Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak zdobyć szybko dobre wyposażenie

Cas93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TuT Jak zdobyć szybko dobre wyposażenie w DayZ Standalone.

Witam wszystkich graczy, dzisiaj chciałem wam przedstawić kilka dobrych miejsc w których możecie zdobyć na prawdę bardzo dobre wyposażenie w grze. Jest to poradnik dla początkujących graczy, ale może i tym bardziej doświadczonym coś się tutaj przyda.

Więc tak, przeważnie w grze respimy się w małych miasteczkach takich jak: Solnichiny, Kamyshowo ...

rFO3Y8t.jpg

nZZO5dt.jpg

i w pomniejszych miasteczkach obok właśnie miast które wymieniłem.

Żeby odnaleźć drogę w DayZ zazwyczaj trzeba rozglądać się za znakami na których widnieją nazwy miejscowości w której aktualnie się znajdujemy lub do której mamy ileś tam kilometrów. Później otwieramy mapkę która znajduje się pod tym linkiem: http://i.imgur.com/wy1SWMO.jpg i określamy nasze położenie.

Miasto w którym zdobędziemy trochę wyposażenia to Elektrozavodsk, polecam je odwiedzić zaraz po wejściu do gry.

DuGAzkx.jpg

Niebieski - miejsca w których znajduje się woda pitna.

Czerwony - Straż pożarna, znajdziemy tam różnego rodzaju wyposażenie np. siekiery, pistolety, ubrania, apteczki itd.

Zielony - Sklep w którym znajdziemy jedzenie, napoje czasami również plecaki i inne ciekawe rzeczy.

Biały - Szpital w którym znajdziemy apteczki, bandaże itd.

Później kierujemy się na zachód w kierunku Chernogorsk.

Uważajcie jak już tam dojdziecie ponieważ właśnie w tym mieście kręci się najwięcej graczy i bardzo łatwo można stracić swój dobytek w grze.

Zu0i0nn.jpg

Niebieski - Miejsca w których znajduje się woda pitna.

Czerwony - Straż pożarna, znajdziemy tam różnego rodzaju wyposażenie np. siekiery, pistolety, ubrania, apteczki itd.

Zielony - Sklep w którym znajdziemy jedzenie, napoje czasami również plecaki i inne ciekawe rzeczy.

Chernogorsk jest bardzo dużym miastem które posiada jeszcze trzy mniejsze osiedla.

Można znaleźć tam na prawdę sporo ciekawych rzeczy, ale pamiętajcie że im większe miasto tym więcej kłopotów czyli graczy szukających wyposażenia.

Jak już zapchaliśmy nasz plecak potrzebnymi rzeczami, niezbędnymi do przetrwania to już nadszedł czas żeby się porządnie uzbroić.

Powinniśmy udać się teraz na Lotnisko (Balota) które jest na zachód od Chernogorska.

bRxjLtq.jpg

Czerwony - Miejsca w których możemy znaleźć broń, wojskowe wyposażenie, amunicje itp.

Polecam udać się w to miejsce ponieważ znajduje się tam bardzo dużo ciekawego wyposażenia.

Pamiętajcie również żebyście zachowali ostrożność, na lotnisku stajecie się bardzo łatwym celem.

Gracze tylko czekają żeby ktoś za nich wszystko pozbierał, wystawił się na lotnisku jak na tacy i BOOM już was nie ma.

Teraz bez problemu możemy się udać po więcej militarnego wyposażenia.

Kierujemy się na północny zachód do militarnej bazy.

aQoC7o7.jpg

Czerwony - Miejsca w których możemy znaleźć broń, wojskowe wyposażenie, amunicje itp.

Jeżeli już chcecie mieć w stu procentach militarne wyposażenie to musicie udać się do militarnej bazy.

Znajdziecie tam prawie wszystko, od plecaków militarnych do amunicji, ulepszenia do broni jak i samą broń.

Myślę że nie muszę tego jeszcze raz pisać, ale tam musicie uważać na graczy jak nigdzie indziej.

Lepiej znaleźć dobre miejsce, trochę się porozglądać i obserwować teren niż stracić całe wyposażenie.

Już jesteśmy uzbrojeni, ale ciągle nam mało tego wszystkiego.

Może potrzebujemy więcej amunicji, broni ? lub innego militarnego wyposażenia ? lub też w bazie było pusto ponieważ inni gracze już wszystko zabrali ?

Nic nie szkodzi, w takim wypadku udajemy się do Zelenogorsk i później do kolejnej militarnej bazy.

Dzdd1ly.jpg

Teraz możemy się udać do kolejnej militarnej bazy tak jak napisałem wcześniej.

Polecam tę bazę ponieważ tutaj również znajdziecie ciekawe wyposażenie.

oPK3lAb.jpg

Można jeszcze udać się na lotnisko które jest na północ od militarnej bazy.

Znajdziemy tam w szczególności broń i amunicje. Muszę wam jeszcze napisać że właśnie na nim kręci się bardzo dużo graczy.

C7MmSJ6.jpg

Tutaj już kończy się mój poradnik dla początkujących graczy.

Mam nadzieje że jakoś wam pomogłem i dzięki temu nie będziecie błądzić w Świecie DayZ Standalone.

Pamiętajcie żeby się nie wychylać i nie ufać nieznajomym graczom.

Przydatne linki:

Mapa DayZ Standalone: http://i.imgur.com/wy1SWMO.jpg

Dokładniejsza mapa: http://dayzdb.com/map/chernarusplus#5.053.022

Polecam również pobrać aplikacje na Androida DayZ Standalone Map - iZurvive.

Możemy ją pobrać wchodząc w Sklep Play i wyszukać iZurvive lub po prostu wpisać DayZ Standalone.

