Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się kupić nowy procesor?

Ballde27

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie. Czy ktoś kto się zna może się wypowiedzieć na temat mojego sprzętu?
Zamieszczam zdjęcie.
Dodaje że ja jestem typowym użytkownikiem, nie mam większej pojemności o sprzęcie.
2/3 lata temu poszedłem do Vobisa i powiedziałem że chce porządny komputer do gier i taki mi o to złożyli.
Wydałem 5 tyś, teraz chcę spytać orientacyjnie czy w dzisiejszych czasach ta maszyna jest jeszcze godna, czy może
coś w niej wymienić np grafikę itp.

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość dla osoby ciemnej w tym temacie :)

post-210382-0-96714700-1393787262_thumb.png

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Jaka płyta główna? Ile ramu w jakich kostkach o jakich taktowaniach jaka aktualna GPU? Zasilacz jest OK. Sprawdz te rzeczy w CPU-z

@Edit obudowa też się przyda i czy posiadasz aktualnie chłodzenie boxowe czy jakieś inne jak tak to jakie

Opublikowano

Dziś pojawił się nowy problem. Bez zbędnych napinek, gier itp po prostu włączony komputer. Kilka razy przy włączaniu komputera zwiechy i menu główne nie wiem jak to nazwać. Wyświetla się tam temperatura procesora, który grzeje 87stopni!
Zdjęcia zaraz.

Komputer się wiesza i muli nawet na przeglądarce... nie wiem co robić...
Kompletnie się na tym nie znam.

Jeśli o chłodzenie to naliczyłem 3 wiatraczki większe jeden mniejszy an procesorze "chyba" i osobny ma zasilacz.

Nigdy nie było takich problemów zawsze wszystko dobrze chodziło Leauge of Legends ostatnimi czasy padaka fpsy spadają do 2fps.
Poradźcie coś :(

post-210382-0-93315900-1393879670_thumb.jpg

post-210382-0-55656600-1393879712_thumb.jpg

post-210382-0-24741400-1393879741_thumb.jpg

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Zmieniłbym obudowę na Z11 Plus + GTX780 + chłodzenie do procka(porządne) , ale musisz sprzedać kartę

Kręciłeś procka, że Ci sie tak grzeje?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Nic nie kręciłem własnie. Ja się na tym kompletnie nie znam więc nawet nie wiem jak to zrobić :D

Czyściłem wczoraj zasilacz, odłączałem go i rozkręciłem. U mnie w domu są koty i pies więc wiadomo co się dzieje...
Może przez to odłączenie zasilacz podaje złe zasilanie?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@up

Rozkręcałeś zasilacz? To może być przyczyna. Po raz pierwszy czytam, że ktoś rozkręcał zasilacz.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

@up

Rozkręcałeś zasilacz? To może być przyczyna. Po raz pierwszy czytam, że ktoś rozkręcał zasilacz.

To ja moge powiedzieć, że nawet w swoim 2 pc rozkręcałem feel 3 i wymieniałem kondensator i radiatory :P

Obudowa do zmiany + cooler na procesor i do tego 780 albo 770

cały czas sie grzeje? 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Ale nie w takim dobitnym sensie. Z zasilacza zdjąłem tylko górną część obudowy do której jest zamocowany wiatrak, cztery śrubki. Wyjąłem nadmiar kłaków. Teraz nie wiem czy tak grzeje, wcześniej przy odpalaniu kompa wyświetlało się to całe menu a przed nim ostrzeżenie przed wysoką temperaturą procesora i tam pisało że ma 87stopni, teraz nie wiem jak to sprawdzić w komputerze bez tego.

PS.: Wczoraj jak go czyściłem wyjąłem z niego trochę gadżetów żeby je przedmuchać z kurzu na zdjęciu pokazuje co to było.
Wcześniej się tak nie mulił zanim to zrobiłem, ale wszystko włożyłem na swoje miejsce jak było więc nie wiem co jest nie tak?
Ledwo przeglądarka pracuje a co dopiero gdybym miał sobie chociaż LoLa odpalić... 

Obudowę z11 oglądałem jest superowska, na pewno się w nią zaopatrzę. Kartę graficzną też kupie ale potrzebuje czasu. Spłacam motor na raty więc ze dwa miesiące mi zajmie uzbieranie bo kolejnej rzeczy nie chce brać na raty. Na chwile obecną potrzebuje pomocy by komputer doprowadzić do ładu bym mógł spokojnie chociaż sobie w Leauge of Legends zagrać przecież ten sprzęt spokojnie to udźwignie.. Szczerze powiedziawszy potrzebny tej maszynie jest format, ostatni raz miał go rok temu. Ale informatyk który mieszka niedaleko strasznie dużo kasuje, ja nie wiem czy sam sobie z tym poradzę...

Dodaje zdjęcie co wyjmowałem.

post-210382-0-84851800-1393956087_thumb.jpg

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Po tym jak sprawdzam wszystko jest ok tylko procesor strasznie się grzeje. Podajcie instrukcje jak mówicie o podkręcaniu procesora może odkręcić że tak powiem się go da.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

To zna zdjęciu na przy grafice i śledziu jest nie do przeczytania :D

po zdjęciu radiatora na procesor nałożyłeś nową pasete ?

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Nic nie wiedziałem o paście?
Może ktoś powiedzieć jak to zrobić?I gdzie taką pastę dostane?
Kiedy zdjąłem to chłodzenie przetarłem procesor i przedmuchałem chłodzenie i radiator chyba tak to się nazywa, nie nakładałem nic bo nie wiedziałem... myślałem że takową nakłada się w środku po rozkręceniu procesora a nie na wierzch.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

PANOWIE KOCHAM WAS. Nałożyłem pastę, której link wstawił Adrian no dziękuje wam za pomoc aż jestem wzruszony ;')
Pierwszy raz w życiu uzyskałem szybką i klarowną pomoc bez śmiechów itp że jestem blady w temacie.
A przy okazji wiele się nauczyłem i nie będę już tylko bezmózgim użytkownikiem! :)
Teraz proszę was o ostatnią pomoc. Chłodzenie procesora do 200zł polećcie mi tak by pasowało.

Jeszcze raz dziękuje!

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...