Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak grać na top'ie?

TheDominik29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam czasami dość głupi problem (problem?) i kilka pytań.

Problemem jest, że często przegrywam w 1vs1 na topie.

Chciałbym wiedzieć jak tam dokładnie grać.

Przykład: Gram jako Yasuo vs Vladimir, on ma z 60 farmy więcej po zaledwie 15 minutach gry..

Albo jako Renekton przytulam wieże przeciwko Akali.

Jaxem grałem raz na Rengara, to także miałem o wiele mniej farmy od niego, lecz z pomocą junglera jakoś dawałem radę.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak grać na tej lini?

=

Opublikowano

Zależy kim i na kogo grasz. Jeżeli chodzi o yasuo vs vladimir, to powinieneś grać agresywnie, renekton vs akali też. Staraj się lasthitować. Jeżeli pushujesz, to zawsze miej warda.

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

60 farmy w 15 min to jest nic. Przegrywasz bo:

-Po prostu jesteś gorszy

-Nie wykorzystujesz potencjału champow (no renek to niemal zawsze wygrany top)

-Słabo farmisz

-yasuo nie jest dobrym Pickiem na topa. Lepiej wziąć cos twardszego

-albo po prostu nie masz run

3d8b54f471ac3645gen.png

Ten ból dópy

Opublikowano

Nie potrafisz farmić czyli jesteś słaby po prostu. 60 mniej farmy w 15 minucie to totalna porażka. Nawet pod wieżą nie powinieneś tyle stracić. Po prostu musisz spaść do niższej ligi i uczyć się grać na swoim poziomie.

Opublikowano

w 15min staraj się mieć około 120farmy, podstawowa farma to :

10-15min=100-150 farmy

25-30=250-300 farmy

lh jak tylko możesz, pamiętaj. WARD TO PODSTAWA ! najlepiej sobie kup tego za 100golda bo ten na 3min to jakieś gó. ;D

Słowo ‘Bóg’ jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić.Albert Einstein

Opublikowano

@up Wes mnie typie nie wkurwiaj. Praktycznie nie da się zrobić 100 w 10min na linii. Nawet gracze z LCS często tyle nie maja. Pokaz mi swoja farmę lepiej, bo zajezdzasz mi gownem poniżej 30lvla. A wardy wcale nie są podstawa, wystarcza te darmowe jak mocno nie pushujesz i co najważniejsze często niedoświadczeni gracze stawiają wardy w nieodpowiednm czasie tracąc sporo Golda.

3d8b54f471ac3645gen.png

Ten ból dópy

Opublikowano

300farmy w 25/30min jest ciężko wyciągnąć kolego... 200/250 to średnia w tej minucie więc kolego co zakładał temat trzymaj się tej średniej. FARMA JEST WAŻNIEJSZA OD KILI! I to sobie zapamiętaj. Dodatkowo graj nasusem :) Postać zmusza cię do last hitowania z Q co nauczy Cie farmić tak jak to ze mną było :) Teraz każdą postacią 90farmy w 10min to pikuś.

Opublikowano

Cwele nauczcie sie czytac, przeciez napisal ze o 60 wiecej farmy ma enemy w 15 a nie ze 60 w 15. Gowna zawsze musza hejtowac farme.

Opublikowano

@up - skoro przeciwnik ma 60 więcej farmy, to znaczy, że jego farma musi być naprawdę słaba. Przeciwnik go albo zonuje, albo powyższy gracz, nie umie wcale lasthitować.

Przede wszystkim, nie podałeś wszystkich info o sobie, lvl, run itp.

Moja rada - jak grać lepiej na topie:
To nie jest tak, że jest dobrze albo niedobrze. Przegrywanie 20-30 farmy to jeszcze w miarę - więcej to już katastrofa. Kamieniem milowym ma być dla Ciebie 70 farmy w 10 minucie. Ani mniej - ani więcej, ponieważ jest to wynik, pozwalający wykupić podstawowe przedmioty dla Twojej postaci.
Pograj sobie boty lub customa, na których poćwiczysz farmę, lub zrób to z kolegą!
Swojego czasu, każdego dnia grałem sparringi przeciwko swoim kolegom, co nauczyło mnie gry.

Znaczenie łatwiej jest farmić z odpowiednimi runami i masterkami. Jeżeli NAPRAWDĘ nie czujesz farmy, zagraj takimi masterkami z dodatkowymi obrażeniami do minionów. Powinieneś załatwić sobie podstawowe runy:
Czerwone: AD flat/Armor Pen
Żółte: Armor
Niebieskie: M.Res - skalujące
Quinty: AD flat/ Armor Pen

Ewentualnie zagraj Teemo i maksuj E - nie powinieneś mieć problemów z lasthitami, jeżeli będziesz rzeczywiście lasthitował, a nie po prostu pushował turreta. Nie wiem jak długo grasz, ale Teemo może być postacią, która pozwoli Ci ogarnąć flow tej gry i zapoznać się z praktycznie każdą techniką gry na topie w większym lub mniejszym stopniu.
Mowa tu o zamrażaniu linii, zonowaniu i splitpushowaniu. Dodatkowo ma otwartą drogę do wielkiej ilości buildów - Pure AP/ AP+CDR/ AP-AS hybrid/ On-Hit Bruiser / AD Bruiser - a osobiśćie gram nim jako support ;)

Musisz się nauczyć, że niejednokrotnie, będziesz wyspą na mapie gry i jungler nie zajrzy do Ciebie ani razu. Musisz się nauczyć grać tak, aby nie zostać zniszczonym zbyt wcześnie. Dobieraj odpowiednie przedmioty, przeciwko specyficznym wrogom. Jeżeli wróg pushuje - kup 2 Doran's blady - będziesz posiadał odpowiednie obrażenia do lasthitowania pod turretem i trochę life steala, przeciwko obijaniu. Jeżeli wręcz przeciwnie - zamraża linie, wykup sobie tarczę dorana (jedną).
Kupuj Armor przeciwko championom jak Riven, Rengar - które opierają się na wbiciu w ciebie i ewentualnym dobicu z ulta.
Musisz dostosowywać swój build. Czasem lepiej iść w dmg, czasem lepiej iść tankowato. Co gra to idea.

Jeśli Twój przeciwnik wrócił się do bazy - i możesz spushować jego linię tak, aby Twoje miniony rozbiły się o jego turret - zrób to! Straci zarówno farmę jak i doświadczenie.
Ewentualnie przyjdzie jungler łasy na farmę i zostawi inne linie w spokoju.

I w sumie to tyle.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Bo grać nie umiesz? Ja dziś renektonem na heimera przegrywałem tylko o 20 farmy i do 20 min nie mogli mnie zabic na topie... musisz po prostu opanować dobrze champa i wiedzieć kiedy podbić bo obić.Aaaa i staraj się najwięcej farmić bo na topie ciężko o kille

@UP z takimi runkami to możesz iść normale pograć a nie ranki, i nic dziwnego że potem jest płacz jak sie linie przegra

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...