Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć? Baza czy możę skrpty?

Baza Czy Skrpty  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Od czego zacząć pisanie Via WWW

• Projektowanie Bazy Danych
      1
    • Tworzenie skryptów
      0
    • Nie mam zdania
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym zapytać starych wyjadaczy czy w GameDev'ie gier via WWW zaczynać od bazy danych czy może na początek skrypt ? Baza by była dosyć mocno rozbudowana bo moja koncepcja przewiduje wiele opcji. Który sposób byłby najlepszy aby gra mogła być tworzona szybciej/optymalniej?

hcq0.png

Opublikowano

Prototyp nie musi posiadać bazy. Na początku można operować na tablicach i stałych wartościach. - Robi się tak gdy nie wiemy czego będziemy potrzebować.

Jeśli natomiast wszystko mamy ładnie opisane, tj. mamy gotowy projekt, w którym jest przewidziane wykorzystanie bazy danych o podanej strukturze, to najlepiej taką bazę stworzyć już na początku.

gamedevmania.com

Opublikowano

W tym co chce stworzyć to jak na razie mam opisane w dużej mierze co i jak jednak wiadomo z czasem może coś się rozrosnąć albo coś moge usunąć. Mogłem to napisać w pierwszym poście ale zapomniałem. Z czasem mam zamiar wprowadzić wiele udogodnień co będzie związane z powiększaniem bazy danych o nowe tabele/kolumny. Lecz to z czasem nie robi problemu aby rozszerzyć możliwości.

hcq0.png

Opublikowano

Ile programistów tyle opinii ale dorzucę coś od siebie:

Najpierw (przynajmniej ja) projektuje  bazę i zaczynam tak jakby od końca. Najpierw myślisz jakie dane będą w 1 tabeli jakie będą pomocnicze i wybierane tylko wtedy kiedy będziemy łączyć tabele. IMHO tak jest łatwiej później pisać skrypty, jeśli jest ktoś taki jak ja że w jednej chwili pamięta w 10 min potrafi zapomnieć co miał zrobić :)

Opublikowano

Zrobię tak : Zaprojektuje jakiś wstęp do bazy danych i będę od razu pisał skrypty. Zobaczymy jak mi to wyjdzie. Na początek projektuje mini Framework aby mieć to wszytko w MVC bo jest to łatwiej ogarnąć ;-) i wiadomo nie pisze tych samych funkcji 1000 razy tylko mam polimorfizm.

Temat do zamknięcia moim zdaniem chyba że uważacie inaczej (PS. Admin zostaw dla przyszłych pokoleń do wglądu ;P )

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...