Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wbudowane GPU do płyty głównej.

GabekXCS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcę wymienić w swoim komputerze procek + ram + płytę główną, lecz szukając dobrej oferty na Allegro.pl zastanowiła mnie jedna kwestia. W opisach aukcji jest informacja, że płyta główna ma wbudowaną kartę graficzną. Moim zdaniem GPU, które mam teraz nie jest takie złe, więc w najbliższym czasie nie planuje jego wymiany. Tak więc moje pytanie brzmi: czy moja obecna karta graficzna będzie "działała", jeżelibym wstawił do kompa zestaw procek + ram + płyta główna z wbudowaną grafiką? Czy mogą wystąpić z tym jakieś problemy?.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Karta wbudowana w płytę/procesor nie przeszkadza tej dedykowanej (podłączanej pod PCI-e).

Ale jak będziesz chciał coś zmieniać to podaj obecne części w tym model zasilacza i budżet to znajdzie się coś dobrego.

Opublikowano

@up

dzięki wielkie :)

A co do tematu to mój obecny sprzęt to:

-Procesor: AMD Athlon™ 64 Processor 3000+ 1.81GHz

-Pamięć RAM: 5GB DDR2 (dostępne 4GB - 1GB na idzie na system)

-Płyta główna: ASUS M2N-E

-Zasilacz: MODECOM Feel-350ATX (Max 330W)

-Karta graficzna: ASUS EAH4670 1GB

-Dysk: Western Digital Caviar (WDC) WD2500KS-00MJB0  232GB  16MB  SATA - II

Na ulepszenie kompa nie chce wydać za dużo, bo jest to zmiana tylko tymczasowa. Myślę, że 500zł bym na to mógł wydać.

Patrzyłem trochę na Allegro i znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/rozbudowa-2x-3-0-4gb-ddr3-g41-chlodzenie-okazja-i4004126515.html

Doradźcie czy byłby to dobry zakup i czy ramu starczy. (Ogólnie to  nie gram w jakieś wymagające gry, bo gram w cs 1.6, metin2 i minecraft)

W cs'a i metina gra mi się dobrze, ale w minecrafcie mam stanowczo za mało fps'ów.

Opublikowano

Ta płyta jest na socket 775, nie opłaca sie jej brać zupełnie

Najpierw to by sie zdało wymienić zasilacz 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

No a jaki zasilacz i zestaw poleciłbyś mi biorąc pod uwagę to co napisałem w ostatnim komentarzu?

I dlaczego trzeba wymienić zasilacz? Nie pociągnie tego zestawu jak bym wymienił?

Opublikowano

Minimum to Corsair VS 450, wyżej Deus G1 500 (mam, polecam) i trochę lepszy Deus M1 550 z modularnym okablowaniem. Są za około 140, 180 i 220 zł. Do tego możesz kupić kartę graficzną za około 300 zł, dobrym wyborem byłby np. GTX460 lub z nowszych HD7770. W przyszłości zmienisz procesor i masz dobry zestawik do gier.

Opublikowano

No dobra, ale jak już pisałem nie chcę na razie zmieniać grafiki tylko procek + płyta główna + ram (ew. ram oddzielnie). Na zasilacz z tego co widzę wydam minimum 100 zł, a za dużo na ulepszenie kompa nie chcę zabulić. Pisałem też wcześniej, że mój budżet to około 500zł. Da rade coś skołować? Doradzicie?

Opublikowano

Przecież mówiłeś że nie masz grafiki, a na tej zintegrowanej w nic nie pograsz, nawet w grami online będzie problem żeby było płynnie. lepiej Ci wyjdzie pierw zmiana grafiki, ewentualnie dozbieraj do nowego zestawu

Opublikowano

@SweetJesus

@up

Serio? Tak ciężko przeczytać wcześniejsze posty? Przecież napisałem w pierwszym poście, że grafiki nie mam zamiaru wymieniać, bo uważam, że jeszcze mi wystarczy, a sprzętu nie chcę kupować jakiegoś mega, bo tak jak pisałem w innym poście jest to zmiana tymczasowa, a poza tym nie gram w bardzo wymagające gry (info też w poprzednich postach...). Pomożecie w końcu coś dobrać z zestawu procek + płyta główna + ram i ew. zasilacz jeżeli ten stary nie pociągnie. Oczywiście w jak najmniejszej cenie...

Powtarzam: Nie jest to wymiana na jak najdłuższy czas tylko tymczasowa.

Opublikowano

Ta płyta jest na socket 775, nie opłaca sie jej brać zupełnie

Najpierw to by sie zdało wymienić zasilacz 

A możesz mi wytłumaczyć dlaczego nie opłaca się brać z socket 775??

Opublikowano

Grafika: ASUS EAH4670 1GB

Też była podana we wcześniejszym komentarzu...

A co do tego zestawu to co z zasilaczem, bo "wakc34" pisał, że stary nie pociągnie tego?

Opublikowano

Ten Pentium jest mniej prądożerny niż to twoje coś więc bez problemu pociągnie, ale to jednak modecom, radziłbym w pizdu to wywalić jak najszybciej.

Karta znikomej wydajności, zmieniłbym chyba nawet przed procesorem, zależy w co grasz.

Opublikowano

Nie gram w bardzo wymagające gry (info też było we wcześniejszym poście...). Obecnie gram w cs 1.6, metin2 i minecraft. W cs'a i metina nie ma problemu, lecz w minecrafcie mam stanowczo za mało fps'ów. No a co do zasilacza to co w końcu z nim? Nie wiem już, bo najpierw piszesz, że procek mało prądu potrzebuje a potem, że słaby zasilacz i jak najszybciej mam go wywalić, więc już zgłupiałem.

Opublikowano

Zasilacz ogólnie wytrzyma jakąś losową ilość czasu, ale nawet bez obciążenia to totalny syf  z czarnej listy i może w najgorszym wypadku wybuchnąć uszkadzając podzespoły.

Opublikowano

Zasilacz tylko też dokup w przyszłości , bo jak znam życie to za niedługo będziesz zmieniał na i5 , dołożysz 4 gb ram i pewnie gtx 560/660 kupisz sobie , a tu jebs spaiło się all .

18706.png

12012395664c93b46ec7f29.jpg

Jeśli pomogłem, daj "+" ;D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...