Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

4GB czy 8GB?

Hardzikk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam pytanko:

Jaki RAM bardziej się opłaca kupywać?

4GB czy 8 GB?

Z tego co wiem aby dobrać typ RAMu trzeba znać procesor. Mój to Celeron, więc prawdopodobnie będą to DIMM lub SDR SDRAM.

Sam nie wiem, który wybrać, gdyż jak patrzyłem na ceny ogólne RAMów miałem takie wyniki:

4 GB (ogólne, bez względu na typ) - od 120 do 250zł

8 GB (to samo co wyżej) - od 200 zł

Również z informacji jakie mam, RAM odpowiada za to aby można było bez przeszkód włączyć kilka aplikacji naraz. Jeśli jestem w błędzie, napiszcie mi.

Niedawno kupiłem 2 GB (używany), gdyż wcześniej miałem 1 GB (nieużywany, no chyba, że przeze mnie :D). Po zmianie wszystkie gry zaczęły strasznie mulić (prawdopodobnie mi się sfajczył ten RAM).

• Metin2 + Prywatne Serwery - kiedyś nie zacinało się w ogóle (no chyba, że w mieście jak dużo ludu było, to tylko przy wejściu, potem ok)
  • 4Story - to samo co Metin2
  • Elsword - gra mi się zacina gdziekolwiek jestem :D
  • Battlefield Heroes - gra zacina się zawsze, kiedy jakaś akcja była :D
  • Inne gry MMO - zacinają się ciągle!

Wyjątki :

• Rise of Metin (zacina się tam małym lagiem raz na 15-20 min, ale to nieszkodliwe)
  • Royal Quest (czasem walnęło lagiem, ale też nieszkodliwym)
  • League of Legends (bez lagów, ale gram na najniższych ustawieniach graficznych)

W przyszłości chciałbym ponagrywać sobie coś na YT, ale ten RAM nie uciągnie nawet Skype'a lub TS'a razem z jaką kolwiek grą! Co dopiero mówić o programie nagrywającym (np. Fraps)...

Czasem się zastanawiam, czy to wszystko co tutaj napisałem, nie jest czasem zależne od Procesora?

ja mam 2,66 GHz , choć mój kolega gra prawie bez lagów na wszystkich grach mając 2 GHz :D

Proszę o pomoc, z góry dzięki :D

(Daje like + 5 gwiazdek na profilu!!!)

wz05.png

Opublikowano

8 GB przy reszcie slabego sprzetu jest nieoplacalne. Jesli chcesz cos nagrywac na Youtube to skoro twierdzisz, ze masz lagi to radzilbym wymienic sprzet. Podaj dokladna specyfikacje komputera.

Sorry za brak polskich znakow - telefon ..

TErqQ.png

Opublikowano

@UP  to masz denny telefon bo każdy normalny i dobry ( nawet taki z biedronki ) potrafi obsłużyć język polski

procesor nic nie ma do obsługi pamięci , ważna jest TYLKO  płyta główna , tu jak widać jest pewnie bardzo stara i w pierwszej kolejności do wymiany

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Procesor - Intel® Celeron® CPU 2,66 GHz

Grafika - NVidia GeForce 9500 GT

RAM - 2 GB

System - Windows XP SP3

wz05.png

Opublikowano

PŁYTA GŁÓWNA !!   podałeś akurat to co zbędne

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

max masz 2 x po 2 Gb RAM czyli po problemie bo nie wciśniesz ani 4 ani 8 Gb , tylko 2 Gb

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a jak wcisne tam 2x 2GB to bedzie jak 4GB? Czy system i tak rozpozna to jako 2GB?

@EDIT

Zapodajcie jakimś RAM-em tutaj do kupienia w necie, lub podajcie mi tu cene takowego

wz05.png

Opublikowano

lepiej to wymień płytę główną to aktualnie najgorsza z części co masz w kompie

na allegro znajdziesz lepsze nawet z pamięciami i prockiem w dobrej cenie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

oj tam, najpierw zobacze co wycisne z tego jeszcze.

Pytania aktualne:

a jak wcisne tam 2x 2GB to bedzie jak 4GB? Czy system i tak rozpozna to jako 2GB?

@EDIT

Zapodajcie jakimś RAM-em tutaj do kupienia w necie, lub podajcie mi tu cene takowego

- Czy jeśli zmienie płytę główną to czy zmieni się coś w funkcjonowaniu systemu?

wz05.png

Opublikowano

na pewno będzie szybciej działał, kontrolery VIA były raczej dla komputerów biurowych przeznaczone, aktualna płyta to najtańszy z możliwych modeli czyli najgorszy z najgorszych

w poprzednich twoich postach już ci doradzono byś się pozbył tej płyty

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ta płyta obsługuje do 4GB pamięci ram ddr2. I jeśli teraz masz pamięć 2GB w jednej kości to możesz dokupić drugą 2GB kość. Ale jeśli masz zajęte oba sloty to musiał byś od  nowa kupić całą pamięć, a to jest nie opłacalne bo pamięć DDR2 jest już dość droga.

Sama wymiana płyty da ci co najwyżej więcej możliwości rozbudowy, lecz nie chodzi tu o procesor bo podstawka lga 775 jest już przestarzała i nie warto w nią inwestować.

Dlatego najlepszym wyjściem było by kupno nowej płyty, procesora i pamięci ddr3. Koszt płyty to minimum 180zł, najtańszy procesor to jakiś pentium czy celeron na 1155/1150 za przynajmniej 200zł i do tego pamięć w cenie około 120zł za 4GB pamięci.

Opublikowano

No i kurwa to jest odpowiedz! (sorki za wulg, ale wiecie :D)

W sumie temat do zamknięcia, ew. jakieś porady mogą być :D

(Osobiście liczyłem się z kosztem wymiany RAM, procesorka, ale płyta główna to dla mnie nowość :D)

wz05.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...