Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanko] Podstawy c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak, chciałbym się dowiedzieć co w c++ jest potrzebne do jakiegoś rozwoju w tym języku, bo nie wiem czy wiem już wystarczająco dużo, żeby iść gdzieś naprzód.
Pętle, tablice, itp raczej rozumiem, za co brać się dalej, czego się uczyć, skąd się uczyć ?

Każda pomoc dobra ;)

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Pisz programy, aby nabrać wprawy i ucz się tego co będziesz aktualnie potrzebował (zakładając, że znasz podstawy. OOP, szablony, wskaźniki, podstawy STL, to co wymieniłeś). Tzn. Jak coś ci się wydaje dziwne w taki sposób jak to robisz, to poszukaj lepszego.

W internecie znajdziesz wszystko co potrzebne.

Opublikowano

Popieram zdanie poprzedników. Przydatny może będzie Ci również temat: http://www.mpcforum.pl/topic/554460-spis-najlepszych-darmowych-materialow-do-nauki-programowania/

Możliwe że znajdziesz linki do jakichś zagadnień o których być może nie wiesz. Jak nie wiesz co robić to zacznij uczyć się kolejnego języka, albo rozwijać się w kierunku bibliotek (np. graficznych).

PS. Phoenix, wbij na GG jeśli możesz...

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

klasy

Mogłeś się bardziej postarać.

Od siebie dodam, że jeśli wszystko co mówisz jest prawdą, dla lepszego spojenia swoich umiejętności polecam "Thinking in C++", które w miarę kompleksowo uczy całości języka.

A później biblioteki! :D

@Phoenix_PL no na takie posty @down już powinieneś warna załapać.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Może skonkretyzujcie mi co tak faktycznie jest podstawą tego języka, to odhaczę co potrafię i na podstawie tego coś dokładniej może się uda wskazać ;)

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Oj, podstawy jest dużo, oprócz tego co podałeś u siebie są:

- funkcje,

- dyrektywy preprocesora,

- operatory,

- struktury i klasy,

- wskaźniki,

- typy danych,

- dynamiczne alokowanie pamięci,

- specyfikatory dostępu,

- konstruktory i destruktory,

- przeciążenia funkcji,

- unie(rzadko używane) i typy wyliczeniowe,

- argumenty domyślnie funkcji,

- stałe,

- przestrzenie nazw,

- funkcje i zmienne statyczne i dynamiczne,

- referencje,

- dziedziczenie i kompozycja,

- polimorfizm, funkcje wirtualne,

- zarządzanie wyjątkami,

I jeszcze coś bym wygrzebał...

I w mojej skromnej opini najlepiej nauczysz się z tego co podałem w poście wyżej. Oczywiście to jest książka i nic nie stoi na przeszkodzie, by znaleźć darmowe internetowe źródło wiedzy.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Tak więc dużo podstaw przede mną :) 
(Ile z tego na maturze się znajduje ? heh)

Niektóre z tych zagadnień znam, ale chyba przydałoby się całej reszty douczyć w takim razie. 
Wcześniej ktoś wysyłał ten link:

http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/

Nada się czy inne propozycje ?

Opublikowano

Co do matury - absolutne minimum, czyli to, co aktualnie wiesz, pętle, zmienne, ogólna algorytmika.

Słyszałem że tutoriale Xiona są z lekka nieświeże, ale nie będę siał zamentu, bo nie korzystałem z nich.

Polecam jeszcze cpp0x.pl, albo zapoznaj się z tym tematem:

http://www.mpcforum.pl/topic/554460-spis-najlepszych-darmowych-materialow-do-nauki-programowania/

Opublikowano

Dobra, to teraz się wyjaśnia dlaczego programistów za dużo nie ma, matura tak naprawdę nie pokazuje żadnej znajomości języka i jak się chce coś więcej robić to samemu trzeba przysiąść, no nic trzeba trochę w przyszłość spojrzeć ;)
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, temat do zamknięcia, życzcie powodzenia ! :)

Opublikowano

"Ile z tego na maturze się znajduje ?"

Nic. Maturę jesteś w stanie w asemblerze zrobić. 

Najważniejsza do matury jest biegła znajomość STL'a i stdlib. Umiejętność korzystania z istniejących algorytmów/sortowań/konwersji/kontenerów minimalizuje ryzyko popełnienia błędu przy pisaniu własnych w stresie. 

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...