Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z komputerem

poiuytrew369

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam problem z moim nowym komputerem. Dziś grając w Sniper Elite v2 po 5 minutach gry komputer zawiesił się a na ekranie monitora pisało "vga no signal"

Sprzęt:

-Dysk Seagate Barracuda 3.5'' 500GB
-Procesor Intel Intel Core i5-3350P 3,10 GHz (BX80637I53350P) LGA1155
-Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU
-Obudowa Cooler Master lite K350 RC-K350-KWN2-EN
-Płyta główna Gigabyte GA-B75M-D2V B75/DDR3/SATA3/GBLAN/4xUSB3.0/mATX (GA-B75M-D2V)
-Pamięć GeIL DDR3 4GB/1333 GN34GB1333C9S
-Karta graficzna Asus Radeon R9 270X, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI, DP (R9270X-DC2T-2GD5)
-Monitor LED Asus VS207DE

Proszę o pomoc, z góry dzięki !

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jesteś pewien, że wszystko jest podłączone. wiem że takie pytania bywają denerwujące kiedy jest się pewnym że wszystko jest ok, ale muszę mieć pewność czy są odłączone obie linie zasilające.

Opublikowano

No to coś się dzieje niedobrego z kartą. 60 stopni to nie jest wysoka temperatura jak dla procesora graficznego. A wiatraczek hula?

Opublikowano

No to raczej więcej, niż pewne jest to, że masz uszkodzoną grę, spróbuj na jakiejś innej, ORYGINALNEJ i nieco bardziej wymagającej grze, niż karcianka w 2D pograć przez dłuższy czas, jak żaden błąd się nie wyświetli, to masz uwaloną kopię gry + MPC nie wspiera piractwa.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Problem, znaczy się, polega na tym że twoja karta graficzna przestaje wysyłać sygnały przynajmniej złączem VGA. A że raczej mało prawdopodobne by przestawało działać tylko złącze VGA, obstawiam że karta się wyłącza. Więc teraz co może powodować wyłączanie się karty graficznej. Zakładając że ona sama nie jest uszkodzona, prawdopodobnie są to jakieś zabezpieczenia, ale nie jest to zabezpieczenie przeciw przegrzaniu (mogłoby być, ale zakładamy że karta jest całkiem sprawna). Z kolei jeżeli karta jest uszkodzona to gwarancja i git. Sprawdziłbym na wszelki wypadek złącze HDMI. Jeżeli to nie działa to mogą być problemy z napięciami, osobiście wziąłbym mocniejszy zasilacz pod taki zestaw, ale wydaję mi się że ten też powinien dać radę. W dodatku sprawdź dostępność sterowników do karty. Wypisałem mój myślotok z nadzieją że ktoś kto to przeczyta wpadnie na coś ciekawego bo powoli kończą mi się pomysły.

Opublikowano

I tylko na Sniper v2?

Sprawdzałeś na innej grze + gra oryginalna, czy pirat?

Podkręcałeś coś grafikę?

Tak, tylko na sniper v2, nwm czy hearthstone się zalicza ale tam grało normalnie ale były lekkie ściny. Karty nie podkręcałem jest na fabrycznych ustawieniach .

Opublikowano

Odpal jakiegoś benchmarka do karty graficznej na 10-20 minut i patrz się na temperatury, zanotuj do ilu stopni max dojdzie i czy po drodze znów CI nie wyskoczy ten błąd + Snipera masz oryginalnego, czy pirata?

Opublikowano

Jeżeli coś podkręcałeś, zarówno procesor jak i kartę graficzną, to problemem może być zasilacz (chociaż co do podkręcenia tego procesora, raczej wątpię). Jeżeli się nie mylę to ta karta graficzna ma podwójne gniazdo 6pin, więc jak łatwo się domyśleć pochłania ładne ilości mocy. Radziłbym spróbować włączyć grę na najniższych możliwych detalach i sprawdzić czy problem nadal występuje. W dodatku radziłbym sprawdzić czy wszystkie wentylatory są sprawne.

Opublikowano

Jeżeli coś podkręcałeś, zarówno procesor jak i kartę graficzną, to problemem może być zasilacz (chociaż co do podkręcenia tego procesora, raczej wątpię). Jeżeli się nie mylę to ta karta graficzna ma podwójne gniazdo 6pin, więc jak łatwo się domyśleć pochłania ładne ilości mocy. Radziłbym spróbować włączyć grę na najniższych możliwych detalach i sprawdzić czy problem nadal występuje. W dodatku radziłbym sprawdzić czy wszystkie wentylatory są sprawne.

Raczej wątpię, że ten zasilacz mógłby być winowajcą, ofc zawsze może być, ale szanse są praktycznie równe 0.

Co do zasilania grafy jedynie mógłbym się zgodzić, możliwe, że nie jest podpięty kabel do molexa, warto by to sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...