Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bug przy przechodzeniu między mapami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś pobrałem sobie silnik eclipse origins i nawet bardzo mi się spodobał. Dużo jest roboty aby stworzyć w nim grę no ale nie od razu Kraków zbudowano. :) Jedyna rzecz jaka mnie trochę wkurza to to że czasem przestaje działać, nie odpowiada. Lub też buguje się przy przechodzeniu między mapami w Admin panel. Wiecie może jak zaradzić tym bugom? Lub znacie równie dobry silnik. :) 

Opublikowano

Wielkie dzięki. Zaraz wszystkie sprawdzę.

@Edit

Trochę o inne propozycje mi chodziło. Ale bardzo zaciekawiło mnie Unity 3D i Gamesalad. Wielkie dzięki. :)

Opublikowano

Wiesz ofc, żeby wydać grę (komercyjnie) potrzebujesz licencji programu i ew. assetów z jakich korzystasz ? Co prawda to tylko 300 - 3000 zł +, jednak lepiej żebyś wiedział niż na piratach eksportował :P

Opublikowano

Ale nie mam zamiaru wydawać żadnej gry. ;P Jeśli już to tylko pokazac ją dla znajomych. :) Chciałem się tylko pobawić. No i niestety Unity 3d nie zadowoliło mnie. Jest strasznie dziwne jak dla mnie. ;P Znacie może coś mniej zaawansowanego do zrobienie gry mmmorpg w 2D? Tak hobbistycznie dla krótszego czasu. :)

Opublikowano

Ale nie mam zamiaru wydawać żadnej gry. ;P Jeśli już to tylko pokazac ją dla znajomych. :) Chciałem się tylko pobawić. No i niestety Unity 3d nie zadowoliło mnie. Jest strasznie dziwne jak dla mnie. ;P Znacie może coś mniej zaawansowanego do zrobienie gry mmmorpg w 2D? Tak hobbistycznie dla krótszego czasu. :)

Nic łatwiejszego od Eclipse Origins/ Evolution nie znajdziesz. To są tak jakby gotowe już gry z serwerem, w których możesz już robić własne mapki. Oczywiście są one bardzo słabo napisane + VB który jest bardzo wolny i już nieco przestarzały...

Sprawdź mirage creation z tego co pamiętam jest to na C# XNA, jednak nie wiem czy zostało to skończone. 

Warto również zobaczyć "silniki" użytkowników forum o EO:

http://www.eclipseorigins.com/community/index.php?/forum/56-custom-versions/

Znajdziesz tu różne wersje stworzone przez użytkowników, niektóre są na prawde godne uwagi :)

Opublikowano

Wieeeelkie dzięki. Zaraz to wszystko oblukam. ;P A co do tego jak napisane jest Eo to się w zupełności zgadzam. ;P 

Opublikowano

A jest coś może podobnego do eclipse origins?  Tylko lepiej napisane lub w innym języku. 

Może być jakiś nawet płatny. Tylko w normalnej cenie. ;P

Opublikowano

Najlepiej poswiecic pare tygodni na nauke i samemu napisac.

Opublikowano

Warto uczyć się dla zrobienia gry dla zabawy? ;P Masz na myśli naukę VB? :) Mógłbyś podpowiedzieć w czym najlepiej i bez większych problemów moża by było zrobić takę grę? :P

Opublikowano

Warto uczyć się dla zrobienia gry dla zabawy? ;P Masz na myśli naukę VB? :) Mógłbyś podpowiedzieć w czym najlepiej i bez większych problemów moża by było zrobić takę grę? :P

Uh nwm jak tam vb, nie wiem jak tam c++, ale wiem że większość języków ma wsparcie OpenGL, więc moge ci powiedziec conieco o pisaniu w opengl.

Też super hiper tego nie ogarniam ale sprawa jest następująca:

1.Pierwsze co to wybierasz sobie jakiś język ze wsparciem tegoż api.

2.Uczysz się podstaw samego języka.

3. Zaczynasz pisać i równolegle się uczyć opengl, piszesz proste programiki wyświetlające kwadraciki itp (Tutaj jest bardzo fajnie bo niezależnie jaki język wybierzesz to api opengl jest to samo, więc możesz się uczyć z tutoriali z innych języków). [ http://nehe.gamedev.net/ https://github.com/mattdesl/lwjgl-basics/wiki http://www.opengl-tutorial.org/ http://ogldev.atspace.co.uk/ http://www.arcsynthesis.org/gltut/ ]

To już jest więcej informacji niż ja posiadałem na początku, więc doceń to że się dziele i weź się do roboty ;)

Apropos:

Polecam ci naukę Javy bo z nią możesz się uczyć równolegle innych ciekawych języków, a tak czy tak jaki język nie wybierzesz (byle nie VB) to będzie dobrze.

Opublikowano

Ogólnie to właśnie nad javą się zastanawiałem. Przy najbliższej wolnej chwili zaczynam. C++ pewnie jest lepsze niż java. Ale jest tez o wiele trudniejsze. ;P 

Opublikowano

Trudniejsze? Poziom komplikacji jest podobny. Java jest typowo obiektowym językiem, jest zdecydowanie bardziej abstrakcyjna. Możliwe, że osobie początkującej łatwiej będzie ogarnąć podstawy Javy, ale jak już się wejdzie głębiej, to wychodzi podobnie. Co jest lepsze? Nie idzie ocenić. Jedno jest lepsze w jednym, drugie w drugim. Jakby Java była 'gorsza' niż C++, to by jej nie było, a napewno nie byłaby jednym z bardziej popularnych języków, nawet wśród profesjonalistów.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Ogólnie to właśnie nad javą się zastanawiałem. Przy najbliższej wolnej chwili zaczynam. C++ pewnie jest lepsze niż java. Ale jest tez o wiele trudniejsze. ;P 

LibGDX (OpenSource) posiada cos takiego jak jni gen, jakies 15 min temu skończylem się tym bawić i:

Jak to dziala? Tak samo jakbys tworzył jni tylko nie musisz się recznie męczyc z kompilacją i wszystko masz w kodzie z javy np:

2014-03-04_18-50-45.png

Opublikowano

Mógłbyś mi jeszcze przybliżyć jak odpalić program który się pisze? Bo klikając run wyskakuję jakieś okienko i nie do końca czaje co dalej. ;) (Tak wiem, powalające pytanie.)  :P

Uh niechce mi sie tlumaczysz, klikasz na plik prawym i masz:

2014-03-05_14-10-39.png

Opublikowano

Uh niechce mi sie tlumaczysz, klikasz na plik prawym i masz:

2014-03-05_14-10-39.png

Chyba masz inną wersję bo u mnie tego nie ma. ;)

@edit. Nie wiem jak skonfigurować aby odpalało przez javę. Bo domyślnie nic nie ma. Na necie znalazłem że trzeba podać z linku ale nie działa.. ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...