Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak wgrać CyanogenMod? Metoda uniwersalna!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wgrywanie ROMu, rootowanie i odblokowywanie bootloadera? To wszystko co przedstawię Wam w dzisiejszym poradniku ;)

CyanogenMod jest aktualnie największym graczem na rynku nieoficjalnych ROM'ów. Twórcy postanowili uczynić go bardziej przystępnego dla większej ilości osób - tak powstał CyanogenMod Installer :) W skrócie jest to aplikacja, która uprości proces wgrywania CyanogeMod'a na nasze urządzenie do minimum - w tym poradniku przedstawię Wam jak tego narzędzie używać. Zaczynamy!

Potrzebne rzeczy:

- telefon

- komputer

- kabel USB

Wszystko wykonujecie na własną odpowiedzialność. Nie biorę odpowiedzialności za cokolwiek co może stać się z waszym urządzeniem podczas tego procesu. Przed rozpoczęciem upewnij się, że wszystko rozumiesz. Pamiętaj, że wykonując tą operację tracisz gwarancję.

Jeśli ktoś czegoś nie rozumie, tu jest pierwotna instrukcja (poradnik na jej podstawie):

http://beta.download.cyanogenmod.org/install

1) Sprawdź czy Twoje urządzenie jest kompatybilne z instalatorem Cyanogen Mod! Można to zrobić na tej stronie:

http://wiki.cyanogenmod.org/w/CyanogenMod_Installer

2) Sprawdź czy bateria w urządzeniu jest naładowana (najlepiej na maxa), czy masz kabel USB dobrej jakości i pamiętaj - nie dotykaj (nawet nie dmuchaj) na swoje urządzenie w trakcie procesu!

3) Jeśli wszystko jest OK wykonaj backup danych aplikacji (np. za pomocą Titanium Backup), opcjonalnie Nandroid Backup (polecam wykonać) oraz zezwól na instalację aplikacji z nieznanych źródeł. Twoje urządzenie będzie wyczyszczone do zera podczas tego procesu!

1393843993-U867857.png

4) Następnie pobierz aplikację CM Installer na telefon - aby to zrobić otwórz przeglądarkę na telefonie i wpisz adres

get.cm/app

a następnie zapisz plik oraz zainstaluj go.

1393844583-U867857.png

Wygląd instalatora CyanogenMod na systemie Android

5) Zapoznaj się z wyświetlonymi informacjami. Jeśli mamy kopię bezpieczeństwa itp. możemy kliknąć na przycisk "Begin".

6) Wykonaj instrukcje, które będą wyświetlały się na ekranie - m.in. włączenie debugowania USB, czy przełączenie na tryb PTP. Aby wykonywać polecenia wybieramy "Continue", zaznaczamy daną opcję i wracamy do instalatora. Program powie nam kiedy do wykonywania operacji będzie niezbędny komputer.

7) Teraz należy pobrać paczkę na system Windows - w tym celu przejdź na tą stronę i zjedź do punktu 4.

beta.get.cm

8) Następnie zainstaluj program na komputerze, zacznie on pobierać dodatkowe pliki. Cierpliwie czekamy :) W tym czasie wyłącz antywirusa, aby nie przeszkadzał programowi. Następnie wykonuj instrukcje wyświetlające się na ekranie.

1394137010-U867857.png

Monit sprawdzania czy urządzenie jest podłączone

9) Gdy wszystko będzie gotowe podpinamy telefon porządnym kablem USB. Akceptujemy monit debugowania USB. Teraz instalator zacznie pracę :)

10) Wszystko gotowe! Gdy uaktywni się opcja "Install" kliknij ją :D Instalator zacznie pobierać ROM. Zajmie to trochę czasu. Nie należy teraz korzystać z telefonu.

1394183337-U867857.png

Pobieranie ROMu przez instalator

11) Telefon magicznym sposobem uruchomi się w trybie "Download" i program sam zacznie pracę. Trzeba będzie jeszcze wykonać kilka mało skomplikowanych rzeczy, instrukcje będą się wyświetlały (jest to na przykład odblokowywanie bootloader'a, program nas pokieruje :P) Po kilku chwilach telefon uruchomi się ponownie z zainstalowanym CyanogenModem!

1394137164-U867857.png

Instalacja CyanogenMod przez instalator na komputerze

1394137203-U867857.png

Instrukcja odblokowywania Bootloader'a wyświetlona przez instalator CyanogenMod

12) Gratulacje! Posiadasz CM!

Mam nadzieję, że poradnik Wam się spodobał i przydał ;)

Jeśli tak było nie zapomnij dać "Lubię to!".

To naprawdę motywuje do dalszej pracy :)

Aktualizacje:

05.03.2014 - zaktualizowano instrukcje, są teraz dokładniejsze.

06.03.2014 - stanowczo poprawiona szata graficzna, małe zmiany w instrukcjach, więcej obrazków - ogólnie zwiększona czytelność :)

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Nie na każdym działa. Na niektórych modelach trzeba wgrać przez Recovery i uważam to za łatwiejszy sposób, lecz nie każdy ma CWM'a wgranego.

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Nie na każdym działa. Na niektórych trzeba wgrać przez Recovery.

A czytałeś? Ten sposób nie wymaga nawet roota, więc wiesz :D Ale przydaje się do backup'u.

1) Sprawdź czy Twoje urządzenie jest kompatybilne z CyanogenMod'em! Można to zrobić na tej stronie:

http://wiki.cyanogenmod.org/w/CyanogenMod_Installer

Trzeba sprawdzić czy obsługuje je instalator.

Opublikowano

A czytałeś?

Trzeba sprawdzić czy obsługuje je instalator.

kompatybilne z CyanogenMod'em!

Chciałeś chyba napisać "kompatybilne z instalatorem CyanogenMod". Może to zmylić, ja się akurat na to nabrałem, za co serdecznie przepraszam.

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Chciałeś chyba napisać "kompatybilne z instalatorem CyanogenMod". Może to zmylić, ja się akurat na to nabrałem, za co serdecznie przepraszam.

Racja. Ja przepraszam już edytuję, bo rzeczywiście może brzmieć trochę nie jasno :D

EDIT

Już :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...