Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak to zrobić .htaccess

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem ponieważ nie wiem, jak to zrobić by w przeglądarce zamiast: 

strona.pl/index.html 

widniało: 

strona.pl/index

wiem, że to trzeba zrobić jakoś w pliku .htaccess, ale nie wiem dokładnie jak, dodatkowo mam hosting na cba.pl i na serwerze nie mam takiego pliku, proszę was o pomoc. 

@EDIT. 

Dzięki temu kodowi: 

RewriteEngine on
RewriteRule ^index.(php|html|htm)$ / [R=301,L]
RewriteRule ^([a-z0-9-_]+)/index.(php|html|htm)$ /$1/ [R=301,L]

Udało mi się usunąć .html z samego index.html i teraz zmiast strona.pl/index.html mam samo strona.pl/ ale jak to zastosować do wszystkich podstron, bo inne podstrony są normalnie z .html i jak usuną go także stamtąd. 

Opublikowano

to zwykly plik tekstowy, tworzysz go np w notatniku :)

gorzej bedzie z zapisem, bo windows stwierdzi ze plik nie ma nazwy a tylko rozszerzenie, ale np TotalCommander bedzie potrafil zmienic nazwe

co do podstawowego pytania to poczytaj o "mod rewrite"

http://sf.jogger.pl/2007/05/02/mod-rewrite-w-przykladach/

na poczatek masz to ^^ a wiecej u "wójka" :)

kolejna sprawa to czy na serweerze jest wlaczony ten mod  (niektorzy nie wlaczaja, lub zle konfiguruja i nie dziala)

http://wiki.joomla.pl/Jak_sprawdzi%C4%87,_czy_w%C5%82%C4%85czony_jest_mod_rewrite%3F

^^ opis jak sprawdzic

Lepiej jest nie odzywać się wcale i pozwolić ludziom myśleć, że jesteś glupi, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Opublikowano

wiem jak stworzyć ten plik tylko proszę o zawartość kodu w tym pliku, żeby nie było witać tych html, bo nie znalazlem tego nigdzie. 

Opublikowano

Lepiej jest nie odzywać się wcale i pozwolić ludziom myśleć, że jesteś glupi, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Opublikowano

(...)  Nerwy to mozesz sobie w du pe wsadzic. 

Jak widac na zalaczonym obrazku nerwy to pokazujesz Ty - na forum nakierowujemy i pomagamy a Ty chyba liczyles na gotowca, lacznie z umieszczeniem na FTP :P :>

... a jesli przeczytales 742tys stron jak piszesz i nic tam nie znalales, to znaczy, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem,a na to (nie tylko ja) nic poradze

Mark Twain

Opublikowano

no masz racje liczylem na gotowca, zebym mogl sobie tylko wkleic do .htaccess czy to takie dziwne, wyslales mi te linki dobra spoko, dales co miales, nie wiem po co sie napinasz i piszesz te nast. posty, nie masz sie gdzie rozladowac to wyjdz troche z domu.  

Opublikowano

Ty tez masz racje - szkoda marnowac czasu na Ciebie. Ide sie przewietrzyc, a Tobie dam ostatnia rade w tym temacie

1. odpal przegladarke

2. wpisz w google "Adam Słodowy"

3. zastosuj sie do jego rad bo tylko to Ci pozostalo jesli bedziesz wszystkich obrazal i wysuwał żądania ...

... milej lektury : :)

Mark Twain

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...