Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukam poradnika jak usunąć questy

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalista
Opublikowano

Wpisz :

rm -rf object  <---- Usunie Ci się cały folder Object'

Następnie usuń questy z

/usr/home/mt2/share/locale/poland/quest

No i wyczyść quest_list 

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

Wpisz :

rm -rf object  <---- Usunie Ci się cały folder Object'

Następnie usuń questy z

/usr/home/mt2/share/locale/poland/quest

No i wyczyść quest_list 

Ja nie chce usunąć wszystkie questy tylko te:

main_quest/main_quest_lv1.quest
main_quest/main_quest_lv2.quest
main_quest/main_quest_lv3.quest
main_quest/main_quest_lv6.quest
main_quest/main_quest_lv7.quest
main_quest/main_quest_lv9.quest
main_quest/main_quest_lv10.quest
main_quest/main_quest_lv12.quest
main_quest/main_quest_lv14.quest
main_quest/main_quest_lv15.quest
main_quest/main_quest_lv16.quest
main_quest/main_quest_lv27.quest
main_quest/main_quest_lv30.quest

i jak je usune z tego folderu to musze je również usunąć z quest_list i gdzieś jeszcze ?

Opublikowano

usun object komenda rm -rf object usun te questy z quest list i uzyj sh make

Jak tak zrobie to będę miał questy typu "idz do strażnika" i questy u biologa ? Bo chcę aby questy u biologa zostały, a żeby nie było żadnych innych. A i mam problem bo nie działają mi questy informacyjnie, typu " Gracz zabił Potwora" dodałem plik quest z tekstem, który znalazłem tu, dodałem do listy quest_list i wpisałem w konsoli /qc nazwa_questu.quest a quest w grze nie działa.. ?

Specjalista
Opublikowano

Wpisz rm -rf object,następnie usuń z serwera questy które są Ci zbędne,zrób też tak z quest_list.

Jak to zrobisz wpisz następnie.

./qc *.quest,po tej komendzie powinny Ci się wszystkie questy wgrać na nowo (te co zostały,te co usunąłeś znikną na zawsze xD)

graphic.png

Opublikowano

Wpisz rm -rf object,następnie usuń z serwera questy które są Ci zbędne,zrób też tak z quest_list.

Jak to zrobisz wpisz następnie.

./qc *.quest,po tej komendzie powinny Ci się wszystkie questy wgrać na nowo (te co zostały,te co usunąłeś znikną na zawsze xD)

gdy wpisuje /qc *.quest, to folder object pojawia się na nowo.

Opublikowano

Wejdź do FTP

Wpisz ścieżkę do folderu quest czyli tam cd/../.. ....

Następnie usuń questy których nie chcesz.

Wpisz w konsoli rm rf-object

Następnie ./qc *.quest 

Questy, które usunąłeś zniknęły a reszta jest i śmiga ;)

DPFt2G3.png

Opublikowano

Czyli ten folder Object ma się tworzyć od nowa, ale w nim nic nie będzie tak ?
I mam jeszcze jeden problem, gdy wgrywam swoje questy żeby pokazywalo informacje jak ktoś dołączy wbije lv lub zabije bossa, dodaje quest do folderu, do quest_list i wpisuje w konsoli /qc poziom.quest itd. ale gdy wchodzę do gry to nie działają te questy, oczywiście maszyne resetuje.

Opublikowano

Nie resetuj maszyny bo jest 80% szansy, że quest nie zdąży się zapisać .

Wejdź po prostu po wpisaniu komendy ./qc nazwa.quest

do gry i wpisz /reload i /reload all . Powinno działać .

DPFt2G3.png

Opublikowano

A nie prościej make?
Wywalić z locale_list to czego nie potrzebujesz automatycznie wyczyści object i wgra questy z listy bo jak wiadomo nieumiejętne używanie komendy rm kończy się różnie.
Na twoim miejscu wywalił bym z listy to czego nie potrzebujesz i po tym użył polecenia "sh make ( oczywiście będąc w lokalizacji katalogu z questami)" zamiast mozolnie wpisywać ./qc nazwa_questa.quest jedno po 2
zaoszczędzisz czasu.

@UP

Nie reload i reload all, a jedynie /reload q 
na kiego grzyba przeładowywać mu wszystko skoro możne jedynie questy?
A i male info nie uzywa się tego podczas normalnego działania serwera na którym są gracze, którzy mogą wykonywać jakiegoś questa. Przeladowanie questów, w momencie kiedy choćby jeden jest wykonywany skutkuje crashem i game się wyłoży

9pu8p2.png

Opublikowano

A nie prościej make?

Wywalić z locale_list to czego nie potrzebujesz automatycznie wyczyści object i wgra questy z listy bo jak wiadomo nieumiejętne używanie komendy rm kończy się różnie.

Na twoim miejscu wywalił bym z listy to czego nie potrzebujesz i po tym użył polecenia "sh make ( oczywiście będąc w lokalizacji katalogu z questami)" zamiast mozolnie wpisywać ./qc nazwa_questa.quest jedno po 2

zaoszczędzisz czasu.

Wgrywałem questy według poradnika Bambuska i on tam napisał, że:

Więc różnica polega na tym, że skrypt "./qc nazwa_pliku.quest" dogrywa nam do serwera nasz nowy quest a komenda "sh make"
usuwa cały katalog "object" kompilując wszystkie questy na nowo i wgrywając je w katalog "object". Komenda "sh make" pobiera nazwy questów z pliku "hongkong_list" który znajduje się w folderze z questami wygląda on tak: (przykładowo)
Opublikowano

owszem make usuwa object. Aczkolwiek kwestia z jakiego pliku pobiera listę questów jest zależne od naszego make wystarczy otworzyć je dowolnym edytorem tekstowym i zmienić nazwę pliku z którego pobiera na taka jaka chcemy stosować. Jeśli używasz plików terenzo i masz make z jego plików to jest ono ustawione na plik locale_list

9pu8p2.png

Opublikowano

owszem make usuwa object. Aczkolwiek kwestia z jakiego pliku pobiera listę questów jest zależne od naszego make wystarczy otworzyć je dowolnym edytorem tekstowym i zmienić nazwę pliku z którego pobiera na taka jaka chcemy stosować. Jeśli używasz plików terenzo i masz make z jego plików to jest ono ustawione na plik locale_list

Tylko ja nie mam tego pliku locale_list, tylko quest_list

Specjalista
Opublikowano

Up może mu się pomyliło.

Ale sprawdź jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości :)

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...