyjmować jeszcze misji. Kończymy rozmowę, idziemy do bandyty który stoi przed wejściem do groty. Rozmawiamy z nim, ciągle ciągnąć (hehe) rozmowę - ciągle wybieramy 2 opcję dialogową. Gdy już się dogadamy, uprzedzamy go że "Zaraz rozpęta się tu prawdziwe piekło", dzięki czemu bandyta ucieknie a my dostaniemy +50 doświadczenia za uprzedzenie go. Teraz możemy wrócić do Cavalorna i wykonać misję.

Gdy już jesteśmy na farmie udajemy się do Lobarta i rozmawiamy z nim, przyjmując misję zbierania rzep - wykonujemy misję i wybieramy opcję zniżenia ceny ubrania, wtedy będziemy mogli już kupić ubranie (chyba że nas nie stać, możemy wtedy dać wino dla Vina, przynieść patelnię dla żony Lobarta, pomóc Malathowi z bandytami których zabiłeś). Zabieramy jeszcze mieszki złota z magazynu farmerów, zyskując na tym ok. 75 złota. Kupujemy ubranie, wychodzimy z farmy, ubieramy je i idziemy do Canthara - zobaczy że jesteśmy farmerami i zostawi nas w spokoju. Idąc w stronę miasta zaczepi nas Greg - oddajemy mu to ubranie, bo nam się nie przyda (dostaniemy się do miasta innym sposobem).

Okrążamy całe miasto idąc obok muru, aż dojdziemy do drugiej bramy - z miasta prowadzą dwie drogi, idziemy tą lewą. Tu polecam ponownie trzymać się muru, ponieważ mogą nas zaczepić krwiopijce, a na tym poziomie umiejętności sobie z nimi nie poradzimy - sprintujemy dalej w górę, i pod żadnym pozorem nie idziemy do wieży, ponieważ znajdują się tam bandyci - skręcamy w lewo. Tam uciekamy dzikowi, wskakujemy na skały a z nich do wody. Wypływamy i rozmawiamy z Laresem, dostaniemy 500 PD.

-Pisane przeze mnie, robione przeze mnie, napisy też, myślałem ja. Jak widzicie jakieś błędy, paradoksy czy cokolwiek innego piszcie.

1iiv6g.png

Opublikowano

Tym tematem niszczysz eksploring innym graczom.

Są ci, którzy czytają solucje, są też ci którzy ich nie lubią - logiczne, jeśli ktoś chce sam wszystko odkrywać ominie ten temat, a jeśli ktoś już skończył grę, zaczyna ją od nowa i chce to zrobić z większym rozmachem, lub po prostu zaczyna grę i chce dobrze zacząć - poradnik jest dla niego. Nie widzę powodu do takiego oskarżenia.

1iiv6g.png

Opublikowano

Jak dla mnie  przydatne informację się tu znalazły :)

Początki w grach bywają  czasem trudne i jeśli ktoś nie radzi sobie  w Gothic 2  to na pewno ten temat przyjdzie mu z pomocą...

Ja sam lubię czytać solucję z gier :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tam gdzie jest lester mozna znalezc worek z hajsem przy zboczu gory, chyba 25 zlota :P

dzieki za poradnik, nie wiedzialem ze mozna zdobyc pierscien udajac sie do xardasa

Opublikowano

Dziś skończyłem tę grę poraz pierwszy i nie powiem w nie których momentach gra była strasznie trudna ( przynajmniej dla mnie) ale najlepszym sposobem jest wybijanie wszystkiego co się rusza i zdobywanie poziomu dzięki czemu stajesz się silniejszy. Swoją drogą szkoda, że już nie tworzą tak długich gier, sam chyba teraz siedziałem ponad tydzień w 1 rozdziale i wykonywałam questy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Człowieku! Niech ludzie, którzy kupują grę sami eksplorują! Wywalali pieniądze, żeby taki koleś jak ty i mówił jak grać?! Ja bym nie miał przyjemności z gry gdybym SAM nie eksplorował Gothica...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...