Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawko. Co i jak?

KDKJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No siema. Po praktykach (ok. 15 kwietnia) wybieram się na prawko, ale mam kilka pytań.

Jak to jest z osobą noszącą okulary? Do okulisty przed badaniami lekarskimi czy po? Tak właściwie to kiedy idzie się na badania? Po daniu papierów czy przed? 

Płaci się za kursy wraz z egzaminami, badania lekarskie (+ okulista) i wydanie prawka, czy coś jeszcze trzeba doliczyć?

Jak coś mi się przypomni to napiszę.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

No siema. Po praktykach (ok. 15 kwietnia) wybieram się na prawko, ale mam kilka pytań.

Jak to jest z osobą noszącą okulary? Do okulisty przed badaniami lekarskimi czy po? Tak właściwie to kiedy idzie się na badania? Po daniu papierów czy przed? 

Płaci się za kursy wraz z egzaminami, badania lekarskie (+ okulista) i wydanie prawka, czy coś jeszcze trzeba doliczyć?

Jak coś mi się przypomni to napiszę.

Najpierw idziesz na badania do ośrodka, tam dostaniesz papier z wynikami. Zazwyczaj okulista też jest na miejscu. Następnie do starostwa idziesz wyrobić profil PKK i z tym idziesz do OSK i zapisujesz się na kurs. Zapewne prawko będziesz miał ważne na 5 lat, ponieważ nosisz okulary, potem trzeba na nowo badania zrobić i wyrobić nowe prawko ( sam plasticzek). Płacisz za badania, kurs w OSK, potem w MORD/WORDzie płacisz egzamin teoretyczny i praktyczny i na końcu jak zdasz to idziesz do starostwa płacisz, dajesz ten papierek z Mord-u/Word-u  i czekasz do 14 dni (teoretycznie) w praktyce odierasz już zazwyczaj po 5-6 dniach roboczych.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Do okulisty się chyba przed badaniami wybiorę bo wada się zwiększyła na 100%. Nie mam dużej, ale jednak.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...