Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie - Edycja plików od rykox.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Zachęciłem się troszkę, by pobawić się z serwerem mt2. 

Więc pobrałem pliczki od RyKoX'a V2. 

Serwer stoi, wszystko ładnie pięknie, tak jak być powinno. 

Tylko mam kilka pytań odnośnie edycji serwera. 

1. Usuwanie tych niepotrzebnych setek ulepszaczy? ( Ogólnie z serwera. )

2. Usuwanie zbroi/broni na 200lv. + ? ( Jak usunąć, by przy logowaniu nie wywalało znów do wyboru CH, to samo wyżej. )

3. Usunięcie dropu z moobów na niskich lv, jak i z metinów tych 'nowych' ulepszaczy?

4. Usunięcie kilku qestów, czy jeśli usunę qesty, czy stanie się coś? Przykład, usunę qesty "Polowania 50+", to muszę coś usunąć też z folderu object?

5. Jeśli usunę jakąś mapę, czy muszę usuwać coś jeszcze?

6. Edytowanie NPC, jeżeli edytuje normalnie w Navi, w "shop_item" po restarcie wszystko pozostaje bez zmian. 

7. Usunięcie 6-tego skila. 

8. Jeżeli mam jakiegoś diffa, np. na 10 ku do G1, gdzie go muszę umieścić?

9. Zablokowanie możliwości wbijania doświadczenia, przy xxx lv. ( Przy max. 250lv. )

10. Zmiana ID przedmiotów, np. zrobienie setów na 200009, 300009, 400009, 500009, czy tylko wystarczy zmiana ID w navi i eksport do clienta ( locale )?

Na chwile obecna nic więcej nie przychodzi mi do głowy, jeżeli zauważę, lub przypomnę sobie coś, co mnie nurtuje, z edytuje. 

Opublikowano

Ulepki/itemy/eq usuwamy z item_proto w mysql.

Drop z mobów to albo common_drop_item, albo questem.

Questy usuwasz z locale_list, folderu quest oraz ew. z object.

Co do sklepów.. - wszystko robisz tak jak trzeba? Po resie wszystko powinno być ok ;)

Dify wgrywamy do game, dzięki dif patcherom.

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

9. Zablokowanie możliwości wbijania doświadczenia, przy xxx lv. ( Przy max. 250lv. )

10. Zmiana ID przedmiotów, np. zrobienie setów na 200009, 300009, 400009, 500009, czy tylko wystarczy zmiana ID w navi i eksport do clienta ( locale )?

Nie trzeba nic blokować . Wystarczy, że w configu każdego z channeli ustawisz max level : 250 i tyle. Po wbiciu 250 dalej się nie będzie dało.

Jeśli chcesz tylko zmienić ID to musisz zmienić je w item_proto w Navicat, item_proto serwerowym, musisz zmienić ID ikony tego co chcesz zmienić, w icon ID i to chyba na tyle ;)

DPFt2G3.png

Opublikowano

Ulepki/itemy/eq usuwamy z item_proto w mysql.

Drop z mobów to albo common_drop_item, albo questem.

Questy usuwasz z locale_list, folderu quest oraz ew. z object.

Co do sklepów.. - wszystko robisz tak jak trzeba? Po resie wszystko powinno być ok ;)

Dify wgrywamy do game, dzięki dif patcherom.

No tak, ale przy owych plikach, gdy usuwam z item_proto, później gdy się loguje, zamiast do okna wyboru postaci, wyrzuca mnie z powrotem do wyboru CH.

Tzn. Gdy usunę wszystko z pliku common_drop_item, żadnego lootu nie znajdę na serwerze, tak?

A są jakieś szczególne questy, dzięki którym serwer stoi? Czy mogę spokojnie usunąć wszystkie i dodawać od nowa?

Tak, usunąłem rekordy, dodałem itemy, zreebotowalem, a handlarze wciąż bez zmian.

ulepki z serwera usuwasz z item proto a z ulepszania w refine proto

Tyle to wiedziałem od samego początku. 

Nie trzeba nic blokować . Wystarczy, że w configu każdego z channeli ustawisz max level : 250 i tyle. Po wbiciu 250 dalej się nie będzie dało.

Jeśli chcesz tylko zmienić ID to musisz zmienić je w item_proto w Navicat, item_proto serwerowym, musisz zmienić ID ikony tego co chcesz zmienić, w icon ID i to chyba na tyle ;)

Tak, wiem i rozumiem, ale gdy taką rzecz wykonam, to mam normalnie grafikę, bony, itd. lecz nie mam modelu, tj. gdy założę zbroję to się tylko błyszczę, a modelu zbroi nie widać. 

Opublikowano

w item_list też ustaw

Co do usuwania questów to usuwasz jakieś

potem do konsoli wpisujesz ścieżkę do questów

Następnie rm -rf object

po czym ./qc *.quest

I te, które usunąłeś zniknęły i już ich nie ma a reszta jest ;)

DPFt2G3.png

Opublikowano

w item_list też ustaw

Co do usuwania questów to usuwasz jakieś

potem do konsoli wpisujesz ścieżkę do questów

Następnie rm -rf object

po czym ./qc *.quest

I te, które usunąłeś zniknęły i już ich nie ma a reszta jest ;)

To ja sobie na chwilę obecną to daruje.

I zacznę od czegoś czystego, zrobię po swojemu, a nie będę się bawić z nie wiem czym. 

Dzięki.

Opublikowano

Też tak sądzę ;) . Rykox ma za dużo nawalone w sobie,a skoro chcesz coś porobić to najlepiej od początku :)

@Topic

Jak chcesz właśnie od czystego zacząć to polecam pliki by terenzo :).

Jak metin2pl z 2013  . 

Tam dodawać będziesz uczył się dodawać wszystko sam, jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz do mnie na pw .

@Edit

http://www.mpcforum.pl/topic/768196-czyste-serverfiles-by-terenzo/

Link do plików by terenzo.

DPFt2G3.png

Opublikowano

Też tak sądzę ;) . Rykox ma za dużo nawalone w sobie,a skoro chcesz coś porobić to najlepiej od początku :)

@Topic

Jak chcesz właśnie od czystego zacząć to polecam pliki by terenzo :).

Jak metin2pl z 2013  . 

Tam dodawać będziesz uczył się dodawać wszystko sam, jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz do mnie na pw .

@Edit

http://www.mpcforum.pl/topic/768196-czyste-serverfiles-by-terenzo/

Link do plików by terenzo.

Wczoraj właśnie już je pobrałem razem z clientem, ale dziękuję. 

Też teraz uznałem, że początki z RyKoX'a będą złym pomysłem.

Dzięki, jeżeli będzie potrzebna koniecznie pomoc, postaram się napisać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...