Zakaz kopiowania mojego poradnika bez mojej zgody.

Opublikowano

Polecam również pobrać aplikacje na Androida DayZ Standalone Map - iZurvive.

To się bardzo przyda.

Moja postać prawie zawsze respi się koło Kamyshowa i mam niezawodną taktykę: Msta, Staroye, Guglovo, Nowy i Stary Sobor, Kabanino i największe lotnisko na północy. Po takiej wyprawie mam już prawie wszystko co w DayZ obecnie można mieć.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Popraw te dwa słowa - militarnej bazy, bo to brzmi jakoś tak...

Może i brzmi to trochę dziwnie, ale napisałem to tak jak zostało napisane na mapce DayZ Standalone.

Jeżeli to ci przeszkadza możesz napisać do twórców gry żeby to zmienili.

Opublikowano

Może i brzmi to trochę dziwnie, ale napisałem to tak jak zostało napisane na mapce DayZ Standalone.

Ale military base jest poprawnie, a militarna baza raczej nie...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak to przeczytałem to po prostu jakbym nie leżał na łóżku to bym pewnie spadł z krzesła. To, że coś po angielsku jest napisane to nie znaczy, że tłumaczymy słowo po słowie. Jeżeli już coś się tłumaczy to interpretuje się tak, żeby dla nas Polaków było to poprawnie napisane. I nie wprowadzaj ludzi w błąd bo nie napisałeś tak jak było na mapce DayZ SA dla ścisłości ;).

Military base można przetłumaczyć na bazę sił zbrojnych

Również prawda - interpretować możemy różne słowa w każdy sposób, póki znaczą to co w swojej angielskiej wersji, ale większość graczy DayZ przyjmuje jak najkrótsze sformułowania, aby za dużo nie mówić podczas gry, kto będzie mówił "typ przy bazie sił zbrojnych"? ;D 

@topic

Co do poradnika, fajnie wszystko opisane chociaż zamiast dawać jakiś śmieszny SS mapy na hosting polecam wpisać "DayZ SA map" i kliknąć w pierwszy link - dokładniejsza mapa o wiele. Dla ludzi zielonych te SSy z zaznaczonymi bazami militarnymi są żałosne jak już robisz loot-route'a to wrzucaj większą tą mapę z zaznaczonymi drogami w którą strone, aby gracz wiedział gdzie dokładnie się ma ruszać, bo żeby ocenić gdzie jest północ/południe musiałby się trochę namęczyć.

Moim zdaniem Twój sposób zdobywania ekwipunku jest za mało efektywny w stosunku "czas > ekwipunek". Nabiega się ktoś i prędzej kulkę dostanie w Cherno albo Elektro zanim dobiegnie na duże lotnisko. No chyba, że gra mało ludzi, ale to nie zmienia faktu, że jest to niekorzystny sposób jak dla mnie. 

W każdym bądź razie - Wszystko fajnie opisane, oprócz tych SSów, no i jak pisałem - sposób efektywny na ekwipunek, ale zajmuje zbyt dużo czasu.

518831445005751729602.png

Opublikowano

Tut byłby przydatny, gdyby w grze poza spawnem przedmiotów istniał również respawn :)

Ogólnie załapałem taki sposób że idę sobie na jakąś miejscówkę gdzie jest dobry loot np. okolice bogatych domów i policji w Berezino i szukam serwerów typu " join = kick "

Nieraz zdarzy się że zdążę zlootować przed kickiem, albo też może nie być admina, a miejsca są nie tknięte :)

Z tym że teraz ten sposób jest do dupy bo po kicku trzeba czekać dużo czasu :/

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

Opublikowano

Ja zazwyczaj gram na mniejszych serwerach tak do 20 graczy. O wiele przyjemniej się gra, bo nie dostajesz kulki od razu po spawnie. :D Co do poradnika to mógłbyś również dodać green mountian po zieleno górsku, bo tam również znajduję się bardzo mała baza militarna. W każdym bądź razie jest tam jeden budynek wojskowy, gdzie zawsze można znaleźć dużo rzeczy. ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Day-Z tylko do kupienia czy mozna pobrac i cisnac w multi?

Żeby zagrać w DayZ musisz posiadać oryginalną grę którą możesz zakupić na steam, innego sposobu nie ma. 

Opublikowano

Ja zazwyczaj gram na mniejszych serwerach tak do 20 graczy. O wiele przyjemniej się gra, bo nie dostajesz kulki od razu po spawnie. :D Co do poradnika to mógłbyś również dodać green mountian po zieleno górsku, bo tam również znajduję się bardzo mała baza militarna. W każdym bądź razie jest tam jeden budynek wojskowy, gdzie zawsze można znaleźć dużo rzeczy. ;)

Tak naprawdę na mniejszych serwerach częściej się spotyka kogoś niż na max. graczy. Przynajmniej ja tak mam.

A właśnie. Należy do tego poradnika dodać bardzo ważną rzecz. Jak chcesz znaleźć dobre wyposażenie musisz wbić na serwer jak najbliżej po 15:00, bo o 15:00 jest zazwyczaj restart.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

OMG.

Równie dobrze może ktoś wbić po 02:00, 04:00, 06:00, 08:00 itd. bo restarty są co 2 h lub 3 h

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

Opublikowano

OMG.

Równie dobrze może ktoś wbić po 02:00, 04:00, 06:00, 08:00 itd. bo restarty są co 2 h lub 3 h

Wszystko zależy od serwera na jaki wejdziemy. Większość z nich ma restart w godzinach popołudniowych czyli 15.00 tak jak napisał RADTOR.

Przeważnie również piszę kiedy jest restart w nazwie serwera, więc myślę że z tym nie ma większych problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...