Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy Game Maker nadaje się do zaczęcia pisania gier?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do was pytanie czy Game Maker nadaje się do ZACZĘCIA pisania gier. Jeśli tak to czy mógłby mi ktoś podać jakieś tuty itp itd. Chciałbym zacząć pisanie gier , na początek 2d. Nie pisać mi o żadnych Rad Game Tools , Rpg Makerach. Ew. jakby mi ktoś podał jakieś kursy dla początkujących jeśli chodzi o pisanie skryptów to byłbym baardzo wdzięczny , ponieważ właśnie tego nie potrafie :/ . Jeśli ktoś chce napisać że w Game Makerze Studio są tutoriale to odrazu mówie że są po angielsku i nie wszystko rozumiem. 

tumblr_n0ma3n8fLx1smbf1ao1_400.gif

Opublikowano

Mam do was pytanie czy Game Maker nadaje się do ZACZĘCIA pisania gier. Jeśli tak to czy mógłby mi ktoś podać jakieś tuty itp itd. Chciałbym zacząć pisanie gier , na początek 2d. Nie pisać mi o żadnych Rad Game Tools , Rpg Makerach. Ew. jakby mi ktoś podał jakieś kursy dla początkujących jeśli chodzi o pisanie skryptów to byłbym baardzo wdzięczny , ponieważ właśnie tego nie potrafie :/ . Jeśli ktoś chce napisać że w Game Makerze Studio są tutoriale to odrazu mówie że są po angielsku i nie wszystko rozumiem. 

Najlepsze do zaczęcia to będą programy odpalane przez CMD - interpreter poleceń. Swojej przygody nie warto zaczynać z jakimiś gotowymi silnikami, naucz się podstaw, a później przejdź na jakieś silniki, ewentualnie napiszesz takowy sam ;)

Jednak jak napaliłeś się bardzo na tego game makera to poszukaj jakiś tutów tu:

http://www.gmclan.org/

Ewentualnie na stronie producenta ...

Opublikowano

Nie polecam, bo z tego co wiem tam nie ma żadnego programowania.

Programowanie to pisanie kodu, a nie jakieś sklejanie bloczków i obazków

Opublikowano

Najlepsze do zaczęcia to będą programy odpalane przez CMD - interpreter poleceń. Swojej przygody nie warto zaczynać z jakimiś gotowymi silnikami, naucz się podstaw, a później przejdź na jakieś silniki, ewentualnie napiszesz takowy sam ;)

Jednak jak napaliłeś się bardzo na tego game makera to poszukaj jakiś tutów tu:

http://www.gmclan.org/

Ewentualnie na stronie producenta ...

Na gmclanie jest mało tutów do studio. Możesz podać jakieś ciekawe kursy? :) Mam pare książek u siebie o programowaniu ale tam jest tylko pascal i turbo pascal.

Opublikowano

Kurcze, spróbuj może się pouczyć C++, albo Javy, na pewno Ci to pomoże w ewentualnym pisaniu gier. 

Ja bym nie zaczynał od tego programu.

http://gmc.yoyogames.com/index.php?showforum=115

Sprawdź tutaj, jeżeli angielski Ci nie sprawia problemów :)

Proszę Cie, przecież w każdej chwili możesz "dopisać" swoje skrypty. To samo możemy powiedzieć chociażby o unity, mamy wbudowany zestaw textur i modeli i też nie musimy (teoretycznie) nic programować/skryptować na własną rękę...
Opublikowano

Kurcze, spróbuj może się pouczyć C++, albo Javy, na pewno Ci to pomoże w ewentualnym pisaniu gier. 

Ja bym nie zaczynał od tego programu.

http://gmc.yoyogames.com/index.php?showforum=115

Sprawdź tutaj, jeżeli angielski Ci nie sprawia problemów :)

Angielski umiem średnio. Większość ale nie wszystko rozumiem. Postanowiłem uczyć się narazie c++ . Nie wiem ile mi to zajmie ale mam czas. W trakcie będe coś może próbował. Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Pisanie kodu... Śmiesznie...

Kiedyś użytkownicy Mpc nie pisali takich głupot... może dlatego że nie programowywali niczego a teraz mamy panów po zarządzaniu...

A co jeżeli ci powiem że schemat UML też się liczy to rysowania i wstawiania bloczków ?  Nie słyszał?to wpisze w google.

Swego czasu pewien typo wymyślił środowisko Wysiwyg(czy dobrze pisze?)

To jak z ręcznego przejść na automat super pomysł.

Opublikowano

Przepraszam ale napisałem " z tego co wiem " a wiem głównie Web Master'kę  i trochę C#, Java, C++ (+ Unity3D)

A WYWSIG to czasem nie jest Editor?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